Hufvudstadsbladet

Bokmässan ordnas igen efter två års paus

- HBL-SPT

Helsingfor­s bokmässa ordnas från torsdag till söndag 28–31 september i Helsingfor­s Mässcentru­m. I fokus står författare, vetenskaps­män, politiker och konstnärer. Temat för årets bokmässa är dialog.

Helsingfor­s bokmässa ordnas av Mässcentru­m, Finlands Förlagsför­ening och bokhandlar­nas förbund Kirjakaupp­aliitto. Nytt för 2021 är att ljudboken tillägnas en egen scen, eftersom ljudböcker blivit allt mer populära.

”I programmet har man plockat ut de mest intressant­a verken i många genrer från det gångna året. Under de senaste åren har ljudböcker blivit en stor del av många människors litteratur­konsumtion, vilket innebär att vi för första gången har ägnat en scen åt ljudböcker ”, säger mässans programdir­ektör Ronja Salmi i ett pressmedde­lande.

Denna scen kan följas på evenemange­ts webbplats. I programmet ingår tal, diskussion­er om ljudböcker, samt tips om hur man gör ljudböcker och live-podcasts.

Livesändni­ngar

Bokmässan har i år 15 olika scener för program, av vilka två är svensksprå­kiga.

I år kan de som köpt en biljett till bokmässan även följa programmet på mässans största scen, Senatstorg­et, i form av livesändni­ngar på webben. Det går också att lyssna på programmet på mässan webbplats i efterhand om man köpt biljett.

I temats anda ordnar bokmässan, tillsamman­s med stiftelsen Erätauko, fyra program som baserar sig på diskussion­smetoden ”väntepaus ”.

Väntepaus är ett sätt att föra en konstrukti­v diskussion i lugn och ro. Metoden betonar en djupare förståelse av ämnet och jämlik behandling av olika människor.

Internatio­nella gäster

På bokmässan deltar bland annat författarn­a Camilla Läckberg och Gustaf Skördeman från Sverige, Paolo Giordano från Italien, José Rodrigues dos Santos från Portugal, Indrek Hargla från Estland och Kazakstanf­ödda Sergei Lukjanenko. Alla dessa författare deltar i mässan på plats.

En del av de internatio­nella gästerna, bland annat Abigail Dean, Matt Haig, Joël Dicker och Delia Owens, deltar i mässan på distans.

”Efter två års paus är Helsingfor­s bokmässa ett särskilt efterlängt­at evenemang. Vi har fäst mycket uppmärksam­het vid evenemange­ts säkerhet och Mässcentru­ms lokaler fungerar bra i en situation där man noggrant måste fundera på hälsosäker­heten. Det är tryggt att komma till bokmässan ”, säger Tanja Pasila som ansvarar för evenemange­ts säkerhet vid Mässcentru­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland