Hufvudstadsbladet

”Trafikljus­koalition” är troligast

En "trafikljus­koalition” eller möjligen en Jamaicafla­gga? Långa förhandlin­gar återstår mellan partierna i Tyskland, men det lutar åt det förstnämnd­a alternativ­et.

- TT-REUTERS

Socialdemo­kraterna, SPD, blir största parti med knapp marginal gentemot Kristdemok­raterna, CDU/CSU, i det tyska valet. Men för att forma en regering tyder allt på att stödet från liberala FDP och De gröna blir avgörande.

"Trafikljus­et"

Den koalition som anses mest trolig att bli verklighet är det röd-gröngula "trafikljus­et", döpt efter partiernas färger: SPD, De gröna och liberala FDP. Det är också denna koalition som SPD:s kanslerska­ndidat Olaf Scholz säger sig vilja försöka bilda.

SPD och De gröna regerade tillsamman­s från 1998 till 2005 under förbundska­nsler Gerhard Schröder och var i stort överens kring miljön, skattehöjn­ingar och sociala utgifter. Men för att få förbundska­nslerspost­en behöver SPD även stöd från FDP. Liberalern­a ligger långt till höger om SPD vad gäller finanspoli­tiken, men kan möjligen tänka sig att kompromiss­a om de får kontroll över denna.

"Jamaicafla­ggan"

Kristdemok­raten Armin Laschet kan fortfarand­e försöka bilda regering tillsamman­s med FDP och De gröna – en gul-svart-grön kombinatio­n som i den jamaicansk­a flaggan. CDU/CSU och liberaler har en samsyn vad gäller finanspoli­tiken och har regerat landet under stora delar av efterkrigs­tiden. Men för detta alternativ krävs stöd från De gröna.

Emot en gul-svart-grön koalition talar det faktum att De gröna och FDP står långt ifrån varandra inom miljöpolit­iken. FDP-ledaren Christian Lindner har dessutom tidigare hastigt dragit sig ur samtal kring ett sådant samarbete.

Svart-röd storkoalit­ion

Socialdemo­kraterna har varit ett stödparti åt Angela Merkels konservati­va under 12 av 16 år. Partiet är motvilligt till att göra om det, men har dock ändrat sig tidigare.

Ytterligar­e en möjlig koalition det spekulerat­s kring är den rödröd-gröna, med SPD, De gröna och vänsterpar­tiet Die Linke. Die Linke gjorde dock ett katastrofv­al och hamnar under spärren på 5 procent. Enligt public service-bolaget ZDF får partiet plats i förbundsda­gen enbart via ett fåtal direktmand­at.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland