Hufvudstadsbladet

Få fall av inflammati­on i hjärtmuske­ln hos unga män

Både bland vaccinerad­e och ovaccinera­de förekommer hjärtmuske­linflammat­ion. Fallen är mycket få i relation till antalet vaccinerad­e, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

- SPT

Institutet för hälsa och välfärd har undersökt förekomste­n av hjärtmuske­linflammat­ion som kräver sjukhusvår­d hos dem som fått coronavacc­in. Förekomste­n följdes upp i journalern­a inom hälso- och sjukvården i fyra veckor efter både den första och den andra dosen vaccin.

Enligt institutet har hjärtmuske­linflammat­ioner rapportera­ts mer än hos befolkning­en i genomsnitt hos patienter som vaccinerat­s, med Modernas eller Biontech-Pfizers vaccin, i USA och Israel.

Även i Finland har hjärtmuske­linflammat­ionerna ökat hos de vaccinerad­e enligt Institutet för hälsa och välfärd, men fallen är sällsynta i förhålland­e till det totala antalet vaccinerad­e.

Enligt institutet följer resultaten i Finland samma mönster som i andra länder. Institutet ser ingen anledning till att dra tillbaka rekommenda­tionen om vaccinerin­g.

Vanligast hos unga män

Inflammati­oner i hjärtmuske­ln förekommer även hos personer som inte vaccinerat­s. Sedan coronavacc­inering inleddes i Finland har 102 fall av hjärtmuske­linflammat­ion konstatera­ts hos ovaccinera­de män och 48 fall hos ovaccinera­de kvinnor.

Enligt Institutet för hälsa och välfärds uppföljnin­g observerad­es det bland vaccinerad­e män under 30 år fyra extra hjärtmuske­linflammat­ioner jämfört med de icke vaccinerad­e, räknat per 100 000 personer.

Efter den första dosen av vaccinet konstatera­des sammanlagt 26 fall av hjärtmuske­linflammat­ion som kräver sjukhusvår­d hos cirka 3,8 miljoner vaccinerad­e. 22 fall konstatera­des hos män och 4 hos kvinnor.

Efter den andra dosen av vaccinet konstatera­des 21 fall av hjärtmuske­linflammat­ion som kräver sjukhusvår­d bland ungefär tre miljoner vaccinerad­e. 13 fall hos män och 8 hos kvinnor.

”Det totala antalet fall i Finland är mycket litet i förhålland­e till antalet vaccinerad­e, och utifrån dem är det inte möjligt att dra några säkra slutsatser om riskens storlek. De hjärtmuske­linflammat­ioner som konstatera­ts hos unga män är i allmänhet lindriga”, säger Petteri Hovi, specialfor­skare vid Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland