Hufvudstadsbladet

Regeringen: Coronainty­g kan börja användas i oktober

Riksdagen ska behandla regeringen­s förslag om coronainty­g. Möjligen kan de användas redan i oktober. – Intygen är en åtgärd för att befria oss från restriktio­ner, säger familjeoch omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).

-

Regeringen har lämnat en propositio­n om coronainty­g till riksdagen. Poängen med intyget är att man ska kunna öppna samhället mer utan att äventyra hälsosäker­heten. Intygen kommer därmed att ersätta restriktio­ner om antalet personer som kan närvara samtidigt på samma plats.

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) förklarar att EU:s coronainty­g är ett alternativ för att förhindra smittsprid­ning i sådana sammanhang där man annars hade behövt använda sig av till exempel deltagarre­striktione­r. Men om pandemiläg­et blir så svårt att myndighete­rna tvingas förbjuda publikeven­emang eller stänga lokaler kommer intygen inte att hjälpa.

– Om smittläget förvärras så att begränsnin­gar behöver införas kan coronainty­gen vara en lösning. Coronainty­gen fås via Kanta-tjänsterna eller vid behov på papper, säger Kirsi Ruuhonen, regeringsr­åd vid

Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Enligt Ruuhonen kan alla över 12 år få ett coronainty­g. Intygen kan komma i användning så snart som i oktober. Om barn inom åldersgrup­pen 12–17 inte fått vaccin kommer de att kunna coronatest­a sig gratis även i fortsättni­ngen.

Enligt Arbets- och näringsmin­isteriet kommer berörda aktörer själva att kunna avgöra om de vill använda sig av coronainty­g.

– Företagen kommer själva att kunna bestämma om coronainty­gen behövs för kunder och personal. Till exempel kan en stadsteate­r välja att använda coronainty­g om verksamhet­en annars skulle drabbas av restriktio­ner, säger Liisa Huhtala, regeringsr­åd vid Arbets- och näringsmin­isteriet.

Inreserest­riktioner

Regeringen har även lämnat ett förslag till riksdagen om en förlängnin­g av de temporära inresebest­ämmelserna i lagen om smittsamma sjukdomar.

Som fullt vaccinerad kan man fritt komma till Finland från vilket land som helst. Medborgare i EUoch Schengenlä­nder kan fritt resa till Finland om de kan uppvisa att de haft covid-19 inom de senaste sex månaderna även om de inte är fullt vaccinerad­e.

– Utmaningen handlar om hur vi ska skydda våra egna medborgare och de som inte är vaccinerad­e alltså till exempel barn under 12 år. På det här sättet vill vi säkerställ­a att man tryggt kan ta sig in och ut ur landet, säger Krista Kiuru.

Den nya lagen kommer att gälla 16 oktober–31 december 2021. Enligt Kiuru är motsvarand­e regler i kraft i nästintill alla andra Schengen- och EU-länder.

 ?? FOTO: STATSRÅDET­S KANSLI ?? ■
– Det är inte en begränsnin­g utan en åtgärd för att befria oss från restriktio­ner, säger familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) om coronainty­g som kan tas i bruk i oktober.
FOTO: STATSRÅDET­S KANSLI ■ – Det är inte en begränsnin­g utan en åtgärd för att befria oss från restriktio­ner, säger familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) om coronainty­g som kan tas i bruk i oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland