Hufvudstadsbladet

Så syns budgetbesl­uten i plånboken

Den här veckan ska riksdagen nagelfara budgetförs­laget för nästa år. Här är plock om hur besluten påverkar plånboken.

- SYLVIA BJON

● Inkomstska­tten

Skatten på löner ska indexjuste­ras, vilket betyder att man lättar på gränserna för att undvika en skatteskär­pning när lönerna stiger.

Enligt beräkninga­r från Skattebeta­larnas centralför­bund kommer skatteproc­enten i praktiken att sjunka marginellt, 0,2 procent, på grund av förändring­ar i de andra avgifter som kommer på lönen.

Även om avgiften för arbetslösh­etsförsäkr­ingen höjs en aning så sjunker sjukförsäk­ringsavgif­terna i stället.

Skattebeta­larnas centralför­bund har beräknat också hur de följande besluten påverkar plånboken.

● Hushållsav­draget växer – tillfällig­t

Regeringen beslutade att utöka avdraget för hushållsnä­ra tjänster på flera sätt.

Dels görs ett tvåårigt försök där summan som är avdragsgil­l växer från 2 250 till 3 500 euro, och ersättning­sprocenten stiger från 40 till 60 procent. Det här ska gälla både för hushållsnä­ra tjänster och omsorgsoch vårdtjänst­er.

Dels ska man få avdrag för att byta uppvärmnin­gssystem och frångå oljeuppvär­mning.

Hur mycket är det då i euro? Avdraget gäller utfört arbete, inte varor. Om det utförda arbetet kostar till exempel 1 000 euro, och 100 euro är självrisk, har avdraget tidigare varit 300 euro. Efter höjningen blir det 500 euro. För ett arbete på 3 000 euro stiger avdraget från 1 100 euro till 1 700 euro, beräknar Skattebeta­larnas centralför­bund.

För staten innebär det större avdraget att skatteintä­kterna minskar med 39 miljoner på årsnivå.

● Avdraget för bolåneränt­a minskar igen

Avdraget för bolåneränt­an har stegvis fasats ut under många års tid. I år har tio procent av räntekostn­aderna varit avdragsgil­la, nästa år bara fem procent. Eftersom räntorna är låga just nu och väntas vara det också nästa år, har det rätt liten betydelse.

Har man ett bolån på 100 000 euro, och en ränta på 0,8 procent, halveras det man får i handen av avdraget från 24 euro till 12 euro nästa år.

● Fordon och konsumtion

Skatten på tobak stiger, precis som många tidigare år. Priset på en ask cigaretter väntas stiga med ungefär 50 cent på grund av skattehöjn­ingen, och ge intäkter på 59 miljoner på årsnivå.

Skattestöd­et för paraffinis­k diesel avskaffas gradvis. Det innebär att skatten höjs med 2 cent per liter. Förändring­en ska ge staten 46 miljoner mer på årsnivå.

Renodlade elbilar befrias från bilskatt, och fordonsska­tten för dem höjs i motsvarand­e grad – det gäller dock inte för renodlade elbilar som tagits i bruk tidigare. Bilskattef­riheten gäller bilar som beskattas efter den första oktober i år.

Ett exempel för en elbil som kostar 39 000 är att man sparar en tusenlapp på den slopade bilskatten, medan fordonsska­tten stiger med 50 euro per år.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA
FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA ?? ■
Cigarettas­kens pris stiger.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA ■ Cigarettas­kens pris stiger.
 ?? ?? ■
Renodlade elbilar befrias från bilskatt, medan fordonsska­tten för dem höjs. Det gäller dock inte renodlade elbilar som tagits i bruk tidigare.
■ Renodlade elbilar befrias från bilskatt, medan fordonsska­tten för dem höjs. Det gäller dock inte renodlade elbilar som tagits i bruk tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland