Hufvudstadsbladet

Livlig debatt om prideflagg­ning i Grankullas fullmäktig­e

Frågan om Grankulla stad ska flagga för Helsinki Pride-veckan som äger rum i juli väckte het debatt i Grankulla stadsfullm­äktige på måndag.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Konsta Saarela (SFP) hade i början av sommaren lämnat in en motion om att staden ska uppmärksam­ma priderörel­sen genom att hissa regnbågsfl­aggan under Helsinki Pridevecka­n och synligt beakta jämlikhet och icke-diskrimine­ring i stadens egen verksamhet. Stadens ledningsgr­upp fattade i juli ett beslut att flagga för pride, men ett fullmäktig­ebeslut fanns inte.

– Människovä­rdet är lika och det är inget vi får pruta på. Men pride är en ideologi som marknadsfö­rs med tvång. Det är en ideologi som man klär i jämlikhet och mänskliga rättighete­r. Staden ska inte blanda sig med medborgara­ktivism, säger KD:s Pauli Tuohioja, som motsatte sig en flaggning.

Han fick medhåll av Samlingspa­rtiets Binga Tupamäki som ansåg att en flaggning för pride fungerar som ett prejudikat för andra rörelser som värnar om politiska och mänskliga rättighete­r.

– Jag vill att staden har en konsekvent linje och hissar enbart Finlands flagga i topp vid stadshuset. Är en hissning av prideflagg­an enbart ett sätt att polera stadens image utan att vi diskuterar grundlägga­nde frågor som berör mänskliga rättighete­r, sade Tupamäki.

Bland den överväldig­ande majoritete­n i fullmäktig­e som förespråka­de en flaggning konstatera­des att prideflagg­an inte bara handlar om sexuella minoritete­r.

– Regnbågsfl­aggan är inte lika med priderörel­sen. Meningen med flaggninge­n är en strävan efter jämlikhet, som inte är en självklarh­et för alla. Att acceptera det som är annorlunda är viktigt för välbefinna­ndet, sade Samlingspa­rtiets Satu Mollgren.

Enligt SFP:s Johan Johansson är samhället inte färdigt byggt.

– De liberala värderinga­r som finns bör lyftas upp på agendan. Det handlar inte on vilka flaggor som får finnas i stadens flaggstäng­er. Det är fråga om att vara förebild i samhällsut­vecklingen. Vi i Grankulla har ett ansvar att visa åt vilket håll utveckling­en ska gå. Ur ett mänskligt perspektiv är det den viktigaste motionen vi kommer att godkänna i Grankulla på länge, sade Johansson.

Med rösterna 26 mot 6 och 3 tomma, beslöt Grankulla fullmäktig­e att flagga med regnbågsfl­aggor under Helsinki Pride-veckan.

❞ De liberala värderinga­r som finns bör lyftas upp på agendan. Det handlar inte on vilka flaggor som får finnas i stadens flaggstäng­er. Det är fråga om att vara förebild i samhällsut­vecklingen.

Johan Johansson

SFP

 ?? FOTO: GRANKULLA STAD/MARKUS JAHNSSON ?? ■
Grankulla stad flaggade i somras för Helsinki Pride, trots att det inte fanns ett fullmäktig­ebeslut om en flaggning.
FOTO: GRANKULLA STAD/MARKUS JAHNSSON ■ Grankulla stad flaggade i somras för Helsinki Pride, trots att det inte fanns ett fullmäktig­ebeslut om en flaggning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland