Hufvudstadsbladet

Fin VM-kvalstart – Finland vann över Slovakien

Det finländska fotbollsla­ndslaget visade mental styrka då laget besegrade Slovakien med 2–1 då VM-kvalet inleddes i Åbo. – Det var en måste-match där vi tog tre poäng. Då ska vi vara nöjda, säger målskytten Adelina Engman.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Det var glada miner efter att det finländska laget inlett VM-kvalet med en 2–1-seger över Slovakien. Det som i inledninge­n såg ut att bli en rätt enkel match förvandlad­es till en svår kamp där det finländska laget än en gång visade sin styrka och sin förmåga att göra mål då det krävs som mest.

Redan då tränaren Anna Signeul presentera­de laget inför matchen mot Slovakien talade hon om hur svårt och tufft det är för ett lag att inleda ett kval på hemmaplan. Speciellt då motståndet är ett på förhand sett lite sämre lag.

– Det är alltid svårt att spela under den sorts press som en öppningsma­tch ger. Om vi inte tagit segern i den här matchen hade vi försatt oss i en mycket jobbig situation i kvalet.

Jag är väldigt nöjd med segern och med tre poäng, säger Signeul efter segern i Åbo.

Hon får medhåll av mittfältar­en Adelina Engman som satte matchens och Finlands öppningsmå­l med ett mäktigt skott i främre krysset efter att Finland dominerat stort i matchinled­ningen.

– Jag fick en fantastisk passning av Emmi Alanen som jag löpte på. Jag hade gott om tid och det kändes riktigt skönt att få sätta bollen i mål, säger Engman.

– Det är riktigt kul att göra mål, det händer inte så ofta numera.

Signeul säger att Finland kunde och borde ha gjort flera mål före paus då laget radade upp en hel del bra chanser.

– Det är mycket vi kan bättra efter en sådan här match. Men samtidigt spelar vi väldigt bra framåt i många stunder, säger Signeul.

– Vi spelar med lite små marginaler i vissa stunder vilket är lite riskabelt mot ett lag som är tekniskt skickligt och vars styrka är att kontra. Det kanske är lite onödigt.

Efter den första halvleken fortsatte Finland att föra spelet i inledninge­n av den andra men sedan hände något. Matchen ändrade karaktär och de långa kontroller­ade finländska anfallen byttes mot kortare offensiva ruscher och båda lagen kontrade en hel del. Den matchbilde­n såg ut att passa gästerna ytterst bra och de finländska spelarna blev tillbakapr­essade och såg rätt ängsliga ut långa stunder.

Efter en dryg timmes spel satte Mária Mikolajová kvittering­smålet med ett snyggt skott. Men om någon

Jag fick en fantastisk passning av Emmi Alanen som jag löpte på. Jag hade gott om tid och det kändes riktigt skönt att få sätta bollen i mål. Adelina Engman

trott att ett baklängesm­ål skulle påverka de finländska spelarna fick hen snabbt tänka om.

Bara fem minuter efter att Finland inte bara tappat sin ledning utan också haft svårt att hitta rätt tempo och rytm i sitt spel klev Ria Öling fram och satte 2–1 från liten vinkel.

Engman var, precis som Signeul, nöjd med segern och hur laget spelade i den första halvleken.

– I första halvlek kunde vi hålla boll bättre och skapa en hel del lägen. I den andra klarade vi inte av att hålla bollen så mycket som vi ville. Det är väldigt starkt av oss att komma tillbaka efter att de gör mål. Vi var rätt tillbakapr­essade och det var skönt att vi fick ett mål igen och tog ledningen, säger Engman.

Också Signeul lyfter fram den styrka som laget uppvisade efter baklängesm­ålet.

– Jag tycker vi visar en enorm styrka då vi sätter det där målet snabbt efter att vi släppt in 1–1, säger Signeul.

Det är en styrka det finländska laget hade i EM-kvalet då laget säkrade sin plats i slutspelet i England nästa sommar och att det syntes direkt i öppningsma­tchen i VM-kvalet bådar gott för fortsättni­ngen.

– Tre poäng är det viktiga, summerar Engman kvalinledn­ingen.

Kvalet fortsätter om en månad då Finland möter Georgien på bortaplan.

?? FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA ?? De finländska spelarna firar Ria Ölings segermål i VM-kvalmatche­n mot Slovakien.