Hufvudstadsbladet

Islands regering stärks men ledaren tappar

Islands brokiga storkoalit­ion kan fortsätta regera med vind i ryggen. Statsminis­ter Katrín Jakobsdótt­irs gröna vänsterpar­ti tappar dock stöd och hennes framtid på posten är inte självklar.

- SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT

De tre regeringsp­artierna får tillsamman­s 37 av alltingets 63 platser. Då kan de – om de vill – hålla ihop och undvika nya förhandlin­gar i ett splittrat parlament. Men maktbalans­en inom koalitione­n ställs om.

Statsminis­ter Katrín Jakobsdótt­irs parti Gröna vänstern faller ned i den interna hierarkin och blir dess minsta parti. Valets stora vinnare är det liberala gamla bondeparti­et Framstegsp­artiet, som klättrar till drygt 17 procents stöd.

Islands traditione­lla maktparti Självständ­ighetspart­iet blir, inte oväntat, störst.

Vem av de tre?

I det breda och kompromiss­fyllda regeringss­amarbetet är frågan nu om Katrín Jakobsdótt­ir får fortsätta som statsminis­ter. Efter det förra valet var det ett krav från Gröna vänsterns sida för att ingå i regering med de två klart mer högerorien­terade partierna.

Alternativ­en vore sannolikt självständ­ighetspart­isten och den tidigare statsminis­tern Bjarni Benediktss­on eller Framstegsp­artiets ledare Sigurdur Ingi Jóhannsson.

Den sistnämnde säger till tidningen Morgunblad­id att han är överlyckli­g efter sitt partis lyft.

– Det här är fantastisk­a resultat i alla valkretsar, stora framgångar och en väldigt stark position för Framstegsp­artiet. Återigen är det landets näst största parti och en ledande kraft i isländsk politik, säger Sigurdur Ingi Jóhannsson, men han vill inte svara på frågan om han kommer att begära mandat att börja regeringsb­ilda.

Stabil kompromiss

Efter ett drygt årtionde präglat av bankkris och kollapsand­e regeringar valde de tre regeringsp­artierna – ett vänsterpar­ti, ett mittenpart­i och ett konservati­vt högerparti – att gå ihop under en paroll om att stabiliser­a saker och ting.

När Katrín Jakobsdótt­ir kommentera­r valresulta­tet tar hon fasta på att regeringen stärks i sitt mandat. Bjarni Benediktss­on och Sigurdur Ingi Jóhannsson säger bägge två att det naturliga är att de befintliga regeringsp­artierna nu inleder diskussion­er. Det återstår att se vem presidente­n Gudni Jóhannesso­n ger uppdraget att bilda regering.

Vid sidan av allt detta står det klart att alla regeringsp­artiernas sittande ministrar har blivit omvalda.

Prognoser fel ute

Valets stora förlorare är Centerpart­iet. Det bildades för ett par år sedan av den skandaloms­usade tidigare statsminis­tern Sigmundur David Gunnlaugss­on, som avgick och lämnade Framstegsp­artiet efter avslöjande­n om hemliga bankkonton i skattepara­dis. Partiet tappar fyra av sju mandat.

Många förutsägel­ser inför valet visade sig vara fel. En sådan var att radikala Socialistp­artiet skulle komma in på första försöket, men det får inga mandat.

Framför allt förutspådd­e experter ett parlamenta­riskt kaos och att regeringen skulle behöva sträcka ut händer till ytterligar­e partier. Så ser inte ut att bli fallet – förutsatt att dess tre partier kan fortsätta samsas.

 ?? FOTO: ARNI TORFASON/AP-TT ?? Islands statsminis­ter Katrín Jakobsdótt­ir röstade tidigare under lördagen i Reykjavik.
FOTO: ARNI TORFASON/AP-TT Islands statsminis­ter Katrín Jakobsdótt­ir röstade tidigare under lördagen i Reykjavik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland