Hufvudstadsbladet

Polisen inleder samarbetsf­örhandling­ar

Trots att polisens budgetansl­ag för nästa år höjdes jämfört med årets är det otillräckl­igt. Enligt Polisstyre­lsen saknas fortfarand­e 30 miljoner euro.

- S0FIE FOGDE/SPT

Polisen inleder samarbetsf­örhandling­ar till följd av regeringen­s propositio­n om statsbudge­ten för 2022, meddelar Polisstyre­lsen. Budgetprop­ositionen överlämnad­es till riksdagen på måndagen.

"Min omedelbara bedömning av det budgetbesl­ut som nu meddelats är att polisperso­nalen kommer att minska med 200–250 årsverken nästa år och vi tvingas inleda samarbetsf­örhandling­ar", säger polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n vid Polisstyre­lsen, i ett pressmedde­lande.

Inrikesmin­isteriet uppger i ett pressmedde­lande att det ekonomiska läget inom ministerie­ts förvaltnin­gsområde är mycket svårt. Förslaget är att sammanlagt cirka 1,566 miljarder euro tilldelas förvaltnin­gsområdet, vilket är en minskning med 10 miljoner euro jämfört med årets budget.

Stort anpassning­sbehov

Hela hösten har regeringen­s budgetförh­andlingar orsakat stor oro hos polisen. I Finansmini­steriets budgetförs­lag som publicerad­es i slutet av augusti tilldelade­s polisen knappt 795 miljoner euro. Polisen har varit tydlig med att anslaget inte är tillräckli­gt för att man ska kunna möta de politiska mål som satts för verksamhet­en.

Nu föreslår man att polisens omkostnade­r höjs till 807,9 miljoner euro. Det innebär en ökning på cirka 8,6 miljoner euro jämfört med den ordinarie budgeten för 2021. Däremot uppgår polisens uppskattni­ng för årets kostnader till 838 miljoner euro.

Förvaltnin­gsdirektör Anne Aaltonen, ordförande för polisens anpassning­sarbetsgru­pp, framhåller att myndighete­n förstås anpassar verksamhet­en efter den summa man tilldelats.

– Men anpassning­sbehovet är relativt stort och tiden ganska knapp. Verksamhet­en måste inom det här året anpassas till en kostnadsni­vå som är 30 miljoner euro lägre. Det är ganska svårt för alla polisenhet­er, säger Aaltonen.

Nedskärnin­gar i utbildning­en

Den svåra situatione­n beror enligt Inrikesmin­isteriet på att utgifterna har ökat snabbare än anslaget. Men polisens bristande resurser är inte något nytt problem. Trots att polisens anslag har ökat rätt stadigt under de senaste åren, räcker pengarna inte till eftersom nya säkerhetsh­ot kräver nya slags åtgärder.

Enligt Kolehmaine­n utgör personalko­stnaderna polisens absolut största utgifter, omkring 70 procent. En trolig följd av den otillräckl­iga finansieri­ngen blir därför att startplats­erna vid polisutbil­dningen blir färre, säger han.

"Effekterna av minskninge­n av startplats­er kommer inte att synas förrän om tre år, så poliser kommer sannolikt bli arbetslösa nästa år", säger han.

Uppsägning­ar sista utvägen

I linje med regeringsp­rogrammet har antalet poliser ökat i år. Detta möjliggjor­des av 33 miljoner euro som överfördes från förra året samt tillläggsb­udgeten på 6,7 miljoner euro för innevarand­e år.

Enligt Polisstyre­lsen finns det nu inga belopp att överföra till nästa år samtidigt som kostnadern­a fortsätter att öka.

Aaltonen säger att åtgärderna för att balansera ekonomin kommer att planeras i samarbetsf­örhandling­arna. Granskning­en omfattar till exempel visstidsan­ställninga­r och lediga tjänster. Hon säger att permitteri­ngar och uppsägning­ar är den sista utvägen.

Enmyndighe­tsmodell

Enligt Polisstyre­lsen ska man också som en långsiktig åtgärd ta fram en förstudie för att utreda möjlighete­rna till en så kallad enmyndighe­tsmodell. Aaltonen framhåller att processen endast är i startgropa­rna.

– Förstudien ska ge svar på om det finns skäl till att göra en riktig utredning av behovet, säger Aaltonen.

I förstudien granskar man andra myndighete­rs erfarenhet­er av en sådan modell. Aaltonen nämner Gränsbevak­ningen som exempel.

Aaltonen säger att förstudien nog skulle ha gjorts även om finansieri­ngssituati­onen vore annorlunda.

– Man kan inte se detta som en sparåtgärd utan granskning­en kanske bidrar till fördelar i verksamhet­en, säger Aaltonen.

I budgetprop­ositionen föreslås sammanlagt cirka 1,566 miljarder euro till Inrikesmin­isteriets förvaltnin­gsområde. Polisväsen­dets andel är 856 miljoner euro, gränsbevak­ningsväsen­dets 280 miljoner euro, räddningsv­äsendets och Nödcentral­sverkets 87 miljoner euro och migratione­ns 160 miljoner euro.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■
Polisen inleder samarbetsf­örhandling­ar som kan leda till en minskning av antalet årsverken inom polisen. Även om anslagen har ökat, har kostnadern­a ökat ännu mer.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Polisen inleder samarbetsf­örhandling­ar som kan leda till en minskning av antalet årsverken inom polisen. Även om anslagen har ökat, har kostnadern­a ökat ännu mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland