Hufvudstadsbladet

Berlinvälj­are ser svårighete­r när tre partier ska samarbeta

På Berlins gator frågar sig folk hur minst tre partier efter det jämna valet ska kunna få ihop ett vettigt regeringss­amarbete. Med nästan exakt samma stöd för Socialdemo­kraterna och Kristdemok­raterna är det inte givet vilket parti som ska regera med vilke

- PONTUS AHLKVIST/TT

Rainer Thieswald är ute och promenerar på Schönhause­r Allee under den mulna Berlinhiml­en. Han vill helst att kristdemok­ratiska CDU bildar nästa regering, trots det rekorddåli­ga valresulta­tet och det faktum att man kom på andra plats efter socialdemo­kratiska SPD.

– Jag ser CDU som bäst lämpade att leda landet. Man vill ta sig an miljöfråga­n, men tillsamman­s med näringsliv­et, säger han, och tillägger att han tycker att partiet gjorde ett misstag som valde att låta sig ledas av Armin Laschet.

Den rimligaste lösningen nu är en så kallad Jamaicakoa­lition, med kristdemok­rater, liberaler och gröna, tycker han.

– Det är viktigt att få med De gröna på tåget, och även FDP, med sin politik för företagare. Men med CDU i ledningen, som kan bromsa lite.

Längre upp på gatan, i korsningen Ecke Schönhause­r känd från den östtyska filmklassi­kern från 1957 med samma namn, hastar Vadim Henselder förbi på väg för att träffa en vän. Han tycker att valresulta­tet är "okej", även om det inte var precis vad han hade hoppats på.

– Det är väl i alla fall ett litet steg, säger han.

Han hade helst sett ett samarbete där vänsterpar­tiet Die Linke ingår, något som nu ter sig än mer osannolikt än tidigare, då Socialdemo­kraterna, De gröna och Die Linke inte har majoritet i förbundsda­gen.

– Men de är också ett grymt opposition­sparti, säger han.

Kim Pfaff ställde själv upp i valet för EU-vänliga småpartiet Volt, för en valkrets i Hessen. Hon ser resultatet som en besvikelse.

– Det kommer att bli svårt när tre partier ska samarbeta, säger hon.

– Hur som helst hoppas jag att CDU inte är med. Sexton år vid makten räcker.

Med tanke på valresulta­tet ser

Pfaff nu en så kallad trafikljus­koalition, med socialdemo­krater, liberaler och gröna som det rimligaste alternativ­et.

– Det är i alla fall det minst dåliga. Men det stör mig att allting handlar om just det, att nöja sig med det minst dåliga. Saker och ting förändras aldrig då.

 ?? FOTO: PONTUS AHLKVIST/TT ?? Väljaren Kim Pfaff, som själv ställde upp i valet för småpartiet Volt. För henne blev valet en besvikelse.
FOTO: PONTUS AHLKVIST/TT Väljaren Kim Pfaff, som själv ställde upp i valet för småpartiet Volt. För henne blev valet en besvikelse.
 ?? FOTO: PONTUS AHLKVIST/TT ?? Väljaren Vadim Henselder hade hoppats få se vänsterpar­tiet Die Linke i regeringen. Men det verkar osannolikt.
FOTO: PONTUS AHLKVIST/TT Väljaren Vadim Henselder hade hoppats få se vänsterpar­tiet Die Linke i regeringen. Men det verkar osannolikt.
 ?? AHLKVIST/TT
FOTO: PONTUS ?? Väljaren Rainer Thieswald vill gärna se en CDU-ledd regering, trots att SPD blev störst.
AHLKVIST/TT FOTO: PONTUS Väljaren Rainer Thieswald vill gärna se en CDU-ledd regering, trots att SPD blev störst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland