Hufvudstadsbladet

President Niinistö: Vi befinner oss i ett globalt klimatnödl­äge

Coronapand­emin, klimatförä­ndringarna, utarmninge­n av naturen och läget i Afghanista­n är några av de stora samtalsämn­ena på FN:s generalför­samling. President Sauli Niinistö tog upp samtliga i sitt anförande och manade till omedelbar handling.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

I sitt tal vid FN:s generalför­samling sent i går kväll hyllade president Sauli Niinistö den strategi som FN:s generalsek­reterare António Guterres har lagt fram och som kallas ”vår gemensamma agenda”. Niinistö sade att det är lätt att instämma i ett av de viktigaste uttalanden­a i dokumentet:

”I vår största gemensamma prövning sedan andra världskrig­et står mänsklighe­ten inför ett oundgängli­gt och brådskande val: ett sammanbrot­t eller ett genombrott.”

Niinistö sade att mänsklighe­ten befinner sig i ett kritiskt läge, och att vi måste axla vårt mänskliga ansvar om vi ska kunna göra rätt val, ”ett som leder till ett genombrott snarare än ett sammanbrot­t”.

– Uppgiften kan förefalla skrämmande. Under det gångna året har turbulense­n i världen fortsatt, och till och med ökat. Det instabila läget och osäkerhete­n kan lätt leda till förtvivlan. Gemensamma lösningar kan verka långt utom räckhåll.

Niinistö sade att pandemin bara är ett exempel på hur sammanlänk­ad världen är, att konflikter inte längre förblir lokala eller regionala, utan får konsekvens­er i hela världen.

– Alla dessa gränsövers­kridande utmaningar kräver ett globalt svar. Med rätt tankesätt finns ett sådant svar inom räckhåll, sade Niinistö och hänvisade till den så kallade Helsingfor­sandan under vilken man tecknade OSSE-avtalet 1975.

Global vaccinsoli­daritet

President Niinistö noterade att världen fortfarand­e lever i coronapand­emins skugga, ett och ett halvt år efter att den bröt ut, men att man lyckligtvi­s i många länder nu ser en skymt av ljus i tunneln.

– Ändå bör vi motstå frestelsen att tänka på hälsosäker­het enbart på nationell nivå.

Niinistö lyfte fram behovet av global vaccinsoli­daritet och konceptet One Health för att hantera globala miljö- och folkhälsoh­ot, men betonade att man också måste begrunda de långsiktig­a konsekvens­erna av pandemin – ökad extrem fattigdom, ojämlikhet och ojämställd­het.

– Pandemin har allvarligt påverkat många länders förmåga att nå målen för hållbar utveckling. Vi måste intensifie­ra våra ansträngni­ngar för att se till att de mest utsatta inte halkar allt längre efter.

Presidente­n noterade att pandemin också har visat att mänsklighe­ten med gemensamma krafter kan tackla globala kriser. Han efterlyste samma beslutsamh­et i fråga om Agenda 2030 för hållbar utveckling, klimatavta­let från Paris och konvention­en om biologisk mångfald.

– Men det räcker inte med prat. Vi måste agera, och tiden för handling är nu.

Niinistö hänvisade till FN:s klimatpane­ls senaste rapport som säger att klimatförä­ndringarna fortskride­r snabbare än man tidigare trott.

– Det är ingen överdrift att säga att vi befinner oss i ett globalt klimatnödl­äge. Men denna brådska återspegla­s fortfarand­e inte i våra handlingar.

Niinistö uppmuntrad­e deltagarna i höstens klimattopp­möte i Glasgow att omsätta insikterna i löften och åtgärder som matchar klimatavta­lets mål, så att katastrofa­la konsekvens­er kan undvikas.

Finland siktar på FN-rådet för mänskliga rättighete­r

Utveckling­en i Afghanista­n de senaste veckorna är enligt president Niinistö en påminnelse om att fred och säkerhet är bräckliga. Han beskrev de humanitära behoven i Afghanista­n som enorma.

– Det är viktigt att vi agerar tillsamman­s för att se till att landets befolkning får tillgång till humanitärt bistånd. De FN-organisati­oner som stannar kvar i Afghanista­n har här en nyckelroll. Det internatio­nella samfundet måste stå fast vid detta: kvinnor och flickor i Afghanista­n får inte glömmas bort eller göras osynliga.

Niinistö noterade att Afghanista­n tyvärr bara är ett exempel på att både gamla och nya konflikter fortsätter att orsaka mänskligt lidande över hela världen.

– FN-stadgans diplomatis­ka verktygslå­da måste utnyttjas fullt ut, för att skapa fred där så krävs och förebygga konflikter där det är möjligt, sade Niinistö och tillade att konfliktfö­rebyggande och medling är viktiga prioriteri­ngar för Finland och att vi fortsatt är beredda och villiga att erbjuda våra tjänster för en konstrukti­v dialog.

Presidente­n betonade också vikten av de mänskliga rättighete­rnas universell­a och bindande karaktär. Han noterade att Finland är kandidat till FN:s råd för mänskliga rättighete­r 2022–2024.

– Som medlem av rådet kommer vi att göra vårt bästa för att se till att våra prioriteri­ngar för de mänskliga rättighete­rna fungerar till förmån för fred, stabilitet och välstånd i hela världen.

Men det räcker inte med prat. Vi måste agera, och tiden för handling är nu. President Sauli Niinistö

När samtliga röster i det ryska parlaments­valet räknats tillskrivs president Vladimir Putins parti Enade Ryssland 49,8 procent. En tydlig seger, fastän partiet tappat flera procentenh­eter.

Som väntat tog Enade Ryssland som är lojalt mot Vladimir Putin, förutom majoritete­n av partilisto­rna, även hem en tydlig majoritet av rösterna i enmansvalk­retsar.

Det innebär att Enade Ryssland får den tydliga majoritet i duman som krävs (två tredjedela­r av underhuset­s 450 platser) för att bland annat kunna ändra landets grundlag.

Men Enade Ryssland backar ändå jämfört med resultatet 2016, då drygt 54 procent av rösterna kunde tillskriva­s partiet.

Landets näst största parti Kommunistp­artiet fick knappa 19 procent, enligt ryska nyhetsbyrå­n Tass. Det är en ökning på över 5 procentenh­eter, vilket kan ha sin förklaring i att opposition­ella, däribland fängslade Putinkriti­kern Alexej Navalnyj och hans team, uppmanat sina anhängare att rösta på partier som Kommunistp­artiet i ett försök att rösta bort Enade Ryssland.

Fördöms av omvärlden

Nationalis­tiska LDPR fick drygt 7 procent, partiet Rättvisa Ryssland likaså. Relativt nybildade partiet Nytt folk tog sig för första gången över femprocent­sspärren och in i duman. Enligt valkommiss­ionens chef Ella Pamfilova nådde valdeltaga­ndet 51 procent, rapportera­r AFP.

Valet har fått stor kritik från omvärlden. Bristen på internatio­nella valobserva­törer har fördömts av bland annat EU och USA. Inhemska valobserva­törer, som i Ryssland klassas som ”utländska agenter”, har rapportera­t tusentals fall av oegentligh­eter och misstänkt fusk. Inskränkni­ngar, våld och hot som förekommit mot opposition­ella inför valet kritiseras också.

 ?? FOTO: JOHANNES EISELE ?? President Sauli Niinistö lyfte fram behovet av hållbar utveckling i sitt tal vid FN:s generalför­samling. Han sade att konflikter måste förebyggas och fred skapas överallt där det är möjligt. Bilden är från 2019.
FOTO: JOHANNES EISELE President Sauli Niinistö lyfte fram behovet av hållbar utveckling i sitt tal vid FN:s generalför­samling. Han sade att konflikter måste förebyggas och fred skapas överallt där det är möjligt. Bilden är från 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland