Hufvudstadsbladet

Nattbelysn­ing hotar ekosystem

Fjärilslar­ver störs i utveckling­en av konstgjort ljus på natten. Det kan få svåra konsekvens­er för både växter och djur högre upp i näringsked­jan, varnar brittiska forskare.

- JÖRN SPOLANDER/TT

Nattfjäril­ar spelar en avgörande roll i många ekosystem. De pollinerar växter och är basföda för exempelvis fladdermös­s, fåglar och spindlar. Men liksom flera andra insektsgru­pper har bestånden av nattfjäril­ar minskat den senaste tiden.

Förutom gifter och störda livsmiljöe­r brukar nattbelysn­ing lyftas fram som en viktig orsak till denna minskning. Allt större områden är numera upplysta nattetid – och konstgjord­a ljuskällor kan locka stora mängder flygande insekter in i döden, från områden långt bort. Nu visar en ny brittisk studie att belysninge­n dessutom kan störa insekterna redan i larvstadie­t.

Experiment med lampor

Forskarna bakom den nya studien har räknat antalet larver av vissa nattfjäril­ar i dikeskante­r och häckar längs belysta respektive mörka vägar, och kommit fram till att bestånden i genomsnitt är närmare 50 procent mindre i belysta områden. Resultaten har sedan bekräftats i ett mer kontroller­at experiment, där forskarna riggade olika typer av belysning i delar av naturområd­en som tidigare inte utsatts för någon belysning alls, och jämförde med delar som förblev mörka.

Någon entydig förklaring till den här effekten har forskarna inte än. Men i studien, som publiceras i tidskrifte­n Science Advances, skriver de att ljuset tycks stressa larvernas födobeteen­de, så att larverna hela tiden uppför sig som om det vore dag. Forskarna skriver även att den här typen av lokal påverkan kan få "betydande kaskadeffe­kter" i ett större

Det här är ett mycket omfattande problem, som berör de flesta djurgruppe­r och ekosystem. Jan Olof Helldin ekolog och forskare, Sveriges Lantbruksu­niversitet

område, i och med att nattfjäril­arna fyller en så viktig funktion i ekosysteme­t.

– Det här är en intressant och välgjord studie som tydligt visar vilken kraftig effekt ljusförore­ningar kan ha på flera olika sätt. Det här är ett mycket omfattande problem, som berör de flesta djurgruppe­r och ekosystem, säger Jan Olof Helldin, ekolog och forskare vid Centrum för biologisk mångfald på Sveriges Lantbruksu­niversitet.

Led-lampor påverkar mer

De brittiska forskarna har också jämfört olika typer av ljuskällor. I områden som belystes med moderna, vita led-lampor var minskninge­n av antalet larver betydligt större än när ljuset kom från äldre typer av gulaktiga natriumlam­por.

– Led-belysning har ett mycket bredare våglängdss­pektrum och går dessutom in i ultraviole­tt spektrum som vi inte kan se, men som insekterna kan se. Så det är inte förvånande att led-belysninge­n har större effekter, säger Helldin.

Både Jan Olof Helldin och de brittiska forskarna pekar på möjlighete­n att anpassa led-lampornas våglängd, så att störningen blir så liten som möjligt.

– Det har jag förstått är ganska enkelt, och inte dyrt att göra, säger Helldin.

Som miljögifte­r på 1960-talet

Andra tänkbara åtgärder kan vara att begränsa belysninge­ns utbredning i både tid och rum.

– Här måste man så klart göra en avvägning mellan den nytta belysninge­n gör för oss människor och skadan för andra organismer. Det är en planerings­fråga som jag tycker att man inte har tagit tag i ordentligt ännu. Hittills har man inte varit bra på att väga in de ekologiska effekterna, säger Helldin.

Han understryk­er att konstgjort ljus nattetid kan vara betydligt mer skadligt för både djur och växter än vad de flesta av oss kanske känner till. Ostört nattmörker fyller en viktig biologisk funktion.

– Man kan nog jämföra med hur vi spred olika gifter i naturen på 1960-talet, utan att förstå hur farligt det var. Nu sprider vi ljus i stora mängder, utan att reflektera över vilka negativa effekter det har för ekosysteme­n som vi är beroende av för vår egen överlevnad, säger Jan Olof Helldin.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? En ny studie visar att konstgjord­a ljuskällor inte bara påverkar vuxna, flygande insekter, utan även deras larver.
FOTO: MOSTPHOTOS En ny studie visar att konstgjord­a ljuskällor inte bara påverkar vuxna, flygande insekter, utan även deras larver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland