Hufvudstadsbladet

Ett derby med höga insatser

”Hur taggade är IFK-spelarna att ge allt för en tränare som ändå lämnar laget?”

- JONAS VON WENDT Sportrepor­ter

Helsingfor­sderbyt väcker alltid känslor. I kväll är dessutom oddsen sällsynt höga.

HJK är som vanligt favorit. I lagens första möte för säsongen vann HJK med 1–0 efter att HIFK fått en spelare utvisad. Den matchen blev ingen höjdare i stil med mötet för ganska exakt ett år sedan då HIFK efter oerhört stor dramatik vann med 4–3.

HIFK var oroväckand­e blekt mot IFK Mariehamn senast, föll med 0–3, och var aldrig inne i matchen.

Ett något Europatröt­t HJK spelade 0–0 mot Honka i en match där landslagsb­acken Daniel O'Shaugnessy utgick med en lårskada.

Inför mötena i modern tid har HJK allt som oftast varit klar favorit. Men i de tio senaste ligamötena har det blivit fem segrar för HJK, två för HIFK och tre matcher har slutat oavgjort. Och det är bara vid ett par tillfällen som HJK känns överlägset.

HIFK-tränaren Joaquin Gomez skrek som en skållad bäver efter matchen i lördags och sade efter match att han helst hade bytt ut hela laget i paus. Men truppen är rätt tunn och på bänken fanns och finns inte mycket att ta till. Glädjande för HIFK är att ta mittfältsd­ynamon Mostagh Yahgoubi är tillbaka efter sin avstängnin­g. Yaghoubi har det där lilla extra i spelet med boll och förmågan att hålla i lädret också i pressade situatione­r. Utan honom var det totalt kaos på HIFK:s mittfält i lördags.

Gomez lämnar Kamraterna efter denna säsong för SJK och ett dylikt utgångsläg­e är aldrig något att sträva efter. Hur taggade är IFK-spelarna att ge allt för en tränare som ändå lämnar laget? På basis av bottennapp­et mot Grönvitt inte särskilt även om man ska akta sig för att dra för långtgåend­e slutsatser av en enda match.

HIFK har många gånger överraskat positivt mot HJK. Nu skulle det gälla att hitta Kamratanda­n för att kunna ge mästarna en match.

HIFK behöver poäng från de återståend­e matcherna i ligan. Att spela en tråkig nedre slutserie är knappast något lockande alternativ. Och blir det nedre slutserie är kvällens derby det sista för säsongen i huvudstade­n.

HJK har, säkerligen med ett visst missnöje, tvingats konstatera att KuPS envist hänger kvar i guldstride­n. Detta trots att HJK gjort en i det närmaste perfekt säsong så här långt.

Klubi har under det senaste decenniet ofta känts lite skärrat och pressat då det vankats derby. Rädslan över att förlora har många gånger varit påtaglig.

Många trodde att HJK-tränaren Toni Koskela skulle låta en del nyckelspel­are vila helt mot Honka för att på så sätt garantera fräscha ben i derbyt.

Några nyckelspel­are inledde på bänken men stommen var den samma som Koskela alltid matchar.

Kanske att Koskela ville sända ett budskap om att derbyt trots allt bara är en match i mängden. I synnerhet för HJK som har betydligt större matcher på programmet under hösten.

För HIFK däremot är derbyt av yttersta vikt. Inte minst på det mentala planet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland