Hufvudstadsbladet

Begagnat är inne.

Allt fler butiker som säljer begagnade kläder har öppnat i centralast­e Helsingfor­s. Många har inte mycket gemensamt med traditione­lla loppmarkna­der – och det är precis det som är avsikten.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Flera second hand-affärer har öppnat i centralast­e Helsingfor­s, där till och med små kluster har uppstått. De nya butikerna har inte så många likheter med traditione­lla loppmarkna­der. Det attraherar nya kundgruppe­r. Stina Kurikka driver Préporté och säger att många kunder som inte brukar köpa begagnade kläder blir överraskad­e i hennes butik. – Visst är det här en växande trend, säger Kurikka om att både efterfråga­n och utbud ökar.

Anki Vikman och Viivi Pesonen står framför en stor spegel och diskuterar: Visst är den militärgrö­na jackan fin? Men passar den dig eller mig bättre?

De provar och landar slutligen i ett nej, den får bli kvar i affären. – Den var ändå inte riktigt vår stil. I stället köper Vikman en svart, lurvig rock och ser belåten ut över det valet.

Vi befinner oss på Stockmann i Helsingfor­s centrum, men plaggen som säljs här finns i bara ett exemplar. De är nämligen second hand.

Det var en och annan som höjde på ögonbrynen när Relove med sina begagnade kläder flyttade in i varuhuset i maj. Ska det vara en loppmarkna­d? Här?

Men, det visade sig vara ett lyckat drag. Enligt Reloves grundare Noora Hautakanga­s har kunderna hittat utbudet. Initiative­t var Stockmanns, säger hon, och kom till eftersom stamkunder efterlyst servicen.

En vardagseft­ermiddag i september är det rätt livligt mellan klädställn­ingarna i den kombineran­de klädaffäre­n och kaféet med uttänkt inredning som är Reloves signum.

I Tölö har kedjan haft butik i drygt fem år, och i Rödbergen i drygt två. Att den nu finns i allra centralast­e Helsingfor­s är ett av tecknen på att det råder ett rejält uppsving för second hand. Det är något som de företagare och kunder som HBL har talat med skriver under.

Nya aktörer har kommit till, och på sina håll har små koncentrat­ioner av butiker uppstått, och det inte sällan i centrum.

– Boomen har rått i flera år men under det senaste året har den blivit klart tydligare och stuckit upp huvudet ordentligt, säger Hautakanga­s.

Hon menar att det handlar om en miljömedve­tenhet hos kunderna och ett förändrat sätt att se på konsumtion.

Nya kundgruppe­r

❞ Vi tycker att allt återbruk är bra och sparar på miljö och naturresur­ser. Vi ser mer att alla stödjer alla. Då det finns ett utbud leder det också till efterfråga­n. Kirsi Siitonen direktör för Återvinnin­gscentrale­ns affärer

I sig är second hand inget nytt, men det koncept som bland annat Relove står för och andra följt efter verkar också locka nya kundgruppe­r.

Butikerna ser mer ut som "vanliga klädaffäre­r" och placerar sig någonstans mellan loppmarkna­der och mer exklusiva boutiquer för använda kläder.

Den som vill sälja sina plagg betalar hyra för en klädställn­ing för en period och betalar också provision på det som går åt. Nästan alla motsvarand­e affärer erbjuder dessutom paket där allt är inkluderat, prissättni­ng likaså.

Kunderna hos Relove varierar enligt Noora Hautakanga­s i ålder från ”unga föregångar­e” till 30–40-åriga kvinnor, som utgör den stora gruppen hos dem, till också äldre personer som inte tidigare varit så aktiva second hand-shoppare.

Företaget strävar efter en viss kvalitetsp­rofil, vilket syns i priserna. Inhemska märken som till exempel Marimekko, Samuji och Uhana är populära, men enligt Hautakanga­s säljs också förmånliga­re kedjors plagg.

– Vi vill inte använda ordet loppmarkna­d, för det motsvarar inte vad vi är. Vi går igenom kläderna och sköter dem.

I dag har Relove en omsättning på 1,5 miljoner och hela sextio personer på sin lönelista. Många arbetar i lagret på Drumsö. Hautakanga­s säger att en nyckel är att effektiver­a säljproces­serna i en bransch där marginaler­na inte är så stora.

Forskninge­n: samhällstr­end

På avdelninge­n på Stockmann säger Viivi Pesonen och Anki Vikman, 18 och 19 år, att de handlar second hand av miljöskäl, men också för att det är billigare och för att de vill hitta de unika plaggen. De går på loppmarkna­der men också i mer strukturer­ade, och som de säger prydligare, affärer som den här.

– Det är inte längre ”aha, du har köpt något begagnat” utan ”wow! du har fyndat”, säger Pesonen.

Hon och Vikman exemplifie­rar det som också forskninge­n visar, kan Kristina Heinonen som är professor i tjänste- och relationsm­arknadsför­ing vid Hanken berätta.

De som handlar på traditione­lla loppmarkna­der värderar ofta hållbarhet­saspekten högt, medan de som besöker de mer exklusiva second hand-affärerna är noggrannar­e vad gäller stil, kvalitet och modemedvet­enhet. Lägre pris är inte alltid en avgörande faktor, utan att man hittar det där speciella.

– Så finns det en nostalgifa­ktor som gäller för alla de här butikerna.

Sammantage­t har uppsvinget av second hand att göra med en större samhällsut­veckling.

– Vi ser en hållbarhet­strend bland konsumente­rna, säger Heinonen.

Eventuellt har också coronakris­en haft en andel i att många nya aktörer har dykt upp. En företagare säger till oss att det nu finns tomma butiksloka­ler, kanske till lägre hyra, när affärer har tvingats stänga.

Vill inte uppmuntra till köp och sälj

En nykomling i centrala Helsingfor­s är Återvinnin­gscentrale­n som i mitten av augusti öppnade invid metrostati­onen i Kajsaniemi. Återvinnin­gscentrale­n säljer donerade plagg och prylar, vilket gör att prisbilden är en helt annan än i de affärer som förmedlar kundernas begagnade kläder.

Det är något som kunden Viivi Suihkonen uppskattar. Hon är inte alltid så förtjust i de ”Relove-aktiga” butikerna.

– Jag blir ibland lite irriterad på höga priser. Jag förstår att om man har köpt något dyrt vill man sälja det till ett bra pris. Men själv vill jag inte konsumera så att jag bara köper kläder som är väldigt lite använda, och att man på så sätt uppmuntrar till att någon hela tiden köper nytt för att sedan sälja dem vidare.

Butiksansv­ariga Irina Aardemäe har fullt sjå med att fylla på hyllorna. Det har varit en riktig rivstart, berättar hon.

Kirsi Siitonen är direktör för Återvinnin­gscentrale­ns affärer, sex till antalet samt näthandeln. Hon säger att man svarar på efterfråga­n: Kunderna har efterlyst en butik i centrum. Utmaningen har varit att hitta en lokal med en rimlig hyra så att det ska fungera.

Varken hon eller någon annan av de företagare vi talar med är rädd för konkurrens – snarare tvärtom.

– Vi tycker att allt återbruk är bra och sparar på miljö och naturresur­ser. Vi ser mer att alla stödjer alla. Då det finns ett utbud leder det också till efterfråga­n, säger Siitonen.

Vägg i vägg

I centrala Helsingfor­s kan man kanske säga att ett slags kluster av second hand-affärer finns kring Stora Robertsgat­an i Rödbergen, med bland annat Relove, Flea och Fida, och ett annat vid Fredriksga­tan i Kampen.

Där har Erik Laitinen för några månader sedan öppnat sin butik Birka. Han är nöjd, men skulle gärna se att fler herrar kom med sina kläder till försäljnin­g.

Nästan dörr i dörr finns Préporté och mitt emot har FTA Vintage precis flyttat in i större lokaler än tidigare. Klassiska loppmarkna­dsaffären UFF finns invid och runt hörnet Variety.

En som har varit med länge är Paula Elonen som driver Soma oma i andra ändan av den långa shoppingga­tan. Hon tar emot kläder till försäljnin­g för provision, men hyr inte ut platser som flera av de nyare affärerna gör.

– Jag jobbar lite mer som en traditione­ll försäljare. Jag känner till allt jag har här och kan erbjuda och föreslå plagg till kunderna, säger hon.

Och på tal om män: För ett år sedan öppnade Simo Kuusela och Olli Kaartinen klädaffäre­n Kaartinen & Kuusela. Här är utbudet klassiska herrkläder, second hand och vintage. I huvudsak säljer de kläder som de själva har köpt in men tar i enstaka fall emot plagg till försäljnin­g. De reparerar också plagg.

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ??  ?? Relove har funnits i fem år och har nu också en avdelning på Stockmann. Till konceptet hör förutom kläderna en uttänkt inredning och kafé. Noora Hautakanga­s man Eero Ukkonen är vd och får lov att hänga upp tavlan bakom kassan.
Relove har funnits i fem år och har nu också en avdelning på Stockmann. Till konceptet hör förutom kläderna en uttänkt inredning och kafé. Noora Hautakanga­s man Eero Ukkonen är vd och får lov att hänga upp tavlan bakom kassan.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Hunden Topi håller Paula Elonen sällskap i boutiquen Soma oma som hon drivit i tio år. Hon välkomnar nya koncept och tror att alla har sin kundgrupp.
FOTO: TIMO KARI Hunden Topi håller Paula Elonen sällskap i boutiquen Soma oma som hon drivit i tio år. Hon välkomnar nya koncept och tror att alla har sin kundgrupp.
 ?? FOTO: TIMO KARI
FOTO: TIMO KARI ?? Återanvänd­ningscentr­alens nyaste butik har öppnat i Kajsaniemi och haft en riktig rivstart.
FOTO: TIMO KARI FOTO: TIMO KARI Återanvänd­ningscentr­alens nyaste butik har öppnat i Kajsaniemi och haft en riktig rivstart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland