Hufvudstadsbladet

Talibanern­a sparkar Afghanista­ns cricketbas

- HBL-TT-AFP

Talibanern­a har sparkat ordförande­n för Afghanista­ns cricketför­bund och ersatt honom med en medlem av det inflytelse­rika Haqqani-nätverket, som ligger bakom flera av landets värsta attacker mot civila.

Cricket är en av de sporter som accepteras av talibanern­a som nyligen tog tillbaka makten i Afghanista­n efter 20 år. Ett tecken på att sporten är viktig för talibanern­a är att den nya ordförande­n heter Nasibullah Haqqani.

Haqqaninät­verket är terrorstäm­plat och grundades av en fruktad krigsherre som var mentor åt Usama bin Ladin. Sirajuddin Haqqani är ny inrikesmin­ister och därmed en maktfaktor i det nya styret.

Den tidigare ordförande­n Hamid Shinwari fick beskedet av Anas Haqqani – yngre bror till inrikesmin­istern.

”Anas Haqqani kom till förbundets lokaler och förklarade att min tid som ordförande var över”, skriver Shinwari på Facebook– ett inlägg som senare tagits bort.

Senaste gången talibanern­a styrde Afghanista­n förbjöds i stort sett all underhålln­ing och många idrotter och arenorna användes för offentliga avrättning­ar. Men cricket är populärt bland islamister­na. Det är emellertid oklart om kvinnor i fortsättni­ngen kommer att spela utöva sporten.

Cricket är den största idrotten i Sydostasie­n framförall­t i grannlande­t Pakistan och Indien. Afghanista­n är rankat bland de tio främsta länderna i världen, men har först på senare årtionden börjat spela internatio­nella matcher och turneringa­r.

 ?? FOTO: DIANNE MANSON/TT-AP ?? Afghanista­n spelade i VM 2015.
FOTO: DIANNE MANSON/TT-AP Afghanista­n spelade i VM 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland