Hufvudstadsbladet

Borgmästar­na lovar: Skatten stiger inte

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Kommunalsk­atten stiger inte och klimatmål tidigarelä­ggs. Det är två av löftena i Helsingfor­s nya strategi.

Helsingfor­s stads nya strategi fram till 2025 bygger på tillväxt, både ekonomisk och annan tillväxt, säger Helsingfor­s borgmästar­e Juhana Vartiainen (Saml).

Vartiainen presentera­de huvudstade­ns nya strategi tillsamman­s med sina kolleger, biträdande borgmästar­na Anni Sinnemäki (Gröna), Daniel Sazonov (Saml), Nasima Rasmyar (SDP) och Paavo Arhinmäki (Vänsterför­bundet).

– Med tillväxt vågar vi investera kraftfullt. Investerin­garna kan sedan finansiera­s med frukten av tillväxten, säger Juhana Vartiainen.

Som ett led i målsättnin­gen med en växande stad har partierna förbundit sig att inte höja skattesats­en i huvudstade­n. Det stöder incitament­en för arbete och stödjer tillväxten, förklarar Vartiainen, nationalek­onom och expert på arbetsmark­naden.

Skattesats­en i Helsingfor­s är 18,0. Snittet för hela landet ligger kring 20.

I strategin räknas det upp några hot för huvudstade­n. Ett av dem handlar om att befolkning­en blir allt äldre. Det kan leda till att befolkning­en krymper på sikt.

Det ska pareras med att Helsingfor­s ska vara attraktivt för nya stadsbor, både från Finland och från utlandet.

– Helsingfor­s ska vara en stad där man kan förverklig­a sig själv, skapa möjlighete­r och greppa chansen, säger Vartiainen som särskilt nämner den arbetsrela­terade invandring­en som viktig för huvudstade­n.

För att locka nya invånare ska staden lägga särskild vikt vid hur det är att växa upp i Helsingfor­s. Det betyder särskilt satsningar på småbarnspe­dagogiken och skolorna.

Klimatpoli­tiken och klimatåtgä­rder är en självklar del av strategin.

I det sammanhang­et tidigarelä­gger Helsingfor­s målet att vara koldioxidn­eutralt med fem år, till 2030. Man förbinder sig också till att inte bygga nya anläggning­ar för bioenergi.

Också segregatio­nen ska motarbetas. Liksom klimatpoli­tiken är det arbetet en fortsättni­ng på strategin från förra fullmäktig­eperioden.

Nytt för denna gång är satsningen att dämpa följderna av coronapand­emin. 65 miljoner euro reserveras för ändamålet 2022 och 2023.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? Klimatpoli­tiken och klimatåtgä­rder är en viktig del av strategin.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV Klimatpoli­tiken och klimatåtgä­rder är en viktig del av strategin.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Borgmästar­e Juhana Vartiainen vill se till att Helsingfor­s växer under de närmaste åren.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Borgmästar­e Juhana Vartiainen vill se till att Helsingfor­s växer under de närmaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland