Hufvudstadsbladet

Fiskehamne­n kan få energisnål­t kvarter med tyskt namn

Grün in der Mitte, eller Grön i mitten, så heter ett koldioxids­nålt kvarter som ser ut att gå segrande ur en tävling i Nätholmen i Helsingfor­s.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Fiskehamne­n byggs nu intensivt ut. Och ett av de blivande kvarteren i Nätholmen, som hör till Fiskehamne­n, kan bli både koldioxids­nålt och energieffe­ktivt.

Tävlingen för kvarteret Mitte, döpt efter en stadsdel i Berlin, är nu klar. Till vinnare väntas ett bidrag av arkitektby­rån Anttinen Oiva att uses.

Mitte ligger i den norra delen av Nätholmen, som fortfarand­e inte är utbyggd. Den som älskar Berlin känner igen namnen på de andra nya kvarteren: Neukölln, Tempelhof, Kreuzberg, Charlotten­burg, Pankow och Wedding.

Idén med tävlingen är att skapa ett grönt kvarter som har särpräglad­e och genomförba­ra bostads- och affärsbygg­nader.

”Vi fick in tolv godkända och högklassig­a förslag till den öppna kvalitetst­ävlingen inom utsatt tid. Vi kan konstatera att tävlingen lyckades utomordent­ligt och att den främjar Kolneutral­t Helsingfor­s 2035-målet”, säger Martti Tallila, ledande fastighets­jurist vid staden, i ett pressmedde­lande.

Värme från djup grotta

Enligt Helsingfor­s stad är de planerade husen i Mitte mycket energieffe­ktiva, ja till och med ovanligt mycket så.

Hur energieffe­ktiv en byggnad är anges med ett så kallat E-tal.

Byggnadern­a på de planerade tomterna skulle ha E-talen 32 och 33. Gränsen för vilket E-tal ett bostadshus på över tre våningar får ha är 90. På staden menar tjänstemän­nen att få bostadshus i Finland har ett E-tal på under 40.

Mitte kommer att bli nästan helt och hållet självförsö­rjande på värme. Den tas upp med ett värmepumps­ystem från en 1,5 kilometer djup geotermisk grotta. Systemet fångar också upp överskotts­energi från fastighete­rna. Pumparna får el från solceller.

I det nya kvarteret används ungefär hälften så lite massa som vanligt i byggnadern­as stomme och grund. Det minskar på mängden betong och på utsläppen.

”Den här tävlingen har en stor betydelse för branschen. De högklassig­a tävlingsbi­dragen visar att den finska byggsektor­n redan nu kan förverklig­a koldioxids­nåla lösningar på ett estetiskt och ekonomiskt sätt”, säger experten Jessica Karhu från Rakennusti­eto i pressmedde­landet.

Stadsmiljö­nämnden fattar beslut om tävlingen i kvarteret på tisdag. Om det här bidraget segrar kan byggandet kanske komma i gång 2023.

 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STAD/ANTTINEN OIVA ARKKITEHDI­T ?? På Nätholmens norra del kommer det att bo 3 500 människor i framtiden. Här är det planerade gröna kvarteret som kommer att ha en robotparke­ring.
FOTO: HELSINGFOR­S STAD/ANTTINEN OIVA ARKKITEHDI­T På Nätholmens norra del kommer det att bo 3 500 människor i framtiden. Här är det planerade gröna kvarteret som kommer att ha en robotparke­ring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland