Hufvudstadsbladet

HIFK klart för övre slutserien – HJK:s svacka allt djupare

I första halvlek var det HJK mot Henrik Moisander. I andra halvlek mattades HJK:s offensiv av något, Inter fick en straff, vann och förstärkte intrycket av HJK som ett lag i väldigt stark motvind för tillfället.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Det här var den fjärde matchen i följd som HJK lämnade planen mållös. Mot Inter borde laget definitivt ha gjort mål men Riku Riskis avslut var inte tillräckli­gt bra då Henrik Moisander i Intermålet var i storform.

HJK inledde med bröderna Riski och Casper Terho på topp med Filip Valencic som kreatör strax under.

Bröderna Riski och Valencic hör till tre av de bäst avlönade spelarna i ligan och sett till de feta lönchecker­na är trion allt annat än godkänd denna säsong.

Trion har mäktat med elva mål totalt, Benjamin Källman i Inter har gjort tio på egen hand.

Riku Riskis kontrakt går ut vid nyår och en förlängnin­g känns osannolik. Valencic sitter också med utgående kontrakt och vill gärna till en större liga men den andra hälften av säsongen har varit så pass svag att kan bli svårt att hitta en ny arbetsgiva­re utanför Finlands gränser.

Janne Saksela kom in i andra halvlek och rörde knappt bollen innan han orsakade en tämligen onödig straff. Matias Ojala utmanade långt ute till vänster och att i det läget fälla en motspelare känns onödigt.

Från elva meter gjorde Petteri Forsell inget misstag.

– I en halvtimme trummade HJK på men sen började vi spela oss igenom deras press. Den sista timmen av oss är riktigt bra, säger Forsell i Ruutus intervju.

Roope Riski medger att målskyttet är ett stort problem för tillfället.

– Vi skapar ju lägen att göra mål och ska göra mål på dessa chanser. Det är ju väldigt långt mitt ansvar och jag har inte lyckats på sistone, säger den yngre av bröderna Riski som senast hittade rätt i ligan i juni.

HJK:s supportrar var besvikna efter derbyförlu­sten mot HIFK och vädrade sitt missnöje också efter förlusten mot Inter.

- De har rätt att vara missnöjda. Toppidrott handlar om att nå resultat och just nu gör vi inte det. Det är vi som bär ansvaret att nå resultat, ingen annan, säger Riski.

Förlusten betyder att HJK inte vinner grundserie­n. Det gör KuPS som spelade 0-0 hemma mot HIFK.

Det oavgjorda resultatet innebär att HJK säkrade en plats i den övre slutserien redan innan lagets återståend­e match mot Haka på onsdag. HJK slutar på femte plats i grundserie­n bakom SJK blir fyra.

Den sjätte och sista platsen i den övre slutserien tar Ilves hand om.

Guldstride­n står mellan KuPS och HJK är KuPS i egenskap av fördel får en liten fördel av att möta HJK hemma.

KuPS får gälla som knapp favorit i racet då lagets formkurva är betydligt bättre än HJK:s. Dessutom har Klubi Conference League att tänka på vid sidan om den inhemska ligan. Nästa stopp är Jerevan på torsdag.

?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Filip Valencic och HJK kammade noll igen.