Hufvudstadsbladet

Syftet med Barn-SIB är samhällsny­tta och avkastning

- JANI KEMPAS portföljfö­rvaltare, fonden FIM Lapset ja Nuoret I Ky

BARN-SIB Artikeln ”Vandaliser­ad upphandlin­g” (HBL 12.9) analyserad­e projektet Barn-SIB i Vanda.

Barn-SIB är ett exempel på en påverkansi­nvestering där ett privat kapital siktar på både ekonomisk avkastning och mätbar samhällsny­tta. I projektet finansiera­s verksamhet som med inhemskt privat kapital främjar välmåendet hos barn och unga.

Hösten 2021 beslutade en av de åtta kommuner som deltar i projektet (Vanda) att sluta hänvisa nya barn och unga till projektet, eftersom kommunens social- och hälsonämnd ansåg att projektets effekter inte hade tillgodose­tt förväntnin­garna.

I Barn-SIB och andra projekt för påverkansi­nvestering beror en eventuell ersättning till finansiäre­r på om projektres­ultaten uppnår de mätbara mål som i förväg satts upp för projektet. Målen och indikatore­rna för Vanda fastställd­es av Vanda stad och Sitra. Enligt indikatore­rna har resultaten varit utmärkta.

Snart har projektet finansiera­t åtgärder för att främja välmåendet hos barn i Vanda och hos deras familjer till ett belopp av cirka en miljon euro. Fram till i dag har noll euro betalats i resultatbo­nus till den fond som anknyter till projektet. Fondens eventuella avkastning bestäms utifrån de resultatbo­nusar som betalats in av de åtta kommunerna. Avkastning­en och frågan om huruvida de investerad­e pengarna betalas tillbaka eller inte blir klara först under de kommande åren.

När projektet inleddes informerad­es Vanda öppet om att målet för investerin­gar var en årlig avkastning på fem procent. En särskild överenskom­melse ingicks om att den årliga avkastning­en kunde uppgå till högst åtta procent.

Till skillnad från det som ska kunna uppfattas utifrån artikeln i HBL, handlar det därför inte om automatisk avkastning till finansiäre­rna. Det har framförts olika åsikter om hur stora projektets effekter borde vara, och vi anser också att debatten om ämnet är nyttig.

Vi har också försökt bidra till utveckling­en av mätmetoder­na och indikatore­rna. På begäran av Vanda gjorde Kompetensc­entret för impact-investerin­gar, som finns i anslutning till Arbets- och näringsmin­isteriet, en analys och lade fram ett förslag till omarbetnin­g av de mätmetoder som utgjorde utgångspun­kt för beräkning av resultatbo­nus. Efter att Vanda hade gjort invändning­ar mot idén gick vi med på stadens förslag till avtalsändr­ingar, vilka ledde till att nya klienter inte längre hänvisades till projektet. Projektet fortsätter för 45 barn som redan är med i projektet, men nya barn tas inte längre med.

Artikeln innehåller också ett inkorrekt påstående om att avtalet om Barn-SIB inte innefattar någon paragraf om uppsägning. I verklighet­en kan avtalet sägas upp av särskilt definierad­e giltiga skäl.

Jag vill även lyfta fram följande faktor som inte tydligt uppmärksam­mats i den offentliga debatten: utifrån insamlade data har effekterna på välmåendet varit positiva och de familjer som deltagit i projektet nöjda med den service som de fått – service som inte skulle ha varit tillgängli­g utan Barn-SIB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland