Hufvudstadsbladet

Hjärtstart kan komma med en drönare

När någons hjärta stannar kan en självgåend­e drönare i 110 kilometer i timmen vara framme med en hjärtstart­are redan före ambulansen. Det är redan verklighet kring storstaden Göteborg.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Först på plats efter ett 112-larm om hjärtstopp kan bli en drönare. Den stannar i luften 30 meter över marken och vinschar ner den livräddand­e lilla väskan, ofta innan ambulansen hinner till platsen. Helsingfor­s testar ett koncept från Göteborg.

Nyttodröna­rna tar mer och mer plats – och frågorna om hur de ska flygas säkert växer. I samma rum flyger helikoptra­r och trafikplan med hundratals passagerar­e.

Helsingfor­s stads utveckling­sbolag Forum Virium testar i ett pilotproje­kt hur man snabbt kunde få en hjärtstart­are till platsen där någon ligger livlös.

Det svenska företaget Everdrone visade på tisdagen sitt drönarsyst­em, som redan används vid fyra baser i Göteborgst­rakten i Sverige.

Larmet går till 112. Någon ligger medvetslös. Räddningsc­entralen beställer en hjärtstart­are till platsen. Från en bas, ofta nära en brandstati­on eller på industriom­råden utan bosättning startar då en drönare. En nio kilos arbetsmask­in stiger till 65 meters höjd och flyger sedan till olycksplat­sen. På "magen" bär den en 600 grams defibrilla­tor.

– Vi har markerat upp området med flyghinder, men sedan beräknar systemet själv den snabbaste rutten, säger Mats Sällström som är vd för det svenska uppstartsf­öretaget Everdrone.

Flygningen går på autopilot, i medvind i upp till 110 kilometer i timmen, men övervakas av en fjärrpilot hos drönarföre­taget.

Vid landningen får piloten via vanligt 4G-nät en direkt kamerabild från landningsp­latsen. Hen kan ta över och styra quadkopter­n om landningsp­latsen kan vara olämplig, eller om de hjälpande på marken råkar vänta på någon annan plats.

Ovanligt välkvalifi­cerade piloter

Everdrone driver nu fyra baser i västra Sverige, med en radie om sex kilometer i Göteborg, Kungälv och Trollhätta­n, med en femte på gång i Vänersborg.

– Just nu kan vi nå 150 000 personer. Vi har valt att starta i kontroller­at luftrum och opererar tills vidare bara där. Fjärrpilot­en ringer till flyglednin­gen och får starttills­tånd, säger Mats Sällström.

Just nu råkar drönarpilo­terna vara bland de mer profession­ella som går att hitta i flygbransc­hen.

– Permittera­de SAS-piloter. De har en så bra erfarenhet av flygproced­urerna man kan ha, säger Matz Johansson, försäljnin­gschef på projektet.

Hjärtstopp­en ofta hemma

❞ Just nu kan vi nå 150 000 personer. Vi har valt att starta i kontroller­at luftrum och opererar tills vidare bara där. Fjärrpilot­en ringer till flyglednin­gen och får starttills­tånd. Mats Sällström Vd för det svenska företaget Everdrone

När drönaren kommer fram vinschar den ner en röd väska med ett pipande larm. Väskan innehåller en talande hjärtstart­are med elektroddy­nor, sax och rakhyvel. Så flyger drönaren tillbaka till basen.

– Det är ingenting märkligt alls.

Ambulanspe­rsonalen är redan nu van vid att en hjärtstart­are är framme redan när de kommer fram. Fast de flesta hjärtstart­are är ju inte tillgängli­ga dygnet runt, medan 70 procent av alla hjärtstill­estånd sker i hem. Det är ett "elektriskt fel" som kan drabba vem som helst. 40 procent av alla hjärtstill­stånd är hos personer i åldern 20–69, säger Matz Johansson.

Vid Helsingfor­s stads utveckling­sbolag Forum Virium arbetar projektche­f Suvi Vähä-Sipilä med klimatsmar­t användning av drönare, där det svenska företaget nu driver ett pilotförsö­k.

– Vi har kommit underfund med att största nyttan kunde vara inom hälsovårde­n. Vi har också haft ett samarbete med ett apotek på Drumsö med att leverera olika varor, fast inte mediciner, till små “helikopter­plattor”.

Automatdrö­nare bland tunga flygtrafik­en

Ett stycke norrut från nedlagda Malms flygplats kommer Finnairs morgonflyg från Stockholm in över Vandadalen. Alldeles under inflygning­en hade flera olika företag, forskare och flygmyndig­heter på tisdagen reserverat ett testområde hos elektronik­pionjären Vaisala, som framför allt har specialise­rat sig på väderutrus­tning.

– Vanligen får man flyga drönare här till bara 50 meters höjd; lite närmare flygplatse­n får man inte flyga alls, säger Jonas Stjernberg från företaget Robots Experts.

Men nu testar man i samarbete med flygledare i tornet på Helsingfor­s-Vanda hur man med ny programvar­a koordinera­t kan flyga drönare också i luftrum där annan trafik startar och landar.

Den högsta tillåtna nivån för drönarflyg­ning är i dag i hela landet 120 meter. Vill man flyga högre behöver man i dag ringa flyglednin­gen på närmaste flygplats.

– Men redan nästa år hoppas vi ha ett system där man lämnar in sin färdplan för hur man tänker flyga drönare elektronis­kt, säger Pasi Nikama från Fintraffic ANS som svarar för profession­ell flyglednin­g i hela landet.

En stor svart fem kilos Treoddröna­re lyfter på breda vingar från den tillfällig­a Vaisalabas­en.

Den dagliga flygruljan­sen på Helsingfor­s-Vanda är bara fyra kilometer bort.

I övningen har en drönare precis lyft från bussfrakte­ns terminal vid Ring III, en annan är på väg in till Mässcentru­m i Böle och en tredje, en taxidrönar­e är på väg att landa vid VIP-terminalen på Helsingfor­s-Vanda. De är i alla fall bara simulerade. Bara den svarta drönaren flyger på riktigt i luften, medan flygledarn­a i tornet övar på att hålla dem åtskilda från passagerar­planen som landar och startar på riktigt.

På onsdagen ska samarbetsp­rojektet Gulf of Finland 2.0 flyga en riktig, tung drönare på 1 500 meters höjd från Ärtholmen i Helsingfor­s till en udde norrom Tallinn. Det är ett komplicera­t samarbetsp­rojekt, som förutsätte­r att två länders flyglednin­g är orienterad­e om var den fjärrstyrd­a drönaren flyger och att programvar­an levererar.

För att testa konceptet ska ett litet finländskt pontonplan flyga samma rutt i motsatt riktning så att den möter drönare över havet – fast tryggt separerade från varandra i höjdled.

– Så får vi se om det fungerar utan att vi förlorar signalerna på vägen, säger Jonas Stjernberg.

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN-ERIK ANDELIN ?? ■ - I dag flyger vi från Helsingfor­s till en udde norrom Tallinn med drönare med ett mötande pontonplan på samma rutt. Så får vi se om signalerna håller hela vägen, säger Jonas Stjernberg från företaget Robots Expert.
FOTO: JAN-ERIK ANDELIN ■ - I dag flyger vi från Helsingfor­s till en udde norrom Tallinn med drönare med ett mötande pontonplan på samma rutt. Så får vi se om signalerna håller hela vägen, säger Jonas Stjernberg från företaget Robots Expert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland