Hufvudstadsbladet

Vitkindade gäss rustas med gps-sändare

- SPT

Nu går det att följa med gässens rörelser på en webbplats.

Åbo universite­ts och Naturresur­sinstitute­ts forskare har fäst gps-spårare på sammanlagt 50 vitkindade gäss.

Projektets syfte är att ta reda på hur gässen väljer sina rastplatse­r under flytten. Forskarna vill i synnerhet veta hur gässen reagerar när de fördrivs från åkrar i Finland.

De gps-rustade gässen har vistats i Norra Karelen under sin flytt från Centraleur­opa till häckningsp­latserna i Arktis.

Fåglarnas flyttrutte­r har nu publicerat­s på en webbplats som uppdateras med informatio­n från gps-sändarna. I vissa fall saknas informatio­n om fåglarnas rörelser eftersom sändarna måste vara uppkopplad­e till ett gsm-nät. Vissa delar av den ryska tundran saknar gsm-nät.

Enligt forsknings­professor Wieland Heim vid Åbo universite­t återvände de första gps-rustade gässen från Arktis den 15 september.

”De har spritt ut sig över ett ganska stort område i östra Finland. Endast en tredjedel av fåglarna återvände till samma rastplatse­r som de besökte i våras”, säger Heim.

Intresset för gässens flyttrutte­r har varit stort.

”Jordbrukar­na har varit intressera­de av att se hur fåglarna rör på sig efter att de har varit på den egna åkern”, säger experten Tuomas Seimola på Naturresur­sinstitute­t.

Cirka 1,3 miljoner vitkindade gäss passerar Finland varje år i samband med flytten till arktiska breddgrade­r. I fjol orsakade de vitkindade gässen skador till ett värde av cirka 3,4 miljoner euro. Ungefär hälften av de här skadorna uppstod i Karelen.

Forsknings­projektet finansiera­s av Miljöminis­teriet.

 ?? FOTO: ÅBO UNIVERSITE­T/SPT ?? Åbo universite­ts och Naturresur­sinstitute­ts forskare har fäst gps-sändspårar­e på 50 vitkindade gäss.
FOTO: ÅBO UNIVERSITE­T/SPT Åbo universite­ts och Naturresur­sinstitute­ts forskare har fäst gps-sändspårar­e på 50 vitkindade gäss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland