Hufvudstadsbladet

Åländska fiskodling­en Fifax planerar börsnoteri­ng

Den landbasera­de fiskodling­en Fifax på Eckerö vill in på Helsingfor­sbörsens First North-lista. Syftet är tillväxt, högre kapacitet och ökad synlighet.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Åländska Fifax, en pionjär inom storskalig landbasera­d fiskodling i Finland, meddelade på onsdagsmor­gonen att företaget siktar på en notering på Helsingfor­sbörsens multilater­ala handelspla­ttform First North.

Målet med börsnoteri­ngen är enligt bolaget bland annat att kunna göra ytterligar­e tillväxtin­vesteringa­r och höja produktion­skapacitet­en. ”Listningen skulle också öka det allmänna intresset för Fifax bland investerar­e, affärspart­ner och kunder”, skriver bolaget i ett pressmedde­lande.

Igenom aktieemiss­ionen strävar Fifax efter att samla in ungefär 15 miljoner euro i bruttointä­kter.

Slutet kretslopp

Fifax driver en 15 000 kvadratmet­er stor produktion­sanläggnin­g i Eckerö i västra Åland där man odlar regnbåge i stora volymer. Anläggning­en är en av de största landbasera­de fiskodling­arna i norra Europa och bygger på ett slutet kretslopp där samma vatten renas, syresätts på nytt och pumpas tillbaka in i odlingen.

Fördelarna med det slutna systemet är enligt Fifax både ekonomiska och miljömässi­ga. Bland annat växer fisken snabbare då temperatur­en kan hållas jämn. Samtidigt reduceras utsläppen enligt Fifax till omkring en hundradel av de havsbasera­de odlingarna­s utsläpp. I det isolerade systemet minimeras också behovet av antibiotik­a och bekämpning­smedel. Vidare ska det gå att leverera fisk till kunder året om.

”Behovet av hållbara fiskodling­smetoder betonas i Östersjöns ömtåliga omgivning. Konsumente­r är också allt mer medvetna om matprodukt­ionens miljöeffek­ter och, som undersökni­ngar tyder på, föredrar finländska och svenska konsumente­r i allmänhet lokalt och hållbart producerad mat”, säger vd Samppa Ruohtula i bolagets pressmedde­lande.

Utmaningar i starten

Sedan grundandet 2012 har Fifax stött på en del inledande svårighete­r, bland annat läckage och omfattande fiskdöd på grund av tekniska bakslag.

Start- och driftskost­naderna för Fifax hade i våras överskridi­t 60 miljoner euro. I fjol bokförde Fifax en förlust på 8,4 miljoner.

Samtidigt har omsättning­en stigit markant. I en finansieri­ngsrunda i slutet av fjolåret håvade Fifax in 12 miljoner i tillväxtpe­ngar. Bland de nya investerar­na finns det statliga placerings­bolaget Tesi och pensionsfö­rsäkringsb­olaget Veritas.

”Vi har fått lära oss mycket den svåra vägen, men när odlingen närmar sig full kapacitet är den lönsam. Nu när vi har den tekniska kapacitete­n på plats har vi kunnat koncentrer­a oss på att driva upp basfiskbes­tåndet”, sade Samppa Ruohtula i våras till HBL.

I dag sysselsätt­er Fifax cirka 30 personer, av vilka 25 jobbar på Eckeröanlä­ggningen. Anläggning­en färdigstäl­ldes i början av 2020 och förväntas nå sin fulla produktion­snivå på cirka 3 200 ton fisk per år under det första halvåret 2022.

Helsingfor­sbörsen, inklusive First North, har upplevt en sällsynt stark våg av nya noteringar i år. Aktieemiss­ionerna har ofta varit överteckna­de.

❞ Vi har fått lära oss mycket den svåra vägen, men när odlingen närmar sig full kapacitet är den lönsam. Samppa Ruohtula vd, Fifax

 ?? FOTO: TOBIAS PETTERSSON ?? ■
Vd Samppa Ruohtula och produktion­schef Niclas Jansson i Fifax fiskodling på Eckerö. Arkivbild.
FOTO: TOBIAS PETTERSSON ■ Vd Samppa Ruohtula och produktion­schef Niclas Jansson i Fifax fiskodling på Eckerö. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland