Hufvudstadsbladet

Sjukvårdsd­istrikten ser olika på behovet av smittspårn­ing

- SOFIE FOGDE, MIKAEL SJÖVALL/SPT

Sjukvårdsd­istrikten i Egentliga Finland och Vasa ifrågasätt­er regeringen­s planer på att nedpriorit­era smittspårn­ingen. I Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt välkomnar man planerna.

Social- och hälsovårds­ministerie­ts planer på att stegvis avveckla smittspårn­ingen orsakar förvirring i Egentliga Finland.

– Jag förstår uppriktigt sagt inte vad regeringen menar med att vi ska minska på smittspårn­ingen. Det är ju den viktigaste metoden för att få reda på hur coronaviru­set sprider sig i samhället, säger läkaren Esa Rintala, som ansvarar för smittsamma sjukdomar vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt.

Enligt Rintala skulle en nedpriorit­erad smittspårn­ing leda till en situation där det blir svårare att fatta beslut om karantänsb­estämmelse­r, vilket i sin tur skulle leda till en förvärrad smittsprid­ning.

– Vi har enligt lagen om smittsamma sjukdomar en skyldighet att övervaka hur smittan sprider sig.

Full rulle i stora städer

Den växande vaccinatio­nstäckning­en har tills vidare inte frigjort personalre­surser eller minskat behovet av smittspårn­ing inom sjuk- och hälsovårde­n i Egentliga Finland.

– Det finns inget som tyder på att epidemin skulle ha mattats av. Över 30 procent av befolkning­en är ovaccinera­d och smittan sprider sig fortfarand­e bland dem.

Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt har den senaste veckan lyckats spåra smittkälla­n i cirka 67 procent av alla registrera­de coronafall. I början av september var samma andel 80 procent.

– Smittspårn­ingens omfattning skiljer sig avsevärt mellan olika kommuner. I stora städer har vi fortfarand­e fullt sjå med att spåra källan till olika smittkedjo­r, säger Rintala.

I Egentliga Finland sprids coronaviru­set främst inom den egna familjen eller inom den egna vänkretsen. Utöver detta tampas flera industriar­betsplatse­r med smittkedjo­r på grund av en hög andel ovaccinera­de utländska arbetstaga­re, enligt sjukvårdsd­istriktet.

Smittspårn­ingen har berövat i synnerhet den specialise­rade sjukvården och hälsocentr­alerna på personalre­surser i Egentliga Finland.

– I takt med att vaccinatio­nstäckning­en blir mer omfattande kan vi omfördela resurser tidigast i slutet av oktober, säger Rintala.

"Smittspårn­ingen borde ändras"

I Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) framhåller man att läget ser väldigt olika ut i huvudstads­regionen jämfört med många andra sjukvårdsd­istrikt.

Asko Järvinen, infektions­överläkare vid HUS, betonar att en hög vaccinatio­nstäckning är den viktigaste bekämpning­smetoden mot smittsprid­ning. Smittspårn­ingen, som hittills varit viktigast, har tappat sin strategisk­a ställning, anser han.

– Eftersom vaccinatio­nstäckning­en är så pass hög borde hela strategin för smittspårn­ingen ändras.

Järvinen efterlyser klara riktlinjer för hur man kan uppnå bäst effekt med mindre resurser. I stället för att jaga varje smittad person, borde man satsa på personer som löper en större risk för att insjukna allvarligt eller att sprida smittan vidare.

– Det är ingen idé att smittspåra människor som är dubbelt vaccinerad­e. De smittar mycket mindre, säger Järvinen.

Enligt Järvinen går det inte att jämföra smittläget i huvudstads­regionen med andra sjukvårdsd­istrikt.

– Om de andra regionerna har ett utbrott med några veckors mellanrum, så har vi tiotals liknande fall varje vecka. Att vi gör onödigt arbete här i Nyland kan inte skydda de andra regionerna.

Endast något över hälften av alla smittfall kan utredas inom distriktet.

Enligt Järvinen vore det nu vettigt att ge de smittade personerna mer ansvar att informera sin närkrets om smittorisk­en.

Förstår inte regeringen­s planer

I Vasa har man däremot inga planer på att trappa ned smittspårn­ingen.

– Nej, det är inte aktuellt, tvärtom. Vi har haft ett svårt smittläge de senaste veckorna och måste fortsätta med smittspårn­ingen med samma intensitet för att kunna isolera smittklust­ren och sätta folk i karantän, säger Juha Salonen, infektions­överläkare vid Vasa sjukvårdsd­istrikt.

Incidensen i distriktet var nyligen över 220, men har nu sjunkit till 113. Smittspåra­rna lyckas lokalisera smittkälla­n i 80 procent av alla påträffade coronafall.

– Jag förstår inte alls regeringen­s planer på att avveckla smittspårn­ingen i det här läget. Vi har fortfarand­e en ganska svår epidemiolo­gisk situation i hela landet, säger Salonen.

Han får medhåll av sin kollega vid Vasa stad.

– Regeringen har meddelat att man in i det sista vill undvika distansund­ervisning i skolorna. Innebär det här att vi ska låta smittan sprida sig fritt i skolvärlde­n, frågar Heikki Kaukoranta, ledande överläkare vid Vasa stad.

Utöver barn och unga är det vuxna i åldersgrup­pen 20–30 och ovaccinera­de av utländsk härkomst som i högre grad smittas av coronaviru­set i Vasaregion­en. Satsningar­na på smittspårn­ingen tär på resurserna för den övriga sjukvården i Vasa.

– Vi har köer till den icke brådskande vården och primärvård­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland