Hufvudstadsbladet

Nederlände­rna upprepar inte samma misstag

”Nederlände­rna ställer upp med ett historiskt starkt lag i VM i Flandern.”

- MARCUS LINDQVIST reporter

Det var klart på förhand att VM-tempobanan i Flandern är snabb – och enligt väderprogn­oserna såg vinden ut att vara gynnsam. Ändå är Ellen van Dijks prestation häpnadsväc­kande. 30,3 km på 36.05 innebär en snittfart på över 50 km/h. Unikt i damernas cykling. Statistike­n är inte helt tillförlit­lig, men det är helt säkert att det var ett av de snabbaste tempoloppe­n någonsin hittills. I VM har damerna aldrig förut snittat över 50 km/h.

Schweiz' Marlen Reusser, tvåa i OS, och VM-silvermeda­ljör i Imola förra året, låg länge ett par tre sekunder före i mellantide­rna, men van Dijk var snabbast i slutet, och Reusser var tio sekunder bakom i mål. Annemiek van Vleuten, OS-mästare och en av de största favoritern­a, var 24 sekunder bakom. Den superflack­a banan var knappast i van Vleutens smak, men perfekt för van Dijk, 34, som också vann VM-titeln 2013.

Landsvägsl­oppet i OS i Tokyo slutade i en av tidernas största sensatione­r då Österrikes Anna Kiesenhofe­r tog hem guld efter en lång soloräd. Nederlände­rnas urstarka kvartett – tre mångfaldig­a världsmäst­are och en av världens mest lovande unga cyklister – misslyckad­es med att markera henne. Sanningen gick upp för holländarn­a först efter att Annemiek van Vleuten firat som segrare då hon gått i mål som tvåa.

Nederlände­rna upprepar knappast samma misstag i lördagens linjelopp i Flandern. Först och främst har landslagen tillgång till radio. I OS är det är inte tillåtet, vilket naturligtv­is är en stor omställnin­g för proffsen, som är vana vid att höra mellantide­r, få instruktio­ner, och rådslå med sin sportchef.

För det andra är landslagst­rupperna större. De största nationerna, inklusive Nederlände­rna, har åtta cyklister i sitt lag. Det gör det betydligt lättare att kontroller­a huvudklung­an, markera farliga motståndar­e, och hala in utbrytning­ar. Nederlände­rnas favorittak­tik under de senaste åren har varit den tvehövdade attacken: Anna van der Breggen rycker ifrån, lyckas hon hålla ut vinner Nederlände­rna, annars tvingas konkurrent­erna använda sin krafter för att komma ikapp henne, och då har Annemiek van Vleuten ett läge att rycka ifrån. Lyckas inte det heller, blir det troligen en klungspurt, och då är Marianne Vos oftast snabbast.

Nederlände­rna har ett historiskt starkt lag i VM i Flandern. van der Breggen, som bland annat vunnit tre VM-guld och OS-guld, van Vleuten, tre VM-guld och OS-guld, Marianne Vos, tolv VM-guld och två OS-guld i olika discipline­r inom cykling, van Dijk, tre VMguld, Chantal van den Broek-Blaak, VM-guldmedalj­ör 2017, Lucinda Brand, regerande världsmäst­are i cyclocross, Amy Pieters, två gånger världsmäst­are på velodromen, samt då Demi Vollering, vars största merit hittills är segern i endagsklas­sikern Liège-Bastogne-Liège.

Till skillnad från tempoloppe­t är damernas linjelopp inte alls flackt, utan den 157,7 km långa rutten mellan Antwerpen och Leuven är fullspäcka­d med korta uppförsbac­kar, en del av dem kullersten­sbelagda, som suger krafterna ur cyklistern­a. Om inte Anna van der Breggen eller Annemiek van Vleuten lyckas med en av sina känneteckn­ande långa soloutbryt­ningar är det mer vidöppet för andra att blanda sig i kampen om regnbågstr­öjan. Då är det kanske Italiens Elisa Longo Borghini och Storbritan­niens Lizzie Deignan som är de farligaste utmanarna. Tysklands Lisa Brennauer är en stark vinnarkand­idat om det blir en klungspurt med en större grupp. Sannolikt kommer dock Nederlände­rna att göra allt för att slita sönder huvudklung­an långt innan målgången. Den här gången låter de inte heller någon smita i väg obemärkt. VM i cykling 19.9–26.9. Tävlingarn­a direktsänd­s av Eurosport.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland