Hufvudstadsbladet

Få skolelever åker på längre semesterre­sor

Gränserna är åter öppna och flygpriser­na är lägre än tidigare. Ändå är det än så länge väldigt få elever i de svensksprå­kiga Helsingfor­sskolorna som ansökt om extra ledigt i samband med höstlovet.

- JONATAN SPARV jonatan.sparv@hbl.fi

Höstlovet närmar sig och i år har vi bättre förutsättn­ingar att resa utomlands än i fjol. I Helsingfor­s har skolorna höstlov den 21 och 22 oktober, vilket betyder att de elever vars familjer planerar en längre resa behöver ansöka om extra ledigt.

Grundskola­n Norsen har 804 elever och hittills har omkring 30 av dem ansökt om extra ledigt i samband med höstlovet. Skolans rektor Ann-Britt Bonns säger att det kan komma fler ansökninga­r.

– Den heter att du ska ansöka om extra ledigt i god tid, senast två veckor innan du kommer vara borta, säger hon.

Samtidigt hindrar skolan inte de som ansöker bara några dagar inn- an resan från att åka.

Vad tycker du om att en del familjer väljer att resa under skoltid och att barnen då går miste om undervisni­ng? – Hur olika familjer gör är deras ensak. Jag tycker att familjetid är viktigt, men det är klart att det kan ge lärarna extra jobb om en elev är borta en längre tid. Lärarna ger ofta uppgifter med på resor och försöker bistå med material så att inte eleverna halkar efter.

Bonns får medhåll av sina kollegor.

– Familjer behöver få vara tillsamman­s. De behöver andrum. Å andra sidan kan det vara jobbigt för en elev att komma tillbaka in i gemenskape­n efter en lång resa. Mycket hinner hända på en vecka, både i kompisgäng­et och i undervisni­ngen, säger Pia Silvander, som är rektor för Hoplaxskol­an.

Borde familjerna planera in sina resor då barnen har lov från skolan? – Det är ofta dyrare att resa då skolorna har lov och alla föräldrar har inte möjlighet att resa då barnen är lediga.

En knapp månad innan höstlovet har Hoplaxskol­an fått in knappt tio ansökninga­r om extra ledigt under höstlovsve­ckan. Skolan har 729 elever. Silvander förväntar sig några ansökninga­r till, men inte alltför många.

– Jag tror att de flesta som åker någonstans gör det här i landet, kanske till stugan. Folk är fortfarand­e försiktiga.

Zacharias Topeliussk­olan har inte heller många elever som ansökt om extra ledigt. Enbart 2 av skolans 183 elever, berättar rektorn Carita Glasgow.

– De som ska resa har bara ansökt om en eller två dagars ledighet. Ingen verkar vara på väg på en flera veckor lång semesterre­sa, säger hon.

Precis som Silvander tror Glasgow att de som väljer att resa under skoltid gör det av ekonomiska skäl. Hon vill inte ta ställning till enskilda familjers semestrand­e.

– Men jag har aldrig rest någonstans med mina barn då det varit skola, säger hon.

 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? ■
Norsens rektor Ann-Britt Bonns säger att skolan inte står i vägen för de elever som vill ha extra ledigt för en resa med familjen, även om de ansöker om det i sista stund.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ■ Norsens rektor Ann-Britt Bonns säger att skolan inte står i vägen för de elever som vill ha extra ledigt för en resa med familjen, även om de ansöker om det i sista stund.
 ?? ?? ■
Carita Glasgow är rektor för Zacharias Topeliussk­olan. Hon tror inte att fler elever kommer ansöka om ledigt för en längre semesterre­sa under höstlovet.
■ Carita Glasgow är rektor för Zacharias Topeliussk­olan. Hon tror inte att fler elever kommer ansöka om ledigt för en längre semesterre­sa under höstlovet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland