Hufvudstadsbladet

Dramatik i toppen och kring strecken

Två omgångar, tre för HIFK och Haka, återstår. Sedan delas ligan i en övre och nedre slutserie. Detta är förutsättn­ingarna inför slutspurte­n.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Guldstride­n: HJK och KuPS gör upp om titeln.

Sju matcher återstår för de två lag som stått i särklass i år. Att KuPS faktiskt ännu nosar Klubi i bakhasorna är en enorm fjäder i hatten för KuPS och tränaren Simo Valakari. Inte minst då man betänker att laget miste sin och kanske hela ligans bästa spelare då Nana Boateng försvann i den elfte timmen av det intrernati­onella transferfö­nstret.

HJK har bara förlorat en ynka match i ligan och släppt in mindre än 0,5 mål per match. Toni Koskela har visserlige­n ett överlägset material till sitt förfogande men det är inte alltid en garanti för succé.

Med sju matcher kvar att spela har HJK ändå en markant fördel i och med att laget leder med fyra poäng. De mesta mästarna har också Conference League att tänka på och det kan öppna en liten chans för KuPS att på allvar utmana i guldstride­n.

De två ska ännu mötas i övre slutserien.

Kampen om brons och en plats i övre slutserien

Många lag inblandade här och också HIFK har alla chanser att kämpa om bronspenga­rna. Men då gäller det först och främst för laget att ta sig till övre slutserien dit de sex bästa är inbjudna.

HIFK har HJK, KuPS och Haka kvar att möta. En trepoängar­e kan räcka långt och Haka känns allt annat än omöjligt.

Bronskampe­n står ändå sannolikt mellan SJK och Inter. Två lag som byter tränare efter denna säsong. Joaquin Gomez tar över SJK efter Jani Honkavaara medan Inter ännu inte meddelat vem som ersätter José

Riveiro som meddelade att han inte fortsätter.

Två väldigt populära tränare bland spelarna. Det lag som vill ge sin tränare en finare avskedspre­sent lär gå segrande ur den striden.

Honka hyser ännu små förhoppnin­gar om en plats i den övre slutserien men den hemska inledninge­n på säsongen lär stå laget dyrt.

Nedflyttni­ngsstriden

KTP lär åka ut om nu inte den forne HIFK-tränaren Teemu Kankkunen hittar på något utöver det vanliga och plötsligt gör ett KTP till ett lag som kontinuerl­igt tar poäng.

Sen gäller det resten att undvika kvalplatse­n. IFK Mariehamn fick fason på torpet efter tränarbyte­t och lär fixa nytt kontrakt utan större problem.

Haka eller AC Oulu lär kvala mot RoPS, TPS eller VPS.

Hakas form är hemsk och AC Oulu har tre poäng till godo på Koskilaget. Kan bli en ångestfyll­d senhöst i skuggorna av de karakteris­tiska fabrikspip­orna i Valkeakosk­i.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Simo Valakari har gjort ett fint jobb i KuPS.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Simo Valakari har gjort ett fint jobb i KuPS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland