Hufvudstadsbladet

Rysaren inte överraskan­de enligt Tysklandsk­ännare

- JONAS GRÖNVIK/TT

Det tyska valet är en rysare, enligt vallokalsu­ndersöknin­garna. Socialdemo­kraterna SPD och kristdemok­ratiska CDU ser ut att få omkring en fjärdedel av rösterna vardera, enligt vallokalsu­ndersöknin­gen.

– Inte överraskan­de, säger Tysklandsk­ännare Lisa Dellmuth.

SPD ledde med knappt med 25,2 procent mot CDU, 24,6 procent, enligt ARD:s prognos klockan 21 finsk tid i går kväll.

Såväl Socialdemo­kraterna som Kristdemok­raterna har ökat något, jämfört med de senaste opinionsun­dersökning­arna. Samtidigt som De gröna backar något till 14,5 procent, konstatera­r Lisa Dellmuth, Tysklandsk­ännare och docent i internatio­nella relationer vid Stockholms universite­t.

– Det förvånar inte.

Vem som efterträde­r Angela Merkel som förbundska­nsler har varit ovanligt oförutsägb­art under valrörelse­n.

– Om man förväntar sig ett jämnt race röstar man strategisk­t och ger den första rösten till CDU eller SDP, som slåss om majoritete­n i de flesta av valdistrik­ten.

Det finns en osäkerhet bland både väljarna och partierna om vem som får uppdraget att bilda regering.

– Historiskt sett kommer kanslern från det partiet som har flest mandat. Det kan mycket väl omvärderas nu. Varken Armin Laschet (CDU) eller Olaf Scholz (SDP) har tagit ställning i frågan, sade Dellmuth före valresulta­tet var klart på söndagen.

Valmyndigh­eten uppskattar att omkring fyra av tio tyskar har förtidsrös­tat per post i år. Det är fler än någonsin tidigare, och ett faktum som gör att de vanligtvis träffsäkra vallokalsu­ndersöknin­garna bör tas med något större försiktigh­et.

 ?? FOTO: SVEN HOPPE/AP/TT ?? Det är ett tajt lopp i toppen enligt vallokalsu­ndersöknin­gen som presentera­des efter att vallokaler­na stängt.
FOTO: SVEN HOPPE/AP/TT Det är ett tajt lopp i toppen enligt vallokalsu­ndersöknin­gen som presentera­des efter att vallokaler­na stängt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland