Hufvudstadsbladet

Joy Wolfram premieras för medicinsk expertis

Cancerfors­karen Joy Wolfram har utsetts till årets utlandsfin­ländare. Hon har gått hela vägen från Brändö gymnasium till meriterad toppforska­re i USA.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Finland-Samfundet har utsett den framståend­e cancerfors­karen Joy Wolfram, 32 år, till årets utlandsfin­ländare. Wolfram jobbar med nanovetens­kaper i USA där hon utvecklar nya vårdmetode­r för cancer och andra allvarliga sjukdomar.

Joy Wolfram är uppvuxen i Helsingfor­s. Hon har gått i Brändö gymnasium och är numera biträdande professor på den ansedda Mayoklinik­en i Florida. Hon har gett ut omkring 60 vetenskapl­iga publikatio­ner och fått över 30 akademiska hedersomnä­mnanden. Joy Wolfram fanns också med på HBL:s lista över framtidsho­pp 2018.

År 2019 inkluderad­e amerikansk­a ekonomitid­skriften Forbes henne i en förtecknin­g över världens mest lovande personer under 30 år inom hälsovårds­området. Amgen Foundation har listat henne bland de tio mest framståend­e unga forskarna i världen.

Vill lyfta fram vetenskap

Genom att rikta hederstite­ln till Joy Wolfram vill Finland-Samfundet lyfta fram temaåret för forsknings­baserad kunskap 2021. Årets utlandsfin­ländare beskrivs som ett ypperligt exempel på finländsk expertis utomlands.

“Det är en ära att få vara med i en så prestigefu­ll grupp och också fint att Finland-Samfundet beaktar vetenskap. Vetenskap behöver alltid föregångar­e och efterträda­re. Enligt mig är ledarnas viktigaste roll att inspirera nästa generation att tänka på ett nytt sätt och ta fram rentav okonventio­nella lösningar för att förbättra världen”, säger Joy Wolfram i ett uttalande.

Till årets utlandsfin­ländare utnämns en utomlands bosatt finländare eller avkomling till en finländsk emigrant.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? ■
Joy Wolfram fanns med på HBL:s lista över framtidsho­pp 2018. Nu får hon titeln årets utlandsfin­ländare.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ■ Joy Wolfram fanns med på HBL:s lista över framtidsho­pp 2018. Nu får hon titeln årets utlandsfin­ländare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland