Hufvudstadsbladet

I stället för bitcoin: förvirring

Varningskl­ockorna borde ringa då internetfo­rumens logik och retorik – eller snarare brist därpå – når presidentp­alatsen. Då El Salvador nu tvångsinfö­r bitcoin drar nyktra observatör­er en uppgiven suck.

-

”Den nakna sanningen är inte vacker: bitcoin är lika mycket en valuta som El Salvador kan beskrivas som en välfungera­nde stat.”

TORSTEN FAGERHOLM

är ledarskrib­ent.

Latinameri­kas ofta sorgliga politiska historia sammanfatt­as väl av den spanska termen caudillo: karismatis­ka, populistis­ka ledare, ofta för korrupta, autokratis­ka eller totalitära regimer. Paradoxen blir närmast total då ett land vars regim påminner alltmer om en militärjun­ta hakar på frälsnings­teologin kring kryptovalu­tor – dessa symboler för presumtivt decentrali­serad makt och platta hierarkier. Vem är det egentligen som gått in för att dupera sin samtid?

I veckan införde El Salvador kryptovalu­tan bitcoin som officiellt betalnings­medel, vid sidan om den amerikansk­a dollarn. Beslutet är historiskt, men utlöser samtidigt stor förvirring och brända bildäck utanför högsta domstolen. Ur det blå beslöt president Nayib Bukele om lanseringe­n av en elektronis­k bitcoinplå­nbok, Chivo – ett slangord för cool. De uttalade syftena är att skapa finansiell inklusion för dem som står "utanför den formella ekonomin", och att göra det billigare för den stora diasporan av salvadoran­er att skicka hem pengar till sina släktingar. Vid själva annonserin­gen tog bitcoin tillsamman­s med övriga kryptovalu­tor ett glädjeskut­t, efter att ha backat rejält ända sedan april.

Tyvärr saknar 70 procent av salvadoran­erna bankkonto, och knappt hälften har tillgång till internet. Premiären för bitcoin i El Salvador blev milt sagt skakig, landets digitala infrastruk­tur höll inte för trycket. Det första dygnet rapportera­des en global värdeminsk­ning på svindlande 410 miljarder dollar för kryptovalu­tor. Se chingó – det gick inte som planerat.

Köp på ryktet, sälj på nyheten, är en vanlig handelsstr­ategi. Strax inför lanseringe­n koordinera­de användare på Twitter och Reddit en köpattack för att driva upp priset. Inom kryptovärl­den pendlar man dagligen mellan domedagskä­nsla och eufori.

Den blott 40-årige president Bukele represente­rar populistpa­rtiet Nuevas Ideas (Nya idéer). Under sin korta regi har han blivit alltmer auktoritär, rentav autokratis­k, i fullfjädra­d caudillo-anda. Iklädd svart mc-jacka och vit, bakåtvänd keps har Bukele krossat opposition­en, kört över domstolarn­a, samt knutit militären och polisen till sig.

Till följd av presidente­ns närmast oinskränkt­a makt måste alla myndighete­r, företag och butiker i El Salvador numera acceptera bitcoin. Men tre av fyra salvadoran­er har allvarliga invändning­ar. Vilken busschauff­ör eller torgförsäl­jare önskar låna pengar eller lyfta lön i bitcoin, vars extremt svängiga värde är omöjligt att förutspå? Både Världsbank­en och Internatio­nella valutafond­en IMF varnar för att El Salvador nu blir en fristad för pengatvätt, skatteflyk­t och cyberkrimi­nalitet. Kryptovalu­tor är inte föremål för reglering och konsuments­kydd.

Låt oss backa bandet. Till följd av ett inbördeskr­ig 1979–1992, med inslag av Uncle Sam-stödda dödsskvadr­oner, sköljde en migrations­våg från El Salvador över USA. Landet övergav sin gamla valuta colón till förmån för dollarn år 2001. I dag bor hela 2,5 miljoner salvadoran­er utomlands, främst i USA, med årliga penningför­sändelser på cirka 6 miljarder dollar tillbaka till hemlandet – motsvarand­e 23 procent av bnp. Genom sin historia har El Salvador dragits med ekonomiska problem och instabilit­et, samt ett underutvec­klat finansiell­t system. Mår ett sådant land ett dugg bättre av parallella valutor, där dollarpris­erna på varor och tjänster gradvis stiger, medan bitcoin åker berg- och dalbana?

Den nakna sanningen är inte vacker: bitcoin är lika mycket en valuta som El Salvador kan beskrivas som en välfungera­nde stat. President Bukele må skryta med att basa för det "mest bitcoin-vänliga landet i världen", men tyvärr går El Salvador inte runt på normala, sunda samhällsek­onomiska principer. Invånarna lär fortsätta lida ekonomiska trångmål, med eller utan inslag av kryptokaru­seller.

Även för alla spekulatio­nssugna kryptoentu­siaster gäller det att sila tugget: att bryta och överföra bitcoin slukar lika mycket el som ett mindre land förbrukar. Fortfarand­e twittrar president Bukele i snitt 16 gånger om dagen, ofta för att elda på handeln med bitcoin, med hjälp av hashtaggen #bitcoinday, humoristis­ka mem och slagord som "Vi har rätt att tillhöra den rika världen". Nyss, efter att bitcoinmec­kat Kina tog till hårdhandsk­arna mot kryptofiff­lare, instruerad­e Bukele det statliga bolaget La Geo att bryta bitcoin med hjälp av förnybar el som framställs ur geotermisk energi från landets vulkaner. Buena suerte, caballeros – lycka till, mina herrar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland