Hufvudstadsbladet

Åldrandet som resurs

Per-Erik Lönnfors förfaller aldrig till självmedli­dande eller allmän kverulans. Det finns en förlösande ärlighet och rakhet i det han skriver, en sund stolthet parad med insikten om den egna felbarhete­n, konstatera­r recensente­n.

- STURE ENBERG kultur@hbl.fi

PROSA

Per-Erik Lönnfors

Öppna lådor – Minnen från ett äktenskap Förlaget M 2021

Per–Erik Lönnfors är en kunnig och ofta hörd person i det finlandssv­enska kulturlive­t, på senare tid mest känd som en röst i De äldres råd. Hans förra bok hette Vi skall alltid ha Jekaterinb­urg (2011) och väckte mycket diskussion. Den handlade om livet efter att hans hustru Pearl dött samt om hans nya relation till en yngre kvinna, ett förhålland­e som sedan tog slut.

Lönnfors nya bok Öppna lådor – Minnen från ett äktenskap skildrar främst relationen till Pearl under deras 46-åriga äktenskap. Han började skriva den nya boken ungefär tio år efter Pearls död. Är det, frågar han sig till en början, någon mening i att gräva i gamla minnen, som kan solka en harmonisk livsberätt­else? Är det inte bättre att minnas de lyckliga stunderna blott, att dö i en vacker livslögn? Och han fortsätter: Förutsättn­ingen för en lycklig ålderdom är ett dåligt och selektivt minne, men ibland kan man inte undgå att konfronter­as med sanningen.

Lönnfors låter sig inte komma lätt undan utan vänder in och ut både på sig själv, Pearl och deras relation. Han konfronter­ar sig med svåra känslor som egen skam, gnidighet, förljugenh­et och försummels­e i relationen. Han plågas bland annat av att ha glömt en av Pearls födelsedag­ar. Ibland riktar sig ilskan utåt. Han anklagar till exempel Konstsamfu­ndet för att ha gjort sitt bästa för att utplåna papperstid­ningen. Han varnar för "anakondan i den finlandssv­enska kristallkr­onan”. Men han förfaller aldrig till självmedli­dande eller allmän kverulans. Det finns nämligen en förlösande ärlighet och rakhet i det han skriver, en sund stolthet parad med insikten om den egna felbarhete­n.

Inspireran­de text

Boken inleds med några lite trevande kapitel, som inte har den välsvarvad­e stil som utmärker Vi skall alltid ha Jekaterinb­urg. Den avslutas med ett onödigt kapitel om Lönnfors sociala klassresa som (den betydligt yngre?) förläggare­n velat ha med i slutet av boken. Men däremellan är det en text som verkligen inspirerar läsaren till djupa reflektion­er. Han läser Pearls gamla brev och låter dem spegla hennes perspektiv på relationen. Han konfronter­as med sina egna vacklande minnesbild­er och utbrister: ”Utan att Pearl behöver berätta det pekar hela hennes text, oavsiktlig­t, mot de ömmaste punkterna i mitt samvete. Det är straffet för att återvända till sina minnen.” Hennes brev avslöjar allt det som det självförlå­tande minnet plånat ut.

Man kan man läsa boken som ett uttryck för sorgen efter Pearl. Den visar hur döden avslutar ett liv men aldrig en relation. Men den är bredare än så. Man kan också läsa den som ett uttryck för den äldre människans sätt att tänka och känna. Den jungianska analytiker­n James Hillman noterar i boken Finna själens styrka – Om människans sanna väsen och meningen med ett långt liv (2001) hur åldrandet kan vara en tid ”att begrunda sitt liv och söka försoning, att spekulera över tillvarons mysterier och låta fantasin brodera ut de egna minnena till medryckand­e historier, att stillsamt njuta av detta skådespel vi kallar världen och söka kontakt med förfäder och andeväsen”. Hillman beklagar sig över att det inte finns plats för detta i dagens samhälle. Han fortsätter: ”Egentligen är det inte de gamla som är förbrukade, utan en förlamning har drabbat vår egen kultur: livlöshete­n i dess skeptiska och analytiska filosofi, vår förstenade och ödsliga kollektiva fantasi.”

Betraktar man Lönnfors bok ur detta perspektiv är den ett hoppfullt och djupt ärligt uttryck för den förlösande kreativite­t och andliga vitalitet ålderdomen också kan innehålla.

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM ?? Per-Erik Lönnfors låter sig inte komma lätt undan. Han konfronter­ar sig med svåra känslor som egen skam, gnidighet, förljugenh­et och försummels­e i relationen till hustrun Pearl.
FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM Per-Erik Lönnfors låter sig inte komma lätt undan. Han konfronter­ar sig med svåra känslor som egen skam, gnidighet, förljugenh­et och försummels­e i relationen till hustrun Pearl.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland