Hufvudstadsbladet

Vansinnesa­ttackerna gav utdelning

Julian Alaphilipp­e litade på sina instinkter när det drog ihop sig i VM-linjeloppe­t i cykel-VM.

- MARCUS LINDQVIST Reporter marcus.lindqvist@hbl.fi

Thomas Voeckler gav storstjärn­an Julian Alaphilipp­e fria händer då cirka 50 km kvarstod av linjeloppe­t i cykel-VM i Flandern. De flesta i publiken trodde säkert den regerande världsmäst­aren hade mist förståndet då han satte in en attack uppför Smeysberg strax innan. Alltför långt från mål. Slöseri med energi. Han är desperat. Men Alaphilipp­e försökte igen och igen och till slut ryckte han ifrån den utvalda tätgruppen då han satte iväg uppför Wijnpers med 20 km kvar till mål. Inte ens storfavori­ten, Belgiens egna Wout van Aert, hade en chans att svara, och Alaphilipp­e kunde defilera i mål i ensamt majestät.

En sensatione­ll upprepning av Alaphilipp­es triumf förra året. Banprofile­n i Flandern såg inte ut att passa honom lika bra som Imola.

Men herrarnas 268,3 km långa linjelopp gick inte enligt det vanliga manuskript­et. Det var galenskap från start. Som en säsong av Game of Thrones: svek, drama och oheliga allianser. De djärva attackerna avlöste varandra. Alaphilipp­es seger var i det här sammanhang­et en logisk avslutning. Efteråt är det enkelt att säga att Belgien gjorde ett misstag då hela laget körde för van Aert, som inte hade sin bästa dag, och att Remco Evenepoel eller Jasper Stuyven borde ha fått sin chans.

Damernas linjelopp dagen innan gav också en oväntad vinnare.

Italiens Elisa Balsamo spurtslog självaste Marianne Vos i slutspurte­n. Än en gång såg oerhört starka Nederlände­rna ut att ha det svårt att samarbeta. Storstjärn­an Annemiek van Vleuten var en av dem som var kritisk efteråt.

Men oerhört bra för hela cykelsport­en att Nederlände­rnas järngrepp om VM-titeln blev brutet.

 ?? FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/LEHTIKUVA-AFP ?? Julian Alaphilipp­e firade sin andra VM-titel i rad.
FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/LEHTIKUVA-AFP Julian Alaphilipp­e firade sin andra VM-titel i rad.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland