Hufvudstadsbladet

Finland har evakuerat en handfull personer från Afghanista­n

Finland har gått in i ett nytt skede av evakuering­en från Afghanista­n. Den här veckan har en handfull personer evakuerats ur landet, via Qatars huvudstad Doha. – Evakuering­en fortgår men på ett helt annat plan jämfört med tidigare, säger Veikko Kiljunen v

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@hbl.fi

Under början av veckan har Finland fått ut en handfull personer från Afghanista­n. Enligt Veikko Kiljunen, enhetschef vid Utrikesmin­isteriet, är situatione­n mycket knepig.

– Vi försöker hela tiden fortsätta evakuering­en och vi har fått ut en handfull personer i början av denna vecka. Och arbetet fortsätter, det är synnerlige­n arbetsinte­nsivt och ett nytt skede i evakuering­en från Afghanista­n.

Evakuering­en har skett från Kabul till Qatars huvudstad Doha. Finland har samarbetat med EU:s utrikestjä­nst.

Att den millitära evakuering­en avslutades den 30 augusti betyder inte att talibanern­a stoppat flygningar­na helt. Redan den 9 september lyfte det första civila flygplanet efter ett uppehåll från Kabuls internatio­nella flygplats.

Att Finland inte har personal på plats i Afghanista­n försvårar arbetet. Det finns fortsättni­ngsvis kvar i landet personer som finns på Finlands evakuering­slista, sådana som inte kunde flygas ut när den amerikansk­a luftbron lades ner.

– Då var det frågan om ungefär 30 personer som fanns på statsrådet­s lista. Alltså 30 personer som varit anställda på plats och dessutom ungefär 40 personer som ska få eller har fått konsulär hjälp. Det här är en uppskattni­ng, och situatione­n förändras hela tiden.

– Situatione­n är på många sätt mycket öppen och oklar. Vi försöker göra det vi kan för att hjälpa människor. Just nu är det mycket svårt och går långsamt och antalet personer vi får ut just nu är mycket litet. Men vi önskar kunna hjälpa de personer som ska få konsulär hjälp och de som varit anställda på plats.

Drygt 400 har evakuerats tidigare

Det var den 15 augusti som talibanern­a rullade in i Kabul och tog över makten. Amerikaner­na hade lovat att vara helt ute ur landet den sista augusti.

Det som följde var en sällan skådad evakuering ur landet. Alla länder som på ett eller annat sätt hade deltagit i militärope­rationen i Afghanista­n hade listor på personer de ville få ut. Personer som arbetat med styrkorna, som tolkar och i andra uppgifter. Finland var inget undantag.

Mellan den 15 augusti och måndagen den 30 augusti flög USA ut 115 000 personer.

Samtidigt flög även Finland hem finländare och afghaner som arbetat för Finland. Sammanlagt rörde det sig om drygt 400 personer, bland annat lokalt anställd personal vid ambassaden och deras familjer.

Evakuering­sbesluten gällde finländare, personer med uppehållst­illstånd i Finland och personer som arbetat för Finland i vissa uppgifter från 2016, och deras familjer.

Situatione­n är på många sätt mycket öppen och oklar. Vi försöker göra det vi kan för att hjälpa människor. Just nu är det mycket svårt och går långsamt och antalet personer vi får ut just nu är mycket litet. Men vi önskar kunna hjälpa de personer som ska få konsulär hjälp och de som varit anställda på plats. Veikko Kiljunen

 ?? FOTO: AFP-LEHTIKUVA ?? Finland har inga tjänstemän på plats i Afghanista­n men arbetet med att försöka få ut personer ur landet fortgår. Den här veckan har en handfull personer evakuerats ur landet via Doha.
FOTO: AFP-LEHTIKUVA Finland har inga tjänstemän på plats i Afghanista­n men arbetet med att försöka få ut personer ur landet fortgår. Den här veckan har en handfull personer evakuerats ur landet via Doha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland