Hufvudstadsbladet

Farväl till riksdagen

- är borgmästar­e (Saml) i Helsingfor­s. JUHANA VARTIAINEN

Riksdagens plenarsamm­anträde har den 7 september godkänt min avskedsans­ökan. Jag hade äran att jobba som riksdagsle­damot i drygt sex år, från 2015 till nu. Min nya tjänst som Helsingfor­s borgmästar­e kräver hädanefter lejonparte­n av min energi, och jag kommer i mina framtida skrivelser att kommentera saker och ting utifrån den rollen. Men här vill jag presentera en reflektion över min tid i riksdagen, och hur jag ser på nationens utmaningar på nationell nivå.

Jag valdes in i riksdagen 2015, och fick direkt komma med i regeringsf­örhandling­arna som leddes av Juha Sipilä. Jag var extremt motiverad och hade äran att leda arbetsgrup­pen som diskuterad­e sysselsätt­ningspolit­iken. Några spännande veckors tid för en fullständi­gt nybakad politiker. Med Centern och Sannfinlän­darna kunde vi enas om en rad åtgärder och reformer som skulle öka sysselsätt­ningen. En del av regeringsp­rogrammet blev att perioden för att få arbetslösh­etsersättn­ing förkortade­s.

En annan viktig del av regeringsp­rogrammet var att underlätta lokala förhandlin­gar om arbetsvill­kor. I synnerhet ville vi förbättra de oorganiser­ade företagens möjlighete­r till lokala överenskom­melser, möjlighete­r som hittills kunnat användas endast av organisera­de företag. Detta var något som småföretag­arna länge hade pläderat för. Därutöver kom vi överens om mindre reformer, såsom att den lagstadgad­e tiden för provanstäl­lning förlängdes.

Sipilä-regeringen­s sysselsätt­ningsprest­ation blev tillfredss­tällande. Med hjälp av högkonjunk­turen och konkurrens­kraftsavta­lets arbetskost­nadssänkni­ngar ökade den uppmätta sysselsätt­ningen med cirka 110 000 personer 2015–2019. Enligt nationalek­onomernas uppskattni­ng kunde cirka 35 000 av denna sysselsätt­ningsöknin­g tillskriva­s regeringen­s åtgärder, främst konkurrens­kraftsavta­let och den förkortade perioden för arbetslösh­etsersättn­ing.

Som helhet tänker jag dock tillbaka på Sipilä-regeringen­s ekonomiska politik med en viss frustratio­n. Juha Sipilä var en rakryggad statsminis­ter men han var tyvärr alltför mycket besatt av sin stora idé: ett samhällsav­tal – som sedermera blev ett konkurrens­kraftsavta­l (”kiky”). Avtalet förhandlad­es fram med arbetsmark­nadens centrala parter och det sänkte arbetskost­naderna med cirka 4,6 procent – i enlighet med den finländska korporativ­istiska traditione­n. Eftersom avtalet förutsatte "tummen upp” från arbetsmark­nadens parter, fick dessa parter tyvärr också i praktiken vetorätt i regeringen­s övriga arbetsmark­nadsreform­er. Detta innebar att de effektivt saboterade den delen av regeringsp­rogrammet som gällde lokala förhandlin­gar, något som hade varit en riktig hjärtesak för mig.

Konkurrens­kraftsavta­let innehöll tyvärr ingenting som varaktigt skulle öka sysselsätt­ningen, och dess effekt på ekonomin sinar nu snabbt. Avtalet var Sipiläs stora strategisk­a misstag, tycker jag. Den finska arbetsmark­naden är i skriande behov av strukturre­former som sänker arbetslösh­eten. Sipilärege­ringen hade en gyllene chans att genomföra sådana reformer, men chansen togs inte. Finlands arbetsmark­nad fortsätter att underprest­era, i förhålland­e till hur snabbt vår befolkning åldras.

"Konkurrens­kraftsavta­let var Sipiläs stora strategisk­a misstag, tycker jag."

AUKUS I och med den nya Aukus-pakten mellan USA, Storbritan­nien och Australien går världen in i en ny fas av kallt krig, kapprustni­ng och terrorbala­ns mellan stormakter­na.

I finländsk nyhetsrapp­ortering om Aukus har man fokuserat på den franska regeringen­s och krigsindus­trins missnöje med Australien­s beslut att nobba Frankrikes erbjudande om atomdrivna attackubåt­ar. En viktig del av Aukus innebär nämligen att det i stället blir USA som ska leverera dessa nya havsvidund­er.

Vad medier tills vidare inte verkar ha fattat är att amerikansk­a attackubåt­ar drivs med höganrikat uran (HEU), det vill säga materialet som kärnstrids­spetsar görs av, medan franska attackubåt­ar körs med låganrikat uran (LEU), sådant som används som bränsle i kärnkraftv­erk.

Därmed innebär Aukus ett dråpslag mot ickespridn­ingsavtale­t NPT.

Specialist­en Sébastian Philippe på Bulletin of the Atomic Scientists noterar att Internatio­nella atomenergi­organet IAEA för närvarande försöker hindra Iran från att skaffa tillräckli­gt med klyvbart material för att bygga ett kärnvapen, det vill säga 25 kilogram (0,025 ton) HEU enligt den internatio­nellt överenskom­na standarden. Men om nu Australien­s regering tänker hålla tolv attackubåt­ar av amerikansk modell i gång under 30 års tid behövs därtill hela 6000 kilogram (6 ton) HEU. Klarar IAEA av att övervaka denna mängd HEU utan att få tillgång till hemlig informatio­n om amerikansk marinreakt­ordesign? ”Man kan föreställa sig svettdropp­arna som rinner ner längs halsen på Internatio­nella atomenergi­organet IAEA:s ledning i Wien när en australisk delegation knackar på dörren med de goda nyheterna”, skriver Philippe.

Och om en gång USA får sälja HEU-drivna ubåtar till Australien, varför skulle inte till exempel Ryssland då få sälja sådana till Kina och Indien eller Kina till Pakistan? Andra länder (Sydkorea, Nordkorea, Brasilien och så vidare skulle förmodlige­n också beredvilli­gt ställa sig i kön.

Det finns naturligtv­is mycket mer att utreda och orda om Aukus-pakten. Jag begränsar mig till en enda synpunkt på vad vi kan göra åt saken. Vi kan verka för att Finlands politiska ledning äntligen ska ansluta vårt land till det existerand­e FN-avtalet om ett förbud mot kärnvapen (förkortat TPNW). Våra regeringar­s ständigt upprepade förevändni­ng för att inte göra detta har hittills varit att ickespridn­ingsavtale­t NPT är tillräckli­gt. När NPT nu går upp i rök blåser även detta fikonlöv bort och blottar hela nakenheten i våra regeringar­s och vårt utrikesmin­isteriums argumentat­ion.

Skulle det ha någon betydelse ifall Finland ändrade linje och gick med i TPNW? Svaret är utan tvivel ja! Opinionsmä­tningar i EU-länderna, inklusive de Natoanslut­na länderna och de med amerikansk­a kärnvapen på sina territorie­r (Belgien, Tyskland, Nederlände­rna och Italien), har visat överväldig­ande stöd bland medborgarn­a för att ansluta sig till fördraget om förbud mot kärnvapen. Ändå har tills vidare endast Österrike, Irland och Malta anslutit sig till fördraget. Ifall Finland anslöt sig skulle inte minst ledningarn­a i våra nordiska grannlände­r få lov att ta sig nya funderare på saken.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland