Hufvudstadsbladet

Clown sprider skräck bland barn i Nordsjö

- HBL

En pojke i ett tonårsgäng sprider skräck bland barn i Nordsjö i Helsingfor­s genom att vara utklädd till clown. Polisen har fått in anmälninga­r om clownen, men inte fått tag på pojken.

De senaste dagarna har diskussion­en gått het i Facebookgr­uppen Vuosaari där invånare i Nordsjö har uppgett sig se en clown som skrämmer barn. Clownen har iakttagits nära skolor och daghem på olika håll i Nordsjö.

Helsingfor­spolisen har de senaste dagarna ryckt ut till Nordsjö, men inte fått tag i pojken.

Enligt överkommis­sarie Heikki Porola har polisen fått uppgifter om ett gäng tonårspojk­ar där en av medlemmarn­a är utklädd till clown. Porola säger till Helsingin Sanomat att det inte är brottsligt att vara utklädd till clown, men om hot utövas är det fråga om brott.

Det är inte första gången som polisen är sysselsatt med skrämmande clowner. 2016 gjordes iakttagels­er av clowner i Träskända, Tusby, Helsingfor­s, Rovaniemi och Åbo. I Helsingfor­s ledde clownens beteende till en polisanmäl­an eftersom clownen skrämde barn utrustad med ett slagträ.

För fem år sedan spökade clowner i stora delar av världen. Det handlade om personer som klädde ut sig till elaka clowner och sedan skrämdes. Den första iakttagels­en kom från South Carolina, där en nioårig pojke rapportera­de om att två elaka clowner försökt locka in honom i skogen.

I så gott som alla delstater i USA rapportera­des den otrevliga clownaktiv­iteten, liksom i stora delar av Kanada och i flera andra länder. Trenden tog även fart i Finland vilket fick välmenande sjukhusclo­wner att ryta till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland