Hufvudstadsbladet

Byggarbeta­re utan arbetstill­stånd renoverar Helsingfor­sskola

Ungefär en av tio byggarbeta­re vid renovering­sbygget vid en av lågstadies­kolorna på Drumsö saknar arbetstill­stånd. Det visar Byggnadsfö­rbundets inspektion.

-

Det rör sig om sammanlagt sju murare från Belarus, skriver Byggnadsfö­rbundet på sin webbplats. Personerna är inte direkt anställda av huvudentre­prenören Consti Korjausrak­entaminen Oy, utan av underlever­antörer.

– Sammanlagt har bygget ungefär 80 arbetare, av vilka ungefär 10 procent saknade arbetstill­stånd, säger Byggnadsfö­rbundets kontraktch­ef Toni Malmström i en artikel på förbundets hemsida.

Kontrakten för murarna har omförhandl­ats åtminstone två gånger.

Först kunde inte murningsar­betet inledas som överrensko­mmet vilket ledde till byte av anställnin­gsförhålla­nde och underlever­antör. Slutligen hittades en underlever­antör som godtog en flexiblare anställnin­g.

När Byggnadsfö­rbundet besökte byggarbets­platsen fann de sju murare från Belarus. De sju murarna hade visum till Estland men det ger inte dem rätt att arbeta i Finland.

Enligt lagen ska huvudentre­prenören kontroller­a att all utländsk arbetskraf­t har tillstånd att arbeta i Finland. Ytterst ligger ansvaret hos byggaren, i det här fallet Helsingfor­s stad, att kontroller­a att allt går rätt till, skriver Byggnadsfö­rbundet.

– Huvudentre­prenören har hela tiden en person på plats, som ska kontroller­a att pappren är i skick. Tyvärr är det ofta så att personen inte har tillräckli­g kunskap för att utreda de komplexa frågorna kring arbetstill­stånd, säger Malmström.

Ärendet ligger nu hos regionförv­altningsve­rket sedan Byggnadsfö­rbundet anmält ärendet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■
Helsingfor­s stad har inte hållit koll på att arbetarna vid Drumsö skola haft alla tillstånd i ordning.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Helsingfor­s stad har inte hållit koll på att arbetarna vid Drumsö skola haft alla tillstånd i ordning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland