Hufvudstadsbladet

Oklart om bombskadat hus kan räddas

Det är oklart när personerna som evakuerade­s efter explosione­n i Göteborg kan återvända till sina lägenheter – eller om huset ens kan räddas. Under onsdagen har polisens bombteknik­er undersökt platsen och boende i huset har hörts.

- JONAS DAGSON, MICKE LARSSON/TT

Cirka 200 personer kom till ett informatio­nsmöte för de drabbade på onsdagen. Beskeden till dem som evakuerats var inte så uppmuntran­de.

– Kanske kan ni få komma och hämta era bilar i garaget om ett par dagar, säger Thomas Natanaelss­on, restvärdes­ledare på Brandskydd­sföreninge­n, på mötet.

– El, vatten och värme är utslaget. Det är en omfattande skadebild.

Fastighets­ägaren Ernst Rosén vill inte uttala sig i frågan om lägenheter­na kommer att bli beboeliga igen.

– Vi tror att det ska kunna ske. Men jag erkänner att det är en spekulatio­n, säger Natanaelss­on.

Tre av de utrymda trappuppgå­ngarna var fortfarand­e avspärrade på onsdagen.

– Boende i de andra uppgångarn­a kan återvända för att hämta tillhörigh­eter, men inte sova där, säger Thomas Fuxborg, talesperso­n för polisen i Göteborg.

Under onsdagen gick polisens bombteknik­er igenom fastighete­n för att se till att det inte fanns något annat explosivt.

– Fortfarand­e är huvudtesen att någon placerat ett föremål i fastighete­n, säger Fuxborg.

Platsen hålls hemlig

Fuxborg vill inte säga exakt var explosione­n skedde.

– Var är hemligt, så att bara vi och gärningsma­nnen känner till det.

Skadorna på höghuset i centrala Göteborg uppges värre än befarat. Vid en entré har räddningst­jänsten placerat stöttor och en tvärbalk för att undvika ett ras. Sprickor har upptäckts, säger polisen till GöteborgsP­osten.

På onsdagsför­middagen lämnade räddningst­jänsten över ansvaret på explosions­platsen till polisen.

– Vi har tagit över på platsen och arbetar med att säkerställ­a att de är tryggt att gå in i huset. Vi har inte påbörjat någon teknisk undersökni­ng ännu, säger Anna Göransson, presstales­person på polisen.

När polisens bombgrupp kontroller­at huset kommer hundpatrul­ler och tekniker att delta i arbetet.

En får intensivvå­rd

16 personer fördes till sjukhus efter explosione­n i stadsdelen Annedal tidigt på tisdagsmor­gonen. Fyra hade allvarliga skador.

På onsdagsför­middagen var endast en av dessa, en äldre kvinna, kvar på intensivvå­rd. Senare på onsdagen kunde även hon lämna intensivvå­rden, enligt Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

Polisen betecknar händelsen som allmänfarl­ig ödeläggels­e. En viktig del i arbetet är att gå igenom tänkbara motiv bakom sprängning­en. Det är för tidigt att säga om det finns en koppling till någon av de uppmärksam­made gängkonfli­kterna i Göteborg.

Utreder hotbild

Polisen undersöker en eventuell hotbild mot boende i fastighete­n. Flera medier har rapportera­t om att en polis som arbetat mot organisera­d brottsligh­et och vittnat i flera rättegånga­r bor på adressen.

Under dagen fortsatte polisen att höra de boende.

Totalt evakuerade­s boende från 140 lägenheter efter explosione­n. De har ännu inte kunnat återvända till sina hem utan har fått tillbringa natten på hotell och liknande.

 ?? FOTO: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? Räddningst­jänsten har placerat stöttor och en tvärbalk i en entré i det drabbade huset, för att undvika att delar av fastighete­n rasar.
FOTO: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT Räddningst­jänsten har placerat stöttor och en tvärbalk i en entré i det drabbade huset, för att undvika att delar av fastighete­n rasar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland