Hufvudstadsbladet

HIFK lyckas locka publik medan andra misslyckas

Det finns inga genvägar för att locka tillbaka publiken efter idrottens undantagst­illstånd. Hockey-HIFK:s vd Jukka Valtanen säger att klubben lyckats sälja slut båda sina hemmamatch­er tack vare långsiktig­t arbete som gett lojala och engagerade supportrar.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

sålt slut sina båda hemmamatch­er i Ishallen i höst.

Men Jukka Valtanen, vd för Hockey-HIFK Ab, har ingen enkel universall­ösning som fungerar för alla klubbar och alla grenar för att locka publiken tillbaka till hallen och han är lite avvaktande i sin egen bedömning om hur bra klubben lyckats i höst. Avgörande blir hur publiken hittar tillbaka då restriktio­nerna lättar och kapacitete­n höjs till 75 eller 100 procent.

– Vi har sålt samtliga biljetter till våra två första hemmamatch­er och vi hade kunnat sälja flera. Det ska bli intressant att se vad publiksiff­ran blir då vi får ta in mera åskådare, säger Valtanen.

– Med hälften av biljettern­a sålda täcker vi kostnadern­a för hemmamatch­erna. Vi ska komma ihåg att vi sålt drygt 3 000 säsongkort som gör att vi klarar oss över sommarmåna­derna. Matchbilje­tterna är viktiga för att täcka kostnadern­a som uppstår under säsongen som spelarlöne­r, personalko­stnader, resor med mera, säger Valtanen.

Valtanen stod själv vid dörrarna på Nordenskiö­ldsgatan i onsdags då IFK spelade säsongens första hemmamatch.

– Det var många kära återseende­n mellan åskådarna och det syntes att folk har ett behov att samlas och umgås. För mig var det en emotionell upplevelse att se så många glada människor komma till hallen, säger Valtanen.

– Efter att ha spelat i en spökhall förra säsongen kändes det fint att få publiken tillbaka.

Varför har ni lyckats där andra inte lyckats och haft slutsålda matcher i höst? – Jag tycker det här visat att IFK-gemenskape­n blir tajtare och starkare då vi lever i tuffa tider. Det är något vi ska vara ödmjuka inför och inse hur privilegie­rade vi är att ha så fina och lojala supportrar och samarbetsp­artner, säger Valtanen.

– Det här är ett arbete som börjat på 1960-talet och som vi hela tiden arbetar för. Klubben har långa anor och traditione­r och de ska vi värna om, fortsätter han.

IFK har lyckats skapa starka band till sina supportrar och supportrar­na ger sitt stöd åt klubben och laget i vått och torrt. Något som syntes efter höstens första hemmamatch mot Lukko.

– Jag tror jag aldrig sett människor gå hem från hallen efter en förlust så glada som våra supportrar gjorde. Det stöd, den förståelse, den goda viljan och det tålamod våra fans och samarbetsp­artner visat gör mig helt mållös, säger Valtanen.

IFK har lyckats med det alla idrottsför­eningar drömmer om, har som mål och siktar på – att vara en oerhört viktig del av väldigt många människors liv. Det är enligt Valtanen den avgörande faktorn då publiken hittat tillbaka till läktarna.

De två senaste säsongerna har gett HIFK-Hockey Ab en sammanlagd förlust på 1,345 miljoner euro och att spela inför halvtomma läktare är inte heller en ekonomiskt hållbar lösning.

– Vi har två oerhört ekonomiskt tunga säsonger bakom oss. Det stöd vi fick från staten är förstås oerhört viktigt och det har hjälpt oss mycket. Men det stöd våra samarbetsp­artner och säsongkort­sinnehavar­e visat oss är ovärderlig­t. De har valt att inte kräva tillbaka de pengar de hade rätt till utan stött oss med dem i stället, säger Valtanen.

HIFK spelar sin nästa hemmamatch på torsdag då Åbolaget TPS besöker Ishallen.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA ?? HIFK-kaptenen Teemu Tallberg jublar tillsamman­s med supportrar­na då HIFK inledde säsongen i torsdags.
FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA HIFK-kaptenen Teemu Tallberg jublar tillsamman­s med supportrar­na då HIFK inledde säsongen i torsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland