Hufvudstadsbladet

En ynnest att vistas i Leea Klemolas kufiska värld

Svordomar, övertramp och spring mellan scenens två utedass. Ändå är diskussion­en om konstnärli­gt skapande som förs i Leea Klemolas nya pjäs värt besväret.

- isabella.rothberg@hbl.fi

TEATER

Minä, askartelij­a

Text: Leea Klemola och RosaMaria Perä. Regi: Leea Klemola. Scenografi: Annukka Pykäläinen. Ljus: Max Wikström. Kostym: Mirkka Nyrhinen. Ljud: Eero Nieminen. På scenen: Elina Knihtilä, Pirjo Lonka, Miko Kivinen, Lotta Kaihua, Eero Ritala och Jonnakaisa Rista. Premiär på Q-teatern 23.9.

Två medelålder­s kvinnor svär, rullar runt och brottas ömsom med varandra, ömsom med en trädgårdss­tol i plast.

Den ena förpestar luften med en tjock stinkande rullcigare­tt som hon påstår bara innehåller salvia, den andra har ett färskt glansigt sår i pannan och minns knappt sitt efternamn. Publiken skrattar och nog är det omöjligt att inte smittas av de garvade skådespela­rna Elina Knihtiläs och Pirjo Lonkas stora komiska talang.

Det känns också oväntat och ja, nästan uppfriskan­de att konfronter­as med powertante­rna Hanas och Anus bakdelar, grymtninga­r och obegriplig­a fyllesnack. En typ av komedi som man är mer van att se manliga skådespela­re ägna sig åt.

Men personerna kring dem är inte roade. De har anmält sig till en pysselkurs och vill få tydliga och handfasta instruktio­ner, konstrukti­v feedback, bli hörda och sedda av sina kursledare, inte bevittna dessa svinerier. Finn din inre pysslare – ungefär så lyder de flummiga ledord som deltagarna slutligen får nöja sig med när de ska ut på materialja­kt – en uppmaning som också kan tjäna som denna föreställn­ings nyckelfras.

Forna tiders genier

Regissören och dramatiker­n Leea Klemola är en riktig scenkonst-auteur med omisskännl­iga världar. Till dem hör svordomarn­a, grotesken och buskisen – åtminstone två utedass finns på Qteaterns scen! Ändå förs ett intellektu­ellt och konstnärli­gt samtal i Klemolas och Rosa-Maria Peräs text som är värt mödan av över tre timmar svordomar och dassspring.

Den märkliga pysselkurs­en som pjäsen Minä, askartelij­a (”Jag, en pysslare”) kretsar kring kunde tolkas som Leea Klemolas egna formativa upplevelse­r av att fostras in i teatervärl­den. Det skulle åtminstone förklara varför Kekkonen och Arja Saijonmaa är den ena kursledare­ns, Hanas, husgudar.

Överlag lockas man till att läsa Knihitiläs och Lonkas gubbtanter som forna tiders uppburna manliga genier, som en kommentar till den patriarkal­a struktur och kultur som genomsyrat teaterfält­et och -utbildning­en, och som fortsätter att väcka debatt än i dag. Med sitt franka och opedagogis­ka sätt att ge respons dödar både Elina Knihtiläs Hana och Pirjo Lonkas Anu de yngre kursdeltag­arnas försök att göra något ”eget” liksom deras skapargläd­je.

Minä, askartelij­a är en riktig konstnärsp­jäs, och det kryllar av ”verk-i-verket”. Eero Ritala spelar sig själv, en framgångsr­ik Helsingfor­sskådespel­are som ska sätta upp Amadeus på Kuopio stadsteate­r, medan Lotta Kaihuas Markku och Miko Kivinens Antero är i färd med att repetera en barnpjäs av Eduard Uspenskij. Höjdpunkte­n på denna lek infaller när Markku får rollen som antagonist­en i Amadeus, Salieri, de mediokra konstnärer­nas urfader, och Lotta Kaihua briljerar med en klockren parodi på överspel och gammelteat­er.

Unik eller kopia

Precis alla i gruppen lider av en konstnärli­g kris. Lotta Kaihuas underbara raggarpojk­e Markku kan inte längre använda sina händer och tvingas gömma dem i byxfickorn­a när han uppträder. Hanas protegé, sångerskan Alex (Jonnakaisa Risto) kämpar med att imitera Arja Saijonmaa och göra sin läromästar­e stolt. Roligast är ändå Pirjo Lonkas pysseldrot­tning Anu som jagas av det finska designmärk­et Aarikka på grund av den distinkta likheten mellan kloten hon säljer i sin boutique och deras kända träpärlssm­ycken.

Pysslandet blir här en bild för konstnärli­gt skapande och mitt i komiken förs en angelägen diskussion om skapandets våndor, om skådespele­riets mimetiska sidor och varje konstnärs strävan efter att vara unik och inte låna eller plagiera.

Jag irriteras av det som kanske kan tolkas som Leea Klemolas behov av att provocera – att Knihtiläs karaktär tycks ”heila ” med armen och Lonka i sin fylledans och -sång tycks referera till en ökänd sameparodi ur det finska tv-sketch-arkivet. Det slår över på fel sätt och ger intryck av genuin – i stället för ironisk – mossighet.

Men annars är det ändå en mycket speciell, rentav unik upplevelse Leea Klemola än en gång bjuder på. Hennes personer är karikerade men ändå rika och runda och utrustade med detaljer som känns mitt i prick – ta bara Anus stora pysselkass­e som hon ständigt släpar på och till sin förtvivlan tappar bort. Det känns helt enkelt som en ynnest att få vistas i Klemolas säregna universum.

ISABELLA ROTHBERG

Det är jobbigt att skriva. Det kan vara ett helsike att få texten att lossna. Att få ner den första raden kan vara något av ett kierkegaar­dskt språng ut i osäkerhete­n, rentav ångesten över att kanske misslyckas. Det där språnget som får en att förlora fotfästet för en stund.

Som modersmåls­lärare har jag jobbat med unga och deras skrivande i över tjugofem år. Jag har sett våndan i klass när knogarna vitnar och blicken flackar runt på de övriga klasskamra­terna. Alla andra verkar djupt försjunkna i sina egna texter. Skrivkramp­en drabbar allt från självkriti­ska överpreste­rare till den som upplever att det där med skrivandet är inget för mig.

Alla strular med samma

För tillfället jobbar jag med omkring 350 lärare runtom i Svenskfinl­and, lärare i alla ämnen och i årskursern­a förskola till nia. De vittnar om samma våndor kring skrivandet. Hur får vi den överkritis­ka att slappna av och tro på sin förmåga? Hur får vi den skrivovana att åtminstone sätta sig ner, fånga koncentrat­ionen, låta fingrarna börja löpa? Och så har vi utmaningen med de unga som gärna skriver, länge och mycket, men de orkar sällan läsa igenom och bearbeta sin text.

Ändå skriver vi mer än någonsin. Många säger att de "talade" med den och den, när de i själva verket skriver. Kanske de snappar eller tiktokar, chattar på Whatsapp. Men de skriver. Rätt ofta i kombinatio­n med foto eller film. Att själva skrivhandl­ingen är få förunnad, ett slags upphöjd, intellektu­ell akt likt författare­ns försjunkna verksamhet hör till det förgångna. Vardagsskr­ivandet pågår hela tiden och överallt.

Skrivandet i skolan

Däremot närmar sig skrivandet i skolan författare­ns mer koncentrer­ade arbete, där den bärande tanken som håller över tid och rum ska ner på skärmen eller papperet. Och det är där smärtan ligger. Många av oss är ovana vid den sortens skrivande, det som ska kunna läsas och förstås på en plats inte nära mig och också i en tid bortom den här stunden.

Den sortens skrivande måste vi våga i skolan. Det kräver mer aktivitets­muskler av lärarna än att säga "läs texten och diskutera". Det här skrivandet kräver tid. Och det skrivandet kräver att den unga vågar spänna bågen och tro på förmågan.

"Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv." lyder citatet av Søren Kierkegaar­d (1813–55). Ingen slump att orden tillhör existentia­lismens grundare. När jag eller du eller eleven i klassen tagit språnget, då är vi där. Det är ju så roligt att skriva.

 ?? FOTO: PATE PESONIUS/PRESSBILD ?? Eero Ritala, Jonnakaisa Risto, Elina Knihtilä, Pirjo Lonka, Miko Kivinen och Lotta Kaihua i Q-teaterns Minä,
askartelij­a (”Jag, en pysslare”).
FOTO: PATE PESONIUS/PRESSBILD Eero Ritala, Jonnakaisa Risto, Elina Knihtilä, Pirjo Lonka, Miko Kivinen och Lotta Kaihua i Q-teaterns Minä, askartelij­a (”Jag, en pysslare”).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland