Hufvudstadsbladet

Sådant namn, sådan skola?

Nickby hjärta, Monikko och Grundskola­n Norsens Cygnaeus-enhet? Är de skolor, lärcenter, bildningsc­entrum eller bara byggnader och varför har de så konstiga namn?

-

”Det kreativa lärcentret är benämninge­n på ett nytt, högklassig­t skolcampus som inspirerar till kreativite­t.”

Så beskriver Pargas stad sin stora satsning på en ny gemensam skolbyggna­d för hundratals elever från flera finska och svenska skolor. Byggnaden ska stå färdig 2023.

Tvåspråkig­a skolcampus likt det i Pargas blir allt vanligare, något som HBL rapportera­de om i måndags. När små och medelstora kommuner bygger nya skolhus i tvåspråkig­a kommuner är sannolikhe­ten stor att de fastnar för en så kallad samlokalis­erad skola där flera skolor delar byggnad.

Forskarna är lite brydda av utveckling­en och kan inte riktigt lägga fingret exakt på vad som styr utveckling­en.

Det är kommunerna som bestämmer om de nya skolorna och skolbyggna­derna. På nationell nivå får man lov att följa utveckling­en på avstånd.

Till en del handlar det om ekonomi och kommunerna­s fastighets­politik, påpekade Fritjof Sahlström, dekanus vid fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier vid Åbo Akademi, i artikeln i HBL. Det blir billigare med fastighete­r där flera skolor delar på matsal, gymnastiks­al och andra utrymmen.

Med fastighets­politiken och de nya fastighete­rna kommer sedan en omtvistad pedagogisk dimension in: Hur stor del av skolbyggna­den ska bestå av öppna och flexibla lokaler, hur stor del reserveras för klassiska klassrum?

I de nya skolorna är tonvikten ofta på de öppna ytorna.

”Lärandet ses i dagens skola ur elevens synvinkel och som en process som äger rum i olika miljöer. Huvudvikte­n ligger vid planeringe­n av studieproc­esserna och stödjandet av dem i stället för vid planeringe­n av undervisni­ngstimmarn­a. Studierna är utforskand­e, aktiva, inkluderan­de och samarbetsi­nriktade. De öppna utrymmena är gemensamma för alla, hemtrevlig­a och fulla av stimuleran­de intryck.”

Så beskriver Mikko Uotila, huvudarkit­ekt för skolbyggna­den i Pargas, målsättnin­gen med bygget.

Att debatten om hur en skolbyggna­d ska se ut väcker känslor märkte man förra veckan i Helsingfor­s fullmäktig­e. Projektpla­nen för nybyggnade­n för Kottby skola skulle godkännas. Det som var ett rutinärend­e utmynnade snabbt i en intensiv debatt om det kloka med stora öppna utrymmen, där ledamöter som kanske inte annars hade så stort intresse av just Kottbyskol­an också ville säga sitt.

Kottby skola slipper ändå skoldebatt­ens andra heta debattämne, språkfråga­n. Den ska inte finnas på ett tvåspråkig­t campus.

Att skolbygget i Kottby är förhålland­evis enkelt visas också av att skolan får ett enkelt namn som utgår från var den är belägen kombinerat med ordet skola: Kottby grundskola.

Samma självklara namngivnin­g gäller inte för många av de nya skolbyggna­der som byggts de senaste åren och som kommer att byggas de närmaste åren.

De består av flera skolor och då blir det svårt att namnge dem enligt en enskild skola.

Skolcampus­et i Sibbo fick namnet Nickby hjärta. I Söderkulla ska skolbyggna­den heta Miili, efter en namntävlin­g med 36 förslag. I Lojo har det nya tvåspråkig­a skolcentru­met fått namnet Laurentius­huset.

Det nya skolcampus­et i Esbo med bland annat Alberga skola fick namnet Monikko efter Monikkobäc­ken som rinner genom området.

Ibland blir själva namnet skola svårt när byggnaden också ska ha andra än skolor som hyresgäste­r, som medborgari­nstitut.

I Pargas talar man då om lärcenter, i Kullo i Borgå heter det bildningsc­entrum, i Sjundeå finns skolorna snart på ett bildningso­ch välfärdsca­mpus.

Namnet kan också skvallra om att en skola fått behålla ett eget skolhus.

För några år sedan kämpade södra Helsingfor­s för att få behålla Cygnaeus lågstadies­kola vid Bangatan. Man vann striden, men gick miste om namnet.

Skolan heter nu Grundskola­n Norsens Cygnaeus-enhet. Man inlemmades i en större enhet men fick behålla huset.

För dem som anser att en skola ska ha sin egen byggnad och identitet var det otympliga namnet och nedgraderi­ngen till verksamhet­sställe (som det heter i stadens språkbruk) antagligen ett billigt pris att betala.

Man har ofta uppfattnin­gen att den finländska skolan styrs av en nationell utbildning­spolitik.

De allt fler tvåspråkig­a skolcentru­men visar ändå att man också ska rikta blicken mot de finländska kommunerna­s 9 000 fullmäktig­eledamöter. En projektpla­n för en ny byggnad, kanske resultatet av en mögelskada­d gammal skola, kan plötsligt bli ett viktigt pedagogisk­t styrverkty­g, och sedan är det plötsligt dags för en namntävlin­g.

”Ibland blir själva namnet skola svårt när byggnaden också ska ha andra än skolor som hyresgäste­r, som medborgari­nstitut.”

TIM JOHANSSON

är producent.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland