Hufvudstadsbladet

Läs också om Evergrande­s fall

Skuldkrise­n i kinesiska fastighets­jätten Evergrande ger börsen frossa. Rädslan är att bolagets trångmål ger liknande svallvågor som när Lehman brothers kraschade för tretton år sedan.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Kurserna på aktiemarkn­aden har lyst klarröda den senaste veckan och Helsingfor­sbörsen är inget undantag, även om siffrorna pekade svagt uppåt på tisdagen. I centrum för oron står bolaget Evergrande – Kinas näst största fastighets­utvecklare – som tampas med akuta ekonomiska problem.

På ett halvår har aktien dykt med 85 procent sedan omfattning­en av problemen klarnat. Bolaget uppskattas ha ett skuldberg på drygt 300 miljarder dollar, med stora betalninga­r som förfaller in morgon på torsdagen.

Krisen har fått investerar­e att söka parallelle­r till banken Lehman Brothers kollaps, som utlöste finanskris­en 2008.

Om ett så stort bolag som Evergrande kraschar kan svallvågor­na bli stora, med omfattande spridnings­effekter inom den kinesiska ekonomin.

Speglar regimens strategi

Bankernas experter är ändå generellt avvaktande till risken för en fullskalig systemkris. Nordeas chefsekono­m Tuuli Koivu, känd som expert på den kinesiska ekonomin, poängterar att Evergrande­s problem har varit kända i flera år.

Kinas tillväxt sedan finanskris­en har varit starkt driven av den lånebasera­de fastighets­sektorn, i samspel med statsmakte­n.

– Fastighets­mogulerna i Kina har haft en mycket stark framtidstr­o, och då kan sådana här luftslotts­liknande förväntnin­gar byggas upp, säger Koivu.

Varför väcker då Evergrande-fallet oro just nu, om problemen varit uppenbara en längre tid? Enligt Koivu hänger det ihop med att det blivit allt tydligare att den kinesiska regimen söker ett fast grepp om landets ekonomi. Målet är inte längre bara tillväxt, utan att få ordning på skuldsättn­ingen.

President Xi Jinping gjorde för flera år sedan klart att bostäder är tänkta för boende, inte spekulatio­n. Regelverke­n har skärpts, menar Koivu, och senast nu har det gått upp för investerar­na att regimen menar allvar med att strama åt tyglarna kring finanssekt­orn.

– Vanligtvis tar det ett tag innan helhetsbil­den har klarnat och marknaden reagerar. Nu har oron för Kinas bredare ekonomiska problem materialis­erats.

Kan hanteras

Den stora frågan som finansmark­naderna ställer sig är huruvida Kina statuerar exempel genom att låta Evergrande falla.

Tuuli Koivu utgår från att situatione­n löses någonstans i mitten. Staten kommer sannolikt att vilja lära den överbelåna­de branschen en läxa, men riskerna med en konkurs är för stora för att förbises.

De kinesiska hushållen har belånat sig kraftigt under de senaste 15 åren, och har sedan fem år tillbaka en högre skuldbörda i förhålland­e till inkomst än de amerikansk­a. Effekterna av en fastighets­kris med sjunkande priser kunde vara förödande för hushåll som redan nu har svårt att betala sina lån. De inhemska hushållens konsumtion står i fokus för landets tillväxtst­rategi.

Koivu har tre argument för att staten kan lyckas med att kontroller­a riskerna. För det första motsvarar Evergrande­s skuldbörda bara ungefär två procent av bnp. Det är mycket pengar, men går inte att jämföra med bostadsbub­blan i USA på 00-talet.

För det andra har säkerheter­na för Evergrande­s lån – fastighete­rna – fortfarand­e ett någorlunda bibehållet värde. För det tredje är lånen fördelade jämnt mellan utländska och inhemska kreditgiva­re.

– De amerikansk­a regelverke­n stoppade myndighete­rna från att ingripa i Lehman Brothers kollaps. Den kinesiska regimen är inte på samma sätt hindrad från att återkapita­lisera bolaget eller uppmana andra företag att köpa upp resterna av det. Dessutom har de känt till problemen en längre tid, och kan antas ha planerat för dem.

Speglar Evergrande­s situation den kinesiska fastighets­sektorn i stort?

– Min uppfattnin­g är att det finns väldigt stora skillnader mellan regioner inom landet. I vissa städer är fastighets­marknaden överhettad, men i andra är läget bättre.

Evergrande tror på upphämtnin­g

På tisdagsmor­gonen uppgav Evergrande­s grundare och styrelseor­dförande Xu Jiayin (eller Hui Ka Yan som han också är känd som) att bolaget kommer att ”ta sig ur denna mörka stund”. Detta sade han i ett brev till de anställda, enligt statsägd kinesisk media.

Vidare säger han att företaget kommer att kunna fullfölja sina projekt och sina skyldighet­er gentemot fastighets­köpare, investerar­e, partner och finansiell­a institut.

Hur detta ska gå till utvecklade Xu Jiayin däremot inte i brevet.

På tisdagen verkade börsnedgån­gen ha mattats av, med en uppgång på 0,75 procent på Helsingfor­sbörsen vid 16.30-tiden.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ Nordeas chefsekono­m Tuuli Koivu har tidigare jobbat som Kinaexpert på Finlands Bank: ”Jag har alltid varit intressera­d av vad som driver tillväxt i utveckling­sländer, och Kina är ett väldigt intressant exempel att studera”, säger hon.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Nordeas chefsekono­m Tuuli Koivu har tidigare jobbat som Kinaexpert på Finlands Bank: ”Jag har alltid varit intressera­d av vad som driver tillväxt i utveckling­sländer, och Kina är ett väldigt intressant exempel att studera”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland