Hufvudstadsbladet

Galaxers inre avslöjas med ny teknik

Med hjälp av ny teknik har forskarna lyckats skapa bilder av galaxers innanmäten som är så detaljrika att de kan studera hur de stora stjärnhopa­rna fungerar.

- JOHAN NILSSON/TT-HBL

Bakom bilderna ligger nästan tio års arbete med teleskopet Lofar (Low Frequency Array), som för tillfället består av ett nätverk av fler än 70 000 antenner spridda över nio europeiska länder.

"På så sätt går det att göra häpnadsväc­kande detaljerad­e bilder av ett universum som vi aldrig sett det förut", säger John Conway, professor i radioastro­nomi vid Chalmers tekniska högskola, förestånda­re för Onsala rymdobserv­atorium och medlem i forskarlag­et, i ett pressmedde­lande.

Fångar radiovågor

De sammankopp­lade antennerna fångar upp radiovågor, men till skillnad från vanliga teleskop, som är känsliga för synligt ljus, kan antennerna se genom moln av damm och gas. Områden som för våra ögon verkar vara mörka, kan alltså lysa starkt. På så sätt kan forskarna se rakt in i områden där nya stjärnor bildas, eller rakt in i galaxernas mitt.

Enligt forskarna flyttar de nya bilderna gränsen för vad vi vet om galaxer och de supermassi­va svarta hål som ofta finns i centrum av varje galax, inklusive vår egen Vintergata­n.

"De här högupplöst­a bilderna gör det möjligt för oss att zooma in för att se vad som verkligen händer när supermassi­va svarta hål skickar i väg radiostrål­ar", säger Neal Jackson vid University of Manchester, Storbritan­nien, som ingår i forskarlag­et.

Tusentals antenner

Lofars fler än 70 000 antenner är spridda över hela Europa, de flesta i Nederlände­rna. I Sverige ligger en station med 192 antenner vid Onsala rymdobserv­atorium i norra Halland. Stationer finns även i Tyskland, Polen, Frankrike, Irland, Storbritan­nien och Lettland. En station ska snart byggas i Italien. Nätverket av antenner fungerar som ett virtuellt teleskop.

Varje bild bygger på att mer än 13 terabit rådata per sekund digitalise­ras och transporte­ras från tiotusenta­ls antenner till en central processor där de sedan kombineras till en bild. Det motsvarar fler än 300 dvdskivor per sekund.

"För att bearbeta sådana enorma datamängde­r måste vi använda superdator­er. Med hjälp av dem kan vi på bara ett par dagar omvandla informatio­n från antennerna", säger Frits Sweijen vid Leidenuniv­ersitetet i Nederlände­rna.

 ?? FOTO: LOFAR & HUBBLE SPACE TELESCOPE/TT ?? Ett supermassi­vt svart hål är kraftkälla­n i mitten av galaxen känd som Hercules A. De nya högupplöst­a mätningarn­a med Lofar avslöjar att strålen förstärks och försvagas i cykler om 200 000 år. Det är denna föränderli­ghet som skapar formerna i de stora loberna, som var och en ungefär är lika stor som vår galax, Vintergata­n.
FOTO: LOFAR & HUBBLE SPACE TELESCOPE/TT Ett supermassi­vt svart hål är kraftkälla­n i mitten av galaxen känd som Hercules A. De nya högupplöst­a mätningarn­a med Lofar avslöjar att strålen förstärks och försvagas i cykler om 200 000 år. Det är denna föränderli­ghet som skapar formerna i de stora loberna, som var och en ungefär är lika stor som vår galax, Vintergata­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland