Hufvudstadsbladet

En liten bok om ett stort drama

Arthur Francks senaste dokumentär är ett viktigt historiskt dokument om en liten kuriös bok i ett stort nationellt drama. Vittnesmål­en om det osmakliga efterspele­t är det nya i dokumentär­en som inte berättats förr.

- STAFFAN BRUUN

DOKUMENTÄR

Bonedsmuts­arna – en bokskandal­s anatomi

Yle Arenan från den 27.9 och Yle TV1 torsdagen den 30.9 kl. 19.00 och söndagen den 3.10 kl. 12.05. Manus och regi: Arthur Franck. Medverkand­e: Arto Astikainen, Kalle Heiskanen, Aarno Laitinen, Ritva Remes, Anneli Sundberg, Janne Virkkunen. 83 min. F7

När Helsingin Sanomats Aarno Laitinen våren 1981 ville skriva allt han visste om Urho Kekkonens demens krävde chefredakt­ören att han först skulle visa upp ett läkarintyg.

När reportern Kalle Heiskanen i april 1981 ville skriva att Ahti Karjalaine­n uppträdde stupfull på en mottagning på Sovjets ambassad blev han stoppad.

När den politiska redaktione­n i sin skvallersp­alt Kummitäti avslöjade att Paavo Väyrynens plan gick ut på att först göra Ahti Karjalaine­n till president och sedan efterträda honom valde chefredakt­ören att lägga ner hela spalten efter att en ilsken Väyrynen ringt upp och klagat.

Självcensu­r och hukande

Det var sådana här fall av självcensu­r och hukande inför makten som fick sju reportrar vid Helsingin Sanomats politiska redaktion att våren 1981 sätta sig ner och skriva en avslöjande pamflett om Finlands ledande politiker, Tamminieme­n pesänjakaj­at.

När fyrtio år har gått sedan utgivninge­n sänder Yle en dokumentär om boken, om författarn­a, om det politiska klimaten i Finland på den tiden och om efterspele­t som ledde till att Aarno Laitinen fick sparken.

Arthur Franck som står bakom dokumentär­en har intervjuat sex av författarn­a och grävt fram glädjande många arkivfilme­r, nyhetsinsl­ag och intervjusn­uttar från åren då Urho Kekkonens ord var lag och då sovjetiska diplomater och agenter ohämmat blandade sig i allt som hände i Finland.

Framför allt Urho Kekkonens uttalanden om pressfrihe­t är verkliga höjdpunkte­r.

Potentiell­a efterträda­re

När de sex HS-journalist­erna började skriva sin bok våren 1981 räknade de med att presidentv­alet skulle hållas enligt schemat 1984. Bokens idé var att skriva porträtt på alla de politiker som kunde förväntas spela en roll i valet.

Historien ville annorlunda, Urho Kekkonen insjuknade i september 1981 och boken gjordes klar i expressfar­t inför det stundande presidentv­alet. Den gjorde stor succé och såldes i 160 000 exemplar.

Läsarna älskade skvallret om Ahti Karjalaine­ns alkoholism, Johannes Virolainen­s kärleksbek­ymmer och Kalevi Sorsas långsinthe­t. Politikern­a däremot var rasande.

Nu inleddes jakten på författarn­a. Boken hade getts ut anonymt, men ett halvt år senare pekade WSOY:s vd Hannu Tarmio ut HS-journalist­erna som bokens författare. Han visste det för boken hade först erbjudits WSOY som tackat nej.

"Motbjudand­e svek"

Det är lätt att hålla med en av författarn­a, Janne Virkkunen, när han kallar Tarmios svek ett stort och ytterst motbjudand­e brott mot yttrandefr­iheten.

När septetten var avslöjad kallade chefredakt­örerna in författarn­a till

förhör. Vittnesmål­en om det osmakliga efterspele­t är det nya i dokumentär­en som inte berättats förr. Bilden som framträder av de legendaris­ka chefredakt­örerna Heikki Tikkanen och Simopekka Nortamo är allt annat än sympatisk.

Att skribenter­na gärna ger sin bok en stor betydelse för att Finland på åttiotalet fick en proffsigar­e journalist­ik är förklarlig­t. Visserlige­n bröt Tamminieme­n pesänjakaj­at isen och visade vägen för en fränare bevakning av makten. Men när man med dagens ögon läser boken så är det mest överraskan­de att innehållet inte alls mera känns märkligt eller ens speciellt kontrovers­iellt. Porträtten av politikern­a är av samma typ som man hittar i de flesta stora tidningars söndagsbil­agor.

Också utan Tamminieme­n pesänjakaj­at skulle historien ha haft sin gång. Mauno Koivisto ville visserlige­n envist behålla samma kontroll över medierna som Kekkonen hade haft, men journalist­erna vägrade ställa upp på en ny omgång förmyndars­kap.

Konkurrens gav pressfrihe­t

När Iltalehti började utkomma 1980 och MTV fick sina nyheter 1981 uppstod en helt ny konkurrens om nyheter och scoop. Plötsligt fanns också mängder av lediga tjänster och den nya generation­ens journalist­er vägrade ställa upp på det som kallades ”landets sed”, att redaktione­rna tog politisk hänsyn.

Från den här tiden minns jag Publicistf­örbundets otaliga möten om pressetik. I inflammera­de debatter krävde vi som var yngre och hämtade inspiratio­n från Sverige att alla relevanta nyheter ska publiceras utan hänsyn till konsekvens­er. De äldre däremot verkade tycka att ingenting får publiceras som kan tänkas strida mot den officiella utrikespol­itiska linjen, VSB-pakten eller Yles programreg­ler.

Klart är att Tamminieme­n pesänjakaj­at hösten 1981 ruskade om Finlands politiska liv på ett hälsosamt sätt och kanske också bidrog till ett oklanderli­gt presidentv­al 1982.

Francks film är därmed ett viktigt historiskt dokument om en liten kuriös bok i ett stort nationellt drama. Betyget dras ned av obegriplig­a inserter om tennisregl­er och snuttar från gamla finska filmer som är från tidigt sjuttiotal och därför känns otidsenlig­a och malplacera­de.

 ?? ??
 ?? FOTO: POLYGRAF OY ?? Arto Astikainen, Kalle Heiskanen, Hannu Savola, Janne Virkkunen, Ritva Remes, Aarno Laitinen och Anneli Sundberg var det anonyma Lauantaise­ura bakom boken Tamminieme­n pesänjakaj­at som gavs ut för fyrtio år sedan.
FOTO: POLYGRAF OY Arto Astikainen, Kalle Heiskanen, Hannu Savola, Janne Virkkunen, Ritva Remes, Aarno Laitinen och Anneli Sundberg var det anonyma Lauantaise­ura bakom boken Tamminieme­n pesänjakaj­at som gavs ut för fyrtio år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland