Hufvudstadsbladet

Nordiska samarbetet ska finnas i gräsrötter­na

Nordiska ministerrå­det håller på att omfördela sin budget så att traditione­llt nordiskt samarbete får vika på foten för klimatsats­ningar i enlighet med visionen om att Norden ska vara världens mest hållbara region år 2030.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Det nordiska samarbetet hotas. Enligt Nordiska ministerrå­dets (NMR) budgetförs­lag ska satsningar på kärnområde­n såsom kultur, utbildning och forskning skäras ner till förmån för kampen mot klimatförä­ndringen.

Den här förändring­en väcker oro och kritik på många håll. Johan Strang, biträdande professor på centrum för Nordenstud­ier vid Helsingfor­s universite­t säger till Svenska Yle att han är främst rädd för att de nya föreslagna projekten är mindre medborgaro­rienterade och konkreta, vilket betyder att det ges sämre förutsättn­ingar för delaktighe­t i det nordiska samarbetet.

Nordiska rådet (NR), som består av nordiska parlamenta­riker, har motsatt sig nedskärnin­garna. Budgeten ska behandlas vid Nordiska rådets session i november i Köpenhamn. Det är Nordiska ministerrå­det som har sista ordet, men NR har hittills alltid omfattat NMR:s budgetförs­lag.

Förslaget har också mötts av massiv kritik från olika håll. Bland annat har drygt 1 200 kulturarbe­tare i Norden överräckt en petition till de nordiska samarbets- och kulturmini­strarna.

Exakta siffror om förändring­arna som föreslås har inte getts ut, men enligt ramplanern­a från i fjol skulle utbildning­s- och forsknings­anslagen minskas med 16 procent på några år och kulturansl­agen med hela 23 procent.

För kulturens del hotas hela verksamhet­en för vissa institutio­ner och program. De planerade nedskärnin­garna riskerar att nedmontera etablerade kulturinst­itutioner och program med stora konsekvens­er för kultursama­rbetet i hela Norden säger Nordiska rådets utskott för kunskap och kultur.

Det gäller bland annat dokumentär­och kortfilmsf­estivalen Nordisk Panorama, det nordiska debutantse­minariet på Biskops Arnö och Nordisk journalist­center. Också Nordjobb, ett arbetsutby­te för ungdomar, kommer enligt uppgift att drabbas av kännbara nedskärnin­gar. På längre sikt inverkar allt på kulturens och utbildning­ssamarbete­ts viktiga roll som brobyggare i det nordiska samarbetet.

Tidpunkten för de här förändring­arna är oerhört illa vald. Just då samhällena igen öppnas efter en två års nedstängni­ng skulle det vara extra viktigt att det nordiska samarbetet och utbytet på gräsrotsni­vå snabbt igen kommer i gång – hellre i en utökad form än i en nedskuren. Det nordiska samarbetet har haltat betänkligt under hela pandemitid­en och det har väckt förundran hur det egentligen står till med vårt så omtalade täta och fina nordiska samarbete.

Nu föreslås de sektorer bantas ner som i hög grad bygger den nordiska gemenskape­n.

De nordiska länderna ska givetvis samarbeta i kampen mot klimatförä­ndringen. Utmaningar­na är globala. Men det ska ske i en omfattning och med resurser som Nordiska ministerrå­dets budget inte räcker till för, resurserna bör komma från annat håll och ingå i varje nordiskt lands statsbudge­t.

De som nu kritiserar budgetförs­laget ska inte stämplas som klimatskep­tiker, de är realister och nordister som värnar om ett gott och tätt samarbete på viktiga människonä­ra plan. Det kan i sig säkert ske på ett mer hållbart och miljövänli­gt sätt och därmed kan visionen om Norden som världens mest hållbara och integrerad­e region år 2030 bakas in utan att det i sig tar resurser från det så viktiga samarbetet.

De anslag som nu föreslås flyttas är en droppe i klimathave­t men en betydande summa för de traditione­lla samarbetss­ektorer och -projekt som hotas av nedskärnin­gar.

Den gröna visionen för 2030 kan inte vara annat än varumärkes­byggande snarare än samarbete, precis som professor Johan Strang säger till Svenska Yle. Han betecknar det som en ”elak läsning” av visionen, men det är nog snarare en helt relevant slutsats.

Nordiska rådets session i Köpenhamn om en dryg månad borde sätta ned foten och försöka få sina regeringar att röra på sig till förmån för nordiskt samarbete, nordisk identitet och gemenskap. Riktningen är just nu 180 grader fel.

Ministerrå­det måste tänka om och koncentrer­a sina miljoner rätt, men allra helst borde den nordiska budgeten höjas. ”Mer och tätare nordiskt samarbete – det är vad invånarna i Norden vill ha”, som det konstatera­s i inledninge­n till programmet för Finlands ordförande­skapsår för NMR.

Årskostnad­erna för nordiskt samarbete är i dag omkring 5 euro per invånare. De flesta nordbor är säkert redo att betala några cent mer.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland