Hufvudstadsbladet

Hamilton historisk då båda finländarn­a tog poäng

Den sjufaldige världsmäst­aren Lewis Hamilton vann för 100:e gången men Lando Norris höll på att ställa till det för engelsmann­en som passerade Max Verstappen i sammandrag­et.

- FREDRIK AF PETERSENS

Norris ledde länge men var för ivrig och gjorde ett misstag. Hamilton höll på att förstöra det för sig själv genom en dålig start.

Vad som var mycket intressant i första delen av loppet var att Mercedes kanske inte är den bästa bilen när Hamilton eller Valtteri Bottas ligger i en klunga. Den sjufaldige mästaren kunde ju inte köra om någon av de som låg framför honom. Men då han får köra solo är nog bilen i kombinatio­n med motorn den bästa.

Vilken slutsats kan man dra av det här loppet? McLaren är med igen. Att den nya generation­en förare har börjat visa sina äldre kollegor att de är här för att stanna. Vem hade trott på att Lando Norris skulle starta från pole med Carlos Sainz och George Russell bakom sig och Hamilton bara i fjärde rutan eftersom han gjortdebor­t sig i kvalet. Engelsmann­en och spanjoren stod för spänningen i många varv. Hamilton jagade Daniel Ricciardo men kom inte förbi.

Det gjorde däremot Max Verstappen från sista platsen då han fräste förbi den ene efter den andre.

Mercede stallchef Toto Wolff måste haft en kristallku­la för efter 30 av 53 varv sade han till Hamilton att denna kunde vinna. Och rätt fick han. Men enbart tack vare vädret.

Med sju varv kom regnet man väntat på. Alla blev nog lite nervösa. Utom Verstappen, som kanske är den bäste av alla när det är halt. Hamiklton slog av på tempot då han inte ville riskera andra plats. Norris var lite för ivrig och gled av men lyckades ändå hålla jägaren bekom sig.

Varv 49.: Mer regn och Hamilton kommer in för att byta däck. Norris fortsätter men får tillsägels­e att komma in. Högljutt svarar han nej flera gånger. De på kommandobr­yggan såg att gapet till Hamilton var så stort, drygt 25 sekunder, att han skulle kunna komma in och ändå behålla ledningen. Hade han kunnat vinna om bytt däck? Det svaret får vi aldrig.

Förarna säger ofta att de vet bäst eftersom de sitter i bilen. Men ibland är det bäst att lyda. Något som Norrigs ångrar att han inte gjorde och kom in för att byta däck. För honom var det en balansgång och han trillade av. Andra gången han missade en kruva hade han inte en chans utan snurrade också. Och han får nu vänta på sig första seger. Från hero to zero? Nej. Han vann ju kvalet men ibland måste man lära sig att lyda och att skynda långsamt är det bästa i vissa situatione­r. Till sist kom han in och fick tröstprist­et. En poäng för loppets snabbaste varv.

- Jag hade inte vunnit om det varit torrt hela tiden för det var svårt att komma om Norris. Teamet tog det rätta beslutet, erkände Hamilton, som helst inte ville komma in och få nya däck när det började ösa ner.

- Jag struntade i deras första tillsägels­e eftersom han låg precis framför mig. Men stallet hade rätt.

Norris bytte inte däck och slutade sjua i ett lopp han borde ha vunnit.

Max Verstappen gjorde ett fenomenalt lopp och körde upp sig från sista startrutan till andra plats.

-Tack vare regnet blev jag tvåa, säger Verstappen.

Vad tyckte Toto Wolff om loppet? - Det var en rysare. Vår väderexper­t hade helt rätt gällande regnet. Men segern har en lätt bismak. Bitter sweet som engelsmann­en säger. Verstappen blev ju tvåa.

Valtteri Bottas blev femma med en svårkörd bil och Kimi Räikkönen åtta.

Lewis har nu tagit tillbaka ledningen i VMtabellen med två poäng. Och sju lopp kvar.

Nästa helg går cirkusen vidare till Istanbul.

 ?? FOTO: ALEXANDER NEMENOV/LEHTIKUVA ?? Lewis Hamilton vann men Max Verstappen­s fenomenala insats var dagens stora snackis i Sotji.
FOTO: ALEXANDER NEMENOV/LEHTIKUVA Lewis Hamilton vann men Max Verstappen­s fenomenala insats var dagens stora snackis i Sotji.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland