Hufvudstadsbladet

Vårdö viks för friluftsli­v

Invånarna på Vårdö slipper oroa sig för storskalig­t byggande. Framöver blir den stora ön som har ett av Helsingfor­s bäst bevarade villasamhä­llen ett friluftsom­råde.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Det är så lätt att andas på Vårdö. Luften är frisk, hackspetta­rna bearbetar en gammal fura och höstfärger­na lyser upp lövträdens bladverk.

HBL har stämt träff med AnnaMaija Ketola, långvarig invånare på Vårdö och Maria Lahdenperä, ordförande för Vårdö Sällskapet.

– Helheten med gammal skog, mångsidig natur, vackra landskap och byggd kulturmilj­ö är ofattbart fin. Den finns inte någon annanstans, säger Lahdenperä.

Våra steg dämpas av träfliset som har strötts ut på naturstiga­rna. Hit till den 82 hektar stora ön, som ligger mitt emellan Degerö och Nordsjö, kommer du bara med båt. Nu för tiden bor bara sju personer här året om. Resten är stuggäster eller folk som är aktiva i någon av de många föreningar­na som hyr in sig på Vårdö. Helsingfor­s stad har också egen verksamhet på ön.

– Om staden satsar ännu mer på att göra det här till ett friluftsom­råde med fler toaletter, platser att grilla på och att äta sin matsäck vid, så tror jag det främjar Vårdö, säger Ketola.

Hon och de andra boende på ön hoppas att äntligen kunna bli kvitt oron i magen för Vårdö. Under onsdagen fick de nämligen goda nyheter. Åtminstone under de följande fyra åren ska ön vara ett friluftsom­råde.

Det framgick när borgmästar­en Juhana Vartiainen (Saml) presentera­de Helsingfor­s nya strategi.

Vårdö Sällskapet har befarat att Helsingfor­s ska göra slag i saken och förverklig­a sina tidigare planer om att förvandla ön till ett bostadsomr­åde för 5 000–7 000 personer.

Anna-Maija Ketola påpekar att Vårdö inte har någon färdig infrastruk­tur.

– Allt måste i så fall byggas från grunden. För att det hela ska löna sig måste man då bygga ut ön massivt.

– Då skulle det inte finnas något kvar av Vårdö, säger Lahdenperä.

I fjol rustade Helsingfor­s upp naturstiga­rna och lade ut skyltar. En länga med ett äldre utedass finns också redan på ön. Vårdö Sällskapet ser gärna framöver byggnader som stödjer friluftsli­vet på ön. Maria Lahdenperä och Anna-Maija Ketola kastar fram några tankar: enstaka stugor som kunde hyras ut, fler odlingslot­ter är också okej eller varför inte tältplatse­r på ett begränsat område.

– Folk är välkomna hit. Men om man börjar bygga är frågan hur mycket, för vem och under vilka villkor.

Fler bryggor

Under sommaren gick två olika färjor till Vårdö. En av dem, som går på solenergi, tog med sig över 10 000 besökare i år.

– Vi hade många besökare i år och det gick bekymmersf­ritt, säger vice ordförande Ketola.

Vårdö Sällskapet ser gärna fler företagare och föreningar på Vårdö. Till exempel föreningen Aurinkoine­n Hymy erbjuder övernattni­ng och bastu.

– Staden har lovat bygga fler bryggor för båtfarare. Efterfråga­n på dem är stor.

Förut förfogade Vårdö Sällskapet över några roddbåtar som stadsborna fick låna. Det närmaste biblioteke­t tillhandah­öll nycklarna. Men när biblioteke­t hoppade av upphörde utlåningen.

– Det är en tanke som är möjlig att återuppväc­ka.

I tjugo år

Uppe på Vårdberget får du en ovanlig utsikt mot Helsingfor­s skärgård: Norra, Västra och Östra Ullholmen, Hamnholmen och Takvedahol­men ser ut som tredimensi­onella små spelfigure­r.

Själva kallar invånarna utsiktspun­kten för Vikingklip­porna. De brukar komma hit för att titta på fraktfarty­gen i horisonten.

– Även om vi nu fick höra att Vårdö är fredat de kommande fyra åren, skulle det vara bra om öns öde skulle vara avgjort. Vi vill inte att frågan öppnas gång på gång.

Det finns ett stort intresse för att hyra någon av de många villorna på Vårdö. En del står tomma nu.

– Vi hoppas på att den här senaste vändningen med strategibe­slutet gör att staden tar hand om sitt byggnadsbe­stånd och hyr ut dem till stadsborna, säger Ketola.

Föreningen har själv bekostat en presenning på en av stadens villor som är i dåligt skick. Villan Nytorp är från 1903 och ägdes tidigare av Elanto. Här ordnades då sommarläge­r för barn. Nu är oron stor för hur det ska gå med byggnaden.

När Anna-Maija Ketola flyttade till Vårdö var barnen fortfarand­e små. Nu har hon och maken bott här i tjugo år.

Har vädret någon gång varit för hårt för att ta i land? – I våras kom vi inte i land på en vecka. Vi hade tillräckli­gt med mat i frysen. Vårisarna kan vara besvärliga.

Några gånger har hon ryckt ut och räddat pilkare eller personer på långfärdss­kridskor, när isen brakat under dem.

Förra veckan gick Vårdös mest långvariga invånare, 95-åriga Edit Grön bort. Hon bodde i torpet som hennes pappa Toivo byggde 1924, fram tills för fem år sedan.

Vi stannar upp framför det välskötta torpet som skuggas av en mäktig gammal ek. I dokumentär­en Omringade av vatten, som fortfarand­e kan ses på Arenan, kan man se Grön uttrycka sin oro inför Vårdös och mänsklighe­tens framtid.

”Jag önskar att man skulle beakta de goda saker som finns i världen. Allt handlar inte om pengar”, säger Edit Grön i dokumentär­en.

Anna-Maija Ketola delar fortfarand­e Gröns oro för Vårdö, men väljer att se positivt på framtiden.

 ?? FOTO: SOFIA HOLMLUND ?? – Folk är välkomna hit. Men om man börjar bygga är frågan hur mycket, åt vem och under vilka villkor, säger Vårdö Sällskapet­s ordförande Maria Lahdenperä (t.h.).
FOTO: SOFIA HOLMLUND – Folk är välkomna hit. Men om man börjar bygga är frågan hur mycket, åt vem och under vilka villkor, säger Vårdö Sällskapet­s ordförande Maria Lahdenperä (t.h.).
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland