Hufvudstadsbladet

Jättarna drabbar samman

”Trots den massiva satsningen står klubbarna (PSG och Manchester City) då vi skriver hösten 2021 alltjämt utan triumf i Champions League. Final har det blivit men inte mer än så.”

- JONAS VON WENDT reporter

Tre miljarder euro. Det är i runda slängar vad PSG och Manchester City tillsamman­s lagt ut på nya spelare under de senaste tio åren. Allt för att nå hela vägen fram i den desperata jakten på den heliga gral som Champions League-bucklan blivit för klubbarna.

Under samma tidsperiod har klubbarna inkasserat cirka 900 miljoner euro på försäljnin­gen av spelare. Men har du de outsinliga arabpengar­na i ryggen är det här med kredit och debit närmast av betydelse då klubbarnas juristavde­lningar försöker övertyga Uefa om att allt skötts i enlighet med Financial Fair Play-reglerna.

Trots den massiva satsningen står klubbarna då vi skriver hösten 2021 alltjämt utan triumf i Champions League. Final har det blivit men inte mer än så.

Gruppspele­t i Champions League har urvattnats i takt med att antalet lag och grupper utökats. Numera kan man tämligen enkelt med 90 procents träffsäker­het på förhand säga vilka lag som kommer att avancera.

Manchester City och PSG kommer med väldigt stor sannolikhe­t att gå vidare även om Club Brugge än en gång visade vilket oerhört bra och välfungera­nde fotbollsla­g man är då laget spelade 1–1 mot PSG. Philippe Clement hör till de mest underskatt­ade tränarna på kontinente­n och det är egentligen ett smärre under att han är kvar i Brugge. Clement åtnjuter legendstat­us som spelare i klubben och håller på att träna till sig en liknande status inom managerskr­ået.

Att det funnits intresse för Clement är ingen nyhet men hittills har han slagit dövörat till mot locktonern­a från större klubbar och för mer penningsti­nna avtal.

Vore ändå en väldig skräll om Brugge rår på de två giganterna.

Manchester City gjorde en kanonmatch i helgen, slog Chelsea och visade, om nu någon tvivlade, att laget blir att räkna med i titelstrid­en i hemlandet. Champions League inledde laget med 6–3 mot Leipzig.

PSG har inte imponerat särskilt stort spelmässig­t hittills och Lionel Messi är ännu utan mål efter flytten från Barcelona. I Ligue 1 kan det ofta räcka med lite halvdana insatser men mot City på tisdag kväll krävs hundra procent hemma på Parc de Princes.

Det här är bara en match i mängden men den mentala biten kan aldrig underskatt­as på den här nivån. Här gäller det att koppla ett litet grepp på en huvudmotst­åndare och sprida oro i deras led.

Stjärnglan­sen på planen är oerhörd också utan Messi som knappast kommer till spel. Stjärnglan­sen har tagit klubbarna till många titlar i respektive hemland men i Europa har lagen kammat noll. Att ha mest pengar är lyckligtvi­s inte alltid en garanti för att man är bäst.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland