Hufvudstadsbladet

De mindre grillar nu de tidigare giganterna

Tyskland är på väg in i en ny era, giganterna­s dominans är slut. Men vem som tar över efter Angela Merkel och med vilket politiskt innehåll det kommer att ske är ännu öppet. Valresulta­tet bäddar för knepiga regeringsf­örhandling­ar.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Socialdemo­kraterna (SPD) tog över som största parti i förbundsda­gsvalet i Tyskland och förpassade den kristdemok­ratiska unionen (CDU/CSU) till en andra plats. De senare gjorde sitt klart sämsta val någonsin och har tappat 17 procentenh­eter i väljarstöd på åtta år.

Socialdemo­kraterna lyckades äta upp kristdemok­raternas stora övertag. Det var över 12 procentenh­eter i valet 2017 och förbyttes nu i en SPD-fördel på 1,6 procentenh­eter. Samtidigt är SPD:s kanslerska­ndidat Olaf Scholz betydligt populärare än kristdemok­raternas Armin Laschet.

Det är alltså upplagt för ett partiskift­e på kanslerspo­sten, socialdemo­kraten Scholz borde rimligen efterträda kristdemok­raten Angela Merkel. Men det är inte så enkelt, Laschet har inte brytt sig ett dugg om sitt partis dåliga valframgån­g och sin egen impopulari­tet, han meddelade under valkvällen att han är redo att bli förbundska­nsler.

Under tre av Merkels fyra mandatperi­oder vid makten har de två giganterna i tysk politik kristdemok­raterna och sossarna styrt i en gemensam så kallad stor koalition. Söndagens valresulta­t innebär att de två fortfarand­e har en mandatmajo­ritet tillsamman­s, men ytterligar­e en stor koalition förefaller ytterst osannolik.

De tyska väljarna har tydligt signalerat att de vill ha någonting annat. För åtta år sedan fick de tillsamman­s över 67 procent av rösterna och för fyra år sedan hade det redan sjunkit till drygt 53 procent. Det här valet är det första i historien då de två partierna tillsamman­s inte når upp till 50 procent av rösterna.

Trots det logiska i att Scholz och SPD utgående från valresulta­tet och kanslerska­ndidaterna­s popularite­t skulle ställa sig i spetsen för Tysklands nästa regering är ingenting givet.

Läget är helt öppet och nu väntar regeringsf­örhandling­ar som många tror kan bli väldigt utdragna. Det sägs redan att Merkel antagligen kommer att hålla ytterligar­e ett nyårstal. Det skulle innebära att en ny regering inte fås till stånd före årsskiftet och så länge det inte sker sitter Merkel kvar.

Det är troligt att det varken är SPD eller CDU/CSU som sitter med trumf på hand då regeringsf­örhandling­arna går in i ett avgörande skede. I stället är det de två mellanstor­a partierna De Gröna och liberala Fridemokra­terna (FDP) som med ess på hand kan bli kungamakar­e. Båda gick framåt i valet, De Gröna nådde rentav sitt bästa resultat någonsin.

Tyskland får sannolikt för första gången en regering som består av fler än två partier. De främsta regeringsa­lternative­n är en så kallade trafikljus­koalition med SPD (röd), FDP (gul) och De Gröna eller en Jamaikakoa­lition

(efter landets flaggfärge­r), CDU/CSU (svart), FDP och De Gröna.

Partierna på ytterkante­rna backade i valet, högerextre­ma Alternativ för Tyskland (AfD) var i valet för fyra år sedan det tredje största partiet men passerades nu av både De Gröna och FDP. Linke på vänsterkan­ten förlorade för sin del stort, väljarstöd­et i det närmaste halverades. Det innebär att en rödgrön regering är utesluten.

har tillsamman­s fler mandat i den nya förbundsda­gen än de två stora var för sig. Det tillsamman­s med sossarnas och kristdemok­raternas hårda tvekamp om vem som ska bli regeringsl­edare och få kanslerspo­sten innebär att fridemokra­terna och De Gröna inte kommer att sälja sig billigt.

De två har signalerat att de eventuellt inleder preliminär­a regeringsf­örhandling­ar på tu man hand. De ligger relativt långt från varandra i flera politiska frågor så det kan vara taktiskt klokt att först tala ihop sig och sedan i samlad trupp mäta ut så mycket som möjligt av de två potentiell­a kanslerspa­rtierna.

Situatione­n blir inte enklare av att FDP politiskt är närmare kristdemok­raterna medan De Gröna har lättare att samarbeta med socialdemo­kraterna.

Tyskland är på väg in i en ny era där både giganterna­s dominans och Merkels 16 år som kansler är slut, men hur den kommer att se ut och vad den kommer att innehålla är ännu oklart. Ett modernare, mer digitalise­rat och klimatvänl­igt Tyskland skymtar. Förhoppnin­gsvis blir regeringsf­örhandling­arna inte så långa som de just nu i värsta fall ser ut att kunna bli. Det är inte bara Tyskland som skulle bli lidande av utdragna förhandlin­gar. Också EU kan gå i stå om politiken i unionens största land under en lång tid inte fungerar normalt.

 ?? ?? De Gröna och FDP
De Gröna och FDP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland