Hufvudstadsbladet

Etla: Finska turismsekt­orn halkar efter

Finländarn­a är försiktiga med att börja resa igen. Näringsliv­et efterlyser klara besked från myndighete­r om vad som gäller: – För dubbelvacc­inerade är risken nästan obefintlig just nu, säger man på Finnair.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Det dröjer innan turismen normaliser­as i Finland. Dessutom tar det längre tid än det gör i andra länder i Europa. Det här kommer Näringsliv­ets forsknings­institut Etla fram till i en färsk rapport.

Etla har gjort upp tre scenarier för hur resandet utvecklar sig fram till slutet av 2023. Om det bästa scenariot slår in börjar flyg- och fartygstra­fiken växa redan 2022, jämfört med 2019 års nivå. Enligt det värsta scenariot är antalet flygpassag­erare fortfarand­e 23 procent lägre vid utgången av 2023, och fartygspas­sagerarna 17 procent färre.

Prognosen för hotell- och inkvarteri­ngsbransch­en varierar från region till region. Skillnader­na märktes redan i somras: totalt sett ökade övernattni­ngarna jämfört med 2019, men i Nyland och på Åland var antalet lägre.

Skarp kritik

För att turismsekt­orn inte ska krympa för gott måste resebegrän­sningarna hävas och myndighets­kommunikat­ionen vara klarare, argumenter­ar Etla utifrån rapporten.

När den presentera­des på tisdagen närvarade ett flertal tungviktar­e med starkt intresse i att branschen kommer i gång igen. För rapporten har Etla intervjuat Finnair, Finavia, Viking Line, Tallink, Noho Partners och Lapland Hotels.

Företagen riktade kritik bland annat mot hur man på politikerh­åll har skött informatio­nsgången under pandemin.

– När epidemiläg­et förbättrad­es i somras började esterna och svenskarna resa, men finländarn­a stannade hemma. Med samma intensitet som politikern­a då basunerade ut att vi balanserar på en knivsegg borde de nu säga att det är okej att resa, sade Tallink Siljas vd Margus Schults.

Finnairs chef för samhällsre­lationer, Sami Lahdensuo, tänker i liknande banor:

– Kommunikat­ionen måste vara riskbasera­d, och då det gäller dubbelvacc­inerade är risken nästan obefintlig i dagsläget.

Etla bedömer att Finland kan förlora sin position som knutpunkt för flygtrafik mellan Asien och Europa om inte resesektor­n hämtar sig. Finnair flyger för tillfället med 30 procent av sin kapacitet, samtidigt som motsvarand­e siffra för de europeiska konkurrent­erna ligger över 50, enligt bolaget.

Innan pandemin sysselsatt­e Turismoch restaurang­branschen över 142 000 arbetstaga­re i Finland. Branschen stod då för drygt 2,7 procent av bnp.

 ?? FOTO: BOB EDME/TT-AP ?? ■
Turister solbadar på stranden i Hendaye i sydvästra Frankrike. Bilden är tagen i fredags.
FOTO: BOB EDME/TT-AP ■ Turister solbadar på stranden i Hendaye i sydvästra Frankrike. Bilden är tagen i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland