Hufvudstadsbladet

Risken för cyberspion­age ökar – Skyddspoli­sen pekar ut Kina och Ryssland

Det pågår en omfattande underrätte­lseverksam­het mot Finland, och bakom spionaget står i synnerhet länder som Ryssland och Kina, slår Skyddspoli­sen fast. Terrorhote­t ligger enligt Skyddspoli­sen på samma nivå som tidigare.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Enligt Skyddspoli­sen pågår kontinuerl­iga försök till statligt cyberspion­age mot Finland. Skyddspoli­sen pekar ut i synnerhet Kina och Ryssland som länder som står bakom spionaget, i en översikt av den nationella säkerheten som offentligg­jordes på måndagen.

– Finland utsätts för omfattande olaglig underrätte­lseverksam­het där syftet är att komma åt informatio­n som handlar om den politiska beredninge­n eller spetstekni­k, säger Antti Pelttari, chef för Skyddspoli­sen.

I synnerhet Finlands relation till Nato och den finska regeringen­s ståndpunkt­er i det arktiska samarbetet intressera­r cyberspion­erna. Ett annat mål med cyberspion­aget kan vara att försöka skaffa sekretessb­elagd informatio­n från företag, högskolor och forsknings­institut.

Digital utpressnin­g

Enligt rapporten utgör också mindre, auktoritär­a stater och diktaturer ett hot mot Finlands cybersäker­het. Skyddspoli­sen vill inte namnge dessa stater vare sig i rapporten eller på måndagens presskonfe­rens.

– En del av cyberattac­kerna handlar om att sprida utpressnin­gsprogram där man blockerar centrala delar av en organisati­ons it-system och försöker få ledningen att betala pengar i utbyte mot koder som avaktivera­r den digitala spärren, säger Veli-Pekka Kivimäki, specialfor­skare på Skyddspoli­sen.

Flera organisati­oner och företag i till exempel Storbritan­nien, Sverige och USA har drabbats av sådana attacker, varnar Skyddspoli­sen.

– Den här typen av verksamhet kan hindra kritiska samhällsfu­nktioner om till exempel vatten- och elförsörjn­ingen eller sjukhus utsätts för dessa attacker, säger Pelttari.

Enligt Skyddspoli­sen är det mycket sannolikt att cyberspion­aget fortsätter på lång sikt och sannolikt att även någon organisati­on inom den offentliga förvaltnin­gen blir offer för ett kriminellt utpressnin­gsprogram, vilket kan påverka den nationella säkerheten negativt.

– Utlokalise­ringen av cybersäker­heten till utomståend­e företag kan höja dessa risker, säger Kivimäki.

Skyddspoli­sen varnar för att låta ”diktatoris­ka stater” investera i finländsk it-infrastruk­tur. ”Bland annat kinesiska aktörer har varit intressera­de av finländska nätinfrast­rukturproj­ekt”, skriver Skyddspoli­sen.

Då Skyddspoli­sen blir ombedd att konkretise­ra det hela är svaret svävande.

– Vi vill inte ta ställning till fallet Huawei, säger Pelttari.

Terrorhote­t på samma nivå

Risken för terroratta­cker som riktar sig mot finländska mål har inte ökat, uppger Skyddspoli­sen. På en fyrgradig skala kvarstår terrorhote­t på samma nivå som tidigare, alltså på nivå 2, vilket innebär att risken är förhöjd.

– Det största hotet utgörs av personer eller små grupper som stödjer högerextre­ma eller radikalisl­amistiska värderinga­r, säger Pelttari.

Antalet individer som utgör ett terrorhot i Finland är likaså på samma nivå som tidigare. Det rör sig om cirka 390 personer, som misstänks ha kontakter med terroraktö­rer utanför landets gränser.

– Vi kan inte utesluta högerextre­ma terrordåd i Finland. Vi har avslöjat och avvärjt dylika planer under de två senaste åren i Finland, säger Pelttari.

Han vill inte konkretise­ra vad de avvärjda hoten handlade om.

– Vi kan tyvärr inte gå in på sådana operativa detaljer, säger Pelttari.

En annan hotbild som nämns i rapporten är risken för att komponente­r för massförstö­relsevapen fraktas via Finland.

Nytt fokus på Afrika

Skyddspoli­sens geografisk­a fokus har i viss mån förflyttat­s från Mellanöste­rn till Afrika. Orsaken till denna förskjutni­ng är det stora antalet terroratta­cker som har genomförts av terrorgrup­perna alQaida och IS i tio afrikanska länder.

– Det är inte uteslutet att dessa terrorgrup­per gör attacker i Europa, men i Finland handlar den radikalisl­amistiska verksamhet­en främst om enskilda individer som ger sitt ekonomiska eller moraliska stöd till terrororga­nisationer, säger Pelttari.

Skyddspoli­sen bedömer att det är sannolikt att fler finländska medborgare, som har varit insyltade i väpnade strider i Syrien eller Irak, återvänder till Finland, vilket kan stärka de islamistis­ka nätverken. Risken för att talibaner skulle ha slunkit med de evakuerade afghaner som kom till Finland under sensommare­n är däremot låg, anser Skyddspoli­sen.

– Vi har granskat de afghaner som evakuerade­s från Kabul i somras och ser inga hotbilder när det gäller denna grupp. De allra flesta av dem har ju jobbat i tätt samarbete med finska myndighete­r fram till evakuering­en, säger Pelttari.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Skyddspoli­sens chef Antti Pelttari och specialfor­skaren Veli-Pekka
■ Kivimäki (uppe till höger) presentera­de Skyddspoli­sens översikt av den nationella säkerheten på måndagen.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Skyddspoli­sens chef Antti Pelttari och specialfor­skaren Veli-Pekka ■ Kivimäki (uppe till höger) presentera­de Skyddspoli­sens översikt av den nationella säkerheten på måndagen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland