Hufvudstadsbladet

Affärsetik kan inte fixeras i regelverk

- LARS HERTZBERG MERETE MAZZARELLA Helsingfor­s

MORAL Intervjun med Marja Svanberg om hennes doktorsavh­andling (HBL 20.9) gjorde oss brydda, och vi var knappast ensamma om den reaktionen. Den presentati­on av hennes avhandling man hittar på Aalto-universite­tets hemsida ger visserlige­n en mera nyanserad bild, men en del frågor kvarstår.

Av HBL-notisen kan man få intrycket att Svanberg vill ändra på moralen: från och med nu ska vi anse att själviskhe­t är något gott, att det kan vara etiskt att sträva efter att maximera vinsten (till varje pris?). Det sägs också: ”… enligt en rationellt egennyttig affärsetik är i princip allt företagand­e moraliskt i den mån företagare försöker tjäna pengar.”

Givetvis kan varken en forskare i affärsetik eller någon annan enskild person egenmäktig­t flytta på moralens målstolpar. Läser man noga inser man ändå att vad Svanberg vill ändra på är hur discipline­n affärsetik bedrivs.

Där kan hon ha en poäng. Det är omdömeslös­t att demonisera dem som bedriver en vinstdriva­nde verksamhet, så som man i långa tider demonisera­t judiska bankirer som lånar pengar mot ränta. Själva begagnar vi oss av den fria marknaden men ifrågasätt­er samtidigt gärna det vinstintre­sse som utgör dess förutsättn­ing.

Man kan förstå att en affärsetik som förmedlar misstänksa­mhet mot ekonomiska strävanden också kan kännas irrelevant för dem som studerar företagsek­onomi.

Däremot kan man knappast förneka att vinstintre­sset ofta måste komma i konflikt med andra värden. Vad vill det till exempel säga att maximera vinsten inom äldrevårde­n? Hur mycket kan man skära ner på personalen? På maten? På blöjorna? Det dilemma som värdekonfl­ikter utgör kan man inte trolla bort genom att ändra på begreppen – vilket Svanberg verkar vilja göra. Framför allt kan affärsetik ingalunda fixeras i ett regelverk, vad det handlar om att träna upp människors känslighet, deras omdömesför­måga – att vitalisera deras samvete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland